Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Το κρυολόγημα προτιμά τις …κρύες μύτες!

Ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, προτιμά τις κρύες μύτες από ό,τι τις ζεστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, πράγμα που επιτρέπει στον ιό να αναπτύσσεται καλύτερα, με συνέπεια οι άνθρωποι να συναχώνονται.
Έτσι, ουσιαστικά, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τη λαϊκή πεποίθηση πως ο κρύος καιρός «φέρνει» κρυολογήματα, κάτι που συχνά είχε θεωρηθεί αντιεπιστημονικό. Οι γιατροί συνήθως αποδίδουν τα συχνότερα κρούσματα κρυολογήματος στο γεγονός ότι τον χειμώνα οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι, πέρα από αυτό τον παράγοντα, το ίδιο το κρύο «συμμαχεί» με τον ιό και τον διευκολύνει να μολύνει έναν άνθρωπο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβαζάκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, συστήνουν στους ανθρώπους να κρατούν ζεστή τη μύτη τους και, όταν έχουν κρυολογήσει, να αποφεύγουν να εισπνέουν κρύο αέρα, επειδή κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Ο ιός του κοινού κρυολογήματος ανήκει στην κατηγορία των ρινοϊών. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με ρινοϊούς που βρίσκονταν σε μύτες ποντικιών με θερμοκρασίες 33 βαθμών Κελσίου ή 37 βαθμών (η φυσιολογική θερμοκρασία). Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός αναπτύσσεται σαφώς καλύτερα και ταχύτερα στην πιο κρύα μύτη.
Τα πειράματα έδειξαν πως αρκεί μια διαφορά θερμοκρασίας τεσσάρων βαθμών Κελσίου (μεταξύ 37 και 33) για να προκαλέσει μια αύξηση κατά 100 φορές στην ποσότητα του ιού του κρυολογήματος μέσα σε τρεις ημέρες.
«Γενικά, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο φαίνεται να εξασθενεί η έμφυτη ανοσοβιολογική απόκριση στους ιούς», δήλωσε η Ακίκο Ιβαζάκι. Αυτό, όπως είπε, εξηγεί, γιατί το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ συχνότερο στη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, όταν «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού.
Αυτό επίσης εξηγεί γιατί οι ρινοϊοί προτιμούν τις μύτες, οι οποίες συνήθως είναι πιο κρύες λόγω του αέρα που εισπνέει κανείς, από ό,τι άλλα λιγότερα εκτεθειμένα και πιο ζεστά μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ιός του κρυολογήματος, αντίθετα με τον ιό της γρίπης, είναι λιγότερο ικανός να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων.
Εκτιμάται, ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους είναι φορέας ενός ρινοϊού στις ρινικές κοιλότητές του οποιαδήποτε στιγμή. Κι ενώ συνήθως το ανοσοποιητικό σύστημα τα «βγάζει πέρα», όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει, ο ιός «παίρνει τα πάνω του». Έτσι, η προστασία της μύτης, π.χ. με ένα κασκόλ, όταν κανείς περπατά στο δρόμο μέσα στο κρύο, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος που υφέρπει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα