Το 2008 δεν είχε επέλθει ακόμη η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Αρκετοί Ελληνες ακόμη λικνίζονταν στα τραπέζια των μπουζουκομάγαζων μεθυσμένοι από τον εύκολο δανεισμό μη αντιλαμβανόμενοι τι πραγματικά ερχόταν.
Mάλιστα, τον Ιανουάριο 2008 ο τότε υπουργός οικονομικών κ. Αλογοσκούφης επέμενε πως η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη, [1]. Σε αντίθεση με εκείνη την άποψη του τότε υπουργού οικονομικών, το Νοέμβριο 2008 δημοσίευσα ένα άρθρο στα Χανιώτικα Νέα με τίτλο «Η επερχόμενη οικονομική ύφεση και οι πιθανές συνέπειές της στα εργατικά ατυχήματα» (το άρθρο υπάρχει στο αρχείο των Χανιώτικων Νέων). Σε εκείνο το άρθρο μου διακινδύνευσα την πρόβλεψη πως «…τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα, ειδικά στη μαύρη εργασία, θα αυξηθούν κατά την περίοδο της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης (…) Μία επερχόμενη οικονομική κρίση αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό αυτών των εργαζομένων σε σχέση με τους υπόλοιπους. Καθώς οι επιχειρήσεις αναζητώντας τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής πιθανώς θα καταφύγουν στη μαύρη εργασία (…) ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων αναμένεται να αυξηθεί…». Στο ίδιο άρθρο του 2008 είχα διακινδυνεύσει την πρόβλεψη πως τα ίδια θα ισχύσουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους οι οποίοι θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. «…Οι εργοδότες θέλοντας να σώσουν την επιχείρησή τους θα μειώσουν το προσωπικό τους, όχι όμως και τον αριθμό των εργασιών που εκτελούνται από αυτούς. Έτσι το μειωμένο προσωπικό θα αναγκασθεί να εντατικοποιήσει το ρυθμό παραγωγής με συνέπεια την αύξηση της υπερεργασίας και την καταπόνηση των εργαζομένων που τελικά θα οδηγήσει με τη σειρά της στην αύξηση της συνολικής πιθανότητας εργατικών ατυχημάτων. Εάν οι εργοδότες προσπαθήσουν να μειώσουν βραχυπρόθεσμα το κόστος παραγωγής τους μέσω της χαλάρωσης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. αν σταματήσουν να παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους), τότε αυτό θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος».
Ακριβώς μετά από 2 χρόνια, το 2010 (έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης), η εκτίμησή μου επιβεβαιώθηκε καθώς ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία του προς τους διευθύνοντες των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών, ζήτησε το διορισμό εισαγγελέων σε όλες τις περιφέρειες που θα είναι αρμόδιοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο λόγος; Εξαιτίας του αυξημένου αριθμού εργατικών ατυχημάτων που παρατηρήθηκε το έτος 2010. Τότε, επανέλαβα την εκτίμηση μου με νέο άρθρο μου το οποίο δημοσίευσα στα Χανιώτικα Νέα στις 27 Νοεμβρίου 2010, [2].
Δυστυχώς, 11 χρόνια μετά, οι αρχικές μου εκτιμήσεις, τόσο για την τότε επερχόμενη ύφεση όσο και για τα εργατικά ατυχήματα, συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται. Πρόσφατο δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων της 4/2/2019, [3], αναφέρει ότι «ραγδαία είναι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην οικοδομή τη στιγμή που η απασχόληση στον κλάδο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν (…) θα περίμενε κανείς τα ατυχήματα να μειώνονται λόγω της ραγδαίας μείωσης των εργαζομένων στον κλάδο της οικοδομής στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο (…) η εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν από τα σοβαρότερα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο της οικοδομής».
Ποιά η ανησυχία μου; Το 2008 οι Έλληνες συμπολίτες (και εδώ στα Χανιά) δεν άκουγαν εκείνες τις εκτιμήσεις κινδύνων. Όντας μεθυσμένοι από την επίπλαστη dolce vita και του life style που παρείχε ο υπέρογκος δανεισμός έκλειναν τα αυτιά τους στις προειδοποιήσεις. Οι Έλληνες ζούσαν εκτός των οικονομικών τους ορίων και δεν χαμπάριαζαν. Ορισμένες φορές εκτόξευαν και χλεύη. Θα ανέμενε λοιπόν κανείς πως σήμερα ίσως το πάθημα να τους έχει γίνει μάθημα και να έχουν βάλει μυαλό. Αυτό ας αφεθεί στην κρίση των αναγνωστών/στριών….
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.euro2day.gr/news/economy/article/147689/g-alogoskoyfhs-thorakismenh-h-oikonomia.html
[2] http://www.haniotika-nea.gr/56597-i-oikonomiki-krisi-kai-oi-arnitikes-sunepeies-tis-sta-ergatika-atuximata/
[3] http://www.haniotika-nea.gr/afxisi-ergatikon-atichimaton/