Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Ιουλίου) καλούνται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς τα σοβαρά προβλήματα υγειονομικής και οικονομικής κρίσεως, που προκαλεί η πανδημία. Η επιβίωση του Ευρωπαϊκού λαού είναι μείζον ζήτημα και τούτο θα εξαρτηθεί απ’ τις συζητήσεις που θα γίνουν για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα συμβάλλει στη διάσωση όλης της Ευρώπης από την κρίση.
Οι αρχηγοί των κρατών – μελών υπό την προεδρία της Μέρκελ θα επικεντρώσουν τη συζήτηση επί των κυριοτέρων σημείων που ενδιαφέρουν το υπό σύστασιν Ταμείο. Το ύψος του προϋπολογισμού, η διάρκεια ζωής του, η εξεύρεση των πόρων, οι υποχρεώσεις του κάθε μέλους που θα πάρει τη δωρεάν ενίσχυση και το επιτόκιο που θα καθορισθεί για την επιπλέον της δωρεάν ενίσχυσης, είναι στο προσκήνιο.
Η Ούρσουλα Φον Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η Ανγκελα Μέρκελ ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. αναζήτησαν προτάσεις να πείσουν τις χώρες για την ανάγκη ύπαρξης του ταμείου. Οι 27 είναι αποφασισμένοι σ’ αυτή τη Σύνοδο να λάβουν οριστικές λύσεις. Οι ηγέτες των κρατών – μελών έχουν συνειδητοποιήσει ότι προσέρχονται σε μια διαπραγμάτευση να θέσουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Πρόκειται για μια κρίσιμη σύνοδο, στην οποίαν οφείλουν να υπερκεράσουν τα προβλήματα δημιουργίας του περιβόητου Ταμείου. Θα προκύψουν, βέβαια, και ενστάσεις για το ύψος των ποσών αλλά οι λύσεις που θα προταθούν, πρέπει να είναι εφαρμόσιμες. Η δημιουργία του Ταμείου κατά τους υποστηρικτές του θα περιορίσει το άνοιγμα των αποκλίσεων μεταξύ χωρών Βορρά και Νότου και θα φέρει κάποια ισορροπία χωρίς την οποία θα απειλείτο η σταθερότητα της Ευρωζώνης και θα διαταρασσόταν η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αγνωστο παραμένει αν θα καμφθούν ή θα παραμείνουν στις αρνητικές τους θέσεις οι Βόρειες χώρες του “μετώπου της λιτότητος”, Ολλανδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία. Αρχικώς δεν αποδέχονταν την πρόταση της Κομισιόν για το ύψος των ποσών του ταμείου στα 750 δισεκ. ευρώ και τον προϋπολογισμό του στο 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2027, ούτε και τη δωρεάν χορήγηση.
Επειδή είναι άγνωστος ο προσδιορισμός του εύρους και ο ορίζοντας τερματισμών της πανδημίας, πιθανολογείται ότι το κόστος απ’ αυτήν θα είναι δυσβάστακτο, γι’ αυτό είναι αναγκαίο το Ταμείο να μην έχει περιορισμένη διάρκεια και ο προϋπολογισμός του να αυξομειώνεται επαρκώς, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Κυριεύοντα ρόλο θα παίξει η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια αποτυχημένη σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης επί της προεδρίας της. Θα επιδιώξει ευρεία συναίνεση των εταίρων πάνω στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα παρουσιάσει και θα προσπαθήσει να πείσει την αποδοχή του δανεισμού και τη μεταφορά πόρων στο Ταμείο από εκεί που άλλοτε ήταν απαράδεκτο από γερμανικής πλευράς.