Απαντήσεις και κατευθύνσεις σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού από τους πλέον ειδικούς δόθηκαν στην ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα : “Σχολές, σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος” στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανιών.
Την ημερίδα οργάνωσε το φροντιστήριο “Διάκριση” με κεντρικό ομιλητή τον δρ Χρήστο Ταουσάνη, συγγραφέα – σύμβουλο σταδιοδρομίας (Employ Edu) που με ένα πολύ ζωντανό τρόπο, χρησιμοποιώντας παραδείγματα και λόγο φιλικό στους νέους αναφέρθηκε σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. «Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι η “νούμερο 1” προτεραιότητα για όλα τα σύγχρονα κράτη. Σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όλοι οι γονείς, όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις, αξιοποιούν υπηρεσίες συμβουλευτικής και προχωράνε στη σταδιοδρομία τους» τόνισε ο κ. Τσαουσάνης, που κάλεσε τους αυριανούς φοιτητές να «επιλέγουν έχοντας κατά νου αυτό που έρχεται» και αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στα «επαγγέλματα του μέλλοντος» που αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία της επιστημονικής του ομάδας.
Για τη σημασία της ημερίδας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Πετρακάκης – διευθυντής Σπουδών στο φροντιστήριο “Διάκριση” – τονίζοντας πως «είναι σημαντικό το να πείσουμε ένα μαθητή να ασχοληθεί με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, να θέσει στόχους για να μπορέσει μετά να διαβάσει περισσότερο και καλύτερα. Ο μαθητής που είναι ενημερωμένος, έχει όνειρα και φιλοδοξίες, μπορεί να αποδώσει καλύτερα στην πορεία τους προς τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οπότε ως “Διάκριση” οργανώσαμε αυτήν την ημερίδα για την καλύτερη ενημέρωση μαθητών- γονιών, να έχουν τις πληροφορίες ώστε μαζί να μπορέσουν να συζητήσουν, να αναζητήσουν, να θέσουν στόχους υλοποιήσιμους ώστε και εμείς δίπλα τους να προετοιμαστούμε και να δουλέψουμε».
Αναφορικά με το έλλειμμα που διαπιστώνεται στην ενημέρωση των μαθητών παρατήρησε «τις περισσότερες φορές ένας μαθητής λυκείου δεν ξέρει που βαδίζει, ακολουθώντας οικογενειακά και κοινωνικά στερεότυπα, μπαίνει σε ένα δρόμο που του έχουν καθορίσει οι άλλοι για αυτό και δυσανασχετεί πολλές φορές να συνεχίσει! Για αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών των μαθητών μας πριν δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να γίνει κοινωνός της διαδικασίας, πάντα με συμβουλευτική δίπλα του και ανθρώπους που θα του μιλήσουν για τα τμήματα μιας σχολής, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τη διασύνδεση της ώστε να δώσει ενημερωμένα και έγκυρα τις εξετάσεις του. Ρωτάμε πολλές φορές του μαθητές μας για τα ποια είναι τα τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης μας και δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτό δείχνει την γενικότερη έλλειψη ενημέρωσης!»