Επαναλαμβάνεται στις 26 Μαΐου για μια πενταετία η εκλογή 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ξανά με σταυρό προτίμησης, που θα αποτελέσει πρόκριμα για την επικείμενη πορεία των Εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Ο κάθε υποψήφιος για την επιτυχία της ιδιότητας του Ευρωβουλευτή, βιώνει μια υπαρξιακή αγωνία, αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία κάθε δυσκολία. Τα στημένα παιχνίδια τα εξηγεί με βάση τη δική του λογική, όταν δεν είναι ενταγμένος σε μεγάλο κόμμα, αλλά ενεργεί με ατομικές δυνάμεις για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η ηθική αρχή, να υπηρετεί την πολιτική ανιδιοτελώς. Σε αυτή την κατηγορία είναι και ο κ. Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κινήματος “ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”, που είναι ενταγμένο στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Αναμορφωτών (ECR) των Αντιφεντεραλιστών, όπου ορίστηκε αντιπρόεδρος.
Οι δραστηριότητες του κ. Μαριά στην Ευρωβουλή, έχουν εντυπωσιάσει. Πρωτοστατεί σε ερωτήσεις και προτάσεις και είναι πολέμιος της μονόπλευρης λιτότητας, που επεβλήθη στη χώρα μας με τα μνημόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως “λάθος φάρμακα” σε λάθος διάγνωση ασθένειας, η οποία αυτοτροφοδοτείται απ’ την κρίση.
Στα θετικά του εν λόγω ευρωβουλευτή είναι οι προτάσεις του: Για το Μεταναστευτικό και τη Συμφωνία Σένγκεν, για την υπόθεση ΟΜΤ, για το θέμα της καταστροφής των τοξικών χημικών της Συρίας δυτικά της Κρήτης, για την εφαρμογή του δικαιώματος της προτιμήσεως των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειό τους στην τιμή εξαγοράς, που δίνουν τα “κοράκια” ή για την ίδρυση “Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών”, να αποκτά το κράτος τα κόκκινα δάνεια και αργότερα με εξωδικαστικές διαδικασίες, να γίνεται ρύθμιση με τους δικαιούχους.
Κατήγγειλε με έμφαση την οικογενειοκρατία, την κομματοκρατία, το ρουσφέτι και ήταν υπέρμαχος της προστασίας των απαράγραπτων εθνικών δικαίων, της οριοθέτησης της ΑΟΖ, της θέσπισης Συνταγματικής Συντακτικής Συνέλευσης με βάση τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας. Μίλησε για τη δίκαιη κατανομή του δημοσίου πλούτου και την ανακεφαλαιοποίηση και ασφαλιστικών ταμείων, όπως και με τις τράπεζες. Πρότεινε στον Ντράγκι απ’ την ποσοτική χαλάρωση να αγοράσει η ΕΚΤ τα γραμμάτια του κράτους προς τους ιδιώτες των ομολόγων, που τους “κούρσεψε” το PSI Παπαδήμου, λήξεως 2023-2045 στο 100% της αξίας και να πέσουν τα λεφτά στην αγορά για ανάπτυξη και να μην πάνε για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών. Επέμενε μετ’ επιτάσεως για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και την εξόφληση του κατοχικού δανείου με πρόταση τα ποσά να εγγραφούν στον Π/Υ και από “οφειλέτες” να γίνουμε “δικαιούχοι”. Τελικώς κάτι έγινε από επιτροπή βουλευτών κι εναπόκειται στον πρόεδρο κ. Βούτση, να προβεί στις περαιτέρω κινήσεις, ανάλογα με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ηταν αντίθετος με την τελική διαμόρφωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έκανε λόγο να μπει φραγμός στον Αλβανικό ανθελληνισμό.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέφερε τον περασμένο Μάρτιο το αίτημα λήψεως μέτρων για τους πληγέντες απ’ τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Χανίων (24-25 Φεβρουαρίου) πρόταση, που υπεστήριξε και η ECR, η οποία απερρίφθη με 201 “ΟΧΙ, 81 “ΝΑΙ” και 10 αποχές. Το κατακριτέον εν προκειμένω, είναι ότι απ’ τους 21 Ελληνες Ευρωβουλευτές μόνο 9 παρευρέθησαν και υπερψήφισαν την πρόταση. Οι Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.), Παπαδάκης (ΚΚΕ), Κύρκος (ΠΟΤΑΜΙ), Χουντής (ΛΑ.Ε.), Μαριάς (ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ) και Φουντούλης, Συνοδινός και Επιτήδειος (Χ.Α.) (“Χ.Ν.” 13-3-19).
Υπάρχουν καθαροί πολιτικοί με αξιόλογες αρχές σαν το Νότη Μαριά, που παλεύει μόνος του με ρεαλισμό και ακούραστος, να βρει τρόπους διεξόδου της χώρας απ’ τα προβλήματά της, που αξίζει να υποστηριχθεί.