Η μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, που έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας συρρικνώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών, διαπιστώνεται και καταγράφεται πλέον σε όλες τις έρευνες, με πρόσφατη αυτή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Μάλιστα η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα), στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών, εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης έως και 40%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ακρίβεια στη χώρα μας -όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.- δεν λέει να σταματήσει, με την κυβέρνηση να προσπαθεί για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και να ελπίζει στη συγκράτηση των τιμών, για έναν ήπιο χειμώνα.
Διαφορετικά, γνωρίζει καλά, ότι θα χρειαστούν ενισχύσεις με νέα μέτρα και πακέτα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και γι’ αυτό θα πρέπει να κρατάει “εφεδρείες” και να… προβλέπει “μαξιλάρια” στον προϋπολογισμό.
Γνωρίζει καλά ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη διαθέτει ή παρέχονται από την Ε.Ε. ώστε να στηριχθούν κοινωνία και επιχειρήσεις, που το έχουν ανάγκη.