Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κρήτη – Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ενωση

Eνα σύμπλεγμα κάθετο, σ’ επιφάνεια λευκή, στην πρόσκληση, σημειογραφεί τα εκατό χρόνια από την Ενωση…
Ο αριθμός “ένα” στο χρώμα της άμμου, το ένα “μηδέν” στο χρώμα του ορεινού βράχου, και το δεύτερο “μηδέν”, στο χρώμα της γιορτής… Πολύχρωμο!
Ωραίο… πολύ ωραίο.
Η πρόσκληση, αφορά το αποψινό βράδυ, που εγκαινιάζεται η Εκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Θα διαρκέσει δύο μήνες!
Δύο ολόκληρους μήνες, έως και τις έντεκα Ιανουαρίου 2014, ώστε κανείς μα κανείς, να μην χάσει τούτη την εξαιρετική παραχώρηση του Δομικού Τοπίου της Νήσος…, τον αιώνα αυτόν, από την Ενωση και μετά!
Οργανωτές είναι, ο Σύλλογος Αρχ/νων Ν. Χανίων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ/ Τμήμα Χανίων), η Περιφέρεια Κρήτης, ο Σύλλογος αρχ/νων Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και το Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
…Εκατό χρόνια από την Ενωση μια από τις κορυφαίες εμβληματικές αναφορές της Λεβεντογέννας.
Ακόμη οι εκδηλώσεις σφύζουν, που καθ’ όλο το έτος πραγματοποιήθηκαν γεγονότα επετειακά, δοξαστικά, με την ευκαιρία αυτή…
Των ΑΙΤΙΩΝ που συνέτρεξαν από τις αρχές του αιώνα!
Στα 1913, που η γαλανόλευκη επαίρει στο Φιρκά, υπό το φωτεινό βλέμμα του Εθνάρχη, με την ψυχή του και όλο το συνειδησιακό του σύμπαν, ευτυχή και αγαλιάζοντα…
Ο Αγώνας, δικαιώνεται…
…Η ιδέα αυτή για τη δομική λειτουργία (ιδιωματικά για το νησί), της πέτρας επί τη πέτρα στην οποία αποτυπώνονται επιρροές, τεχνοτροπίες και τρόπου βίου, σαρκώνεται…
Σχέδια, ΦΩΤΟ και υλικό θαυμάσιο, που συγκεντρώνεται απ’ όλη την Κρήτη, θα εκτεθούν στη θέαση των επισκεπτών, μια πληροφορία γνωστική και ιστορική και συναισθηματική.
Αλλά και πολιτισμική αναμφίβολα, αφού εκφράζει πιστά, αισθητική, εκδοχή, και γνώση.
Ακρως ενδιαφέρουσα περίπτωση, που υλοποιείται ύστερα από την περισσή φροντίδα των διοργανωτών φορέων, δια των εκπροσώπων τους.
Η κα Κωτσάκη Αμαλία, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιμελείται επιστημονικά, και τονίζει ότι συντείνει στην αυτογνωσία εν τέλει, η οπτική μέσα από το πρίσμα της Αρχιτεκτονικής, της περιόδου αυτής.
Η κα Αποστολάκη Ειρήνη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου της, θεωρεί ότι οι αρχιτέκτονες της εποχής αυτής, συνέβαλαν ασφαλώς στη δημιουργία παράδοσης στο δομικό χώρο για το νησί, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε.
Ο κ. Μιχελογιάννης Δημήτρης, περιφ. σύμβουλος, εκτίμησε τα θετικά αποτέλεσματα για όλη την Κρήτη, μιας τόσο ευρείας συνεργασίας, με απώτερο σκοπό, την προσφορά στον κόσμο και, τέλος, ο δ/ντής του Ιδρύματος κ. Παπαδάκης, αναφερόμενος στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, είπε ότι τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέχρι το 1913, είναι βέβαια εξαιρετικά ενδιαφέροντα και έχουν προτεραιότητα, όμως στην Εκθεση, δίδεται ο παλμός της ζωής, κατά την περίοδο από την Ενωση και μετά στον χώρο της πολεοδομίας.
Τον εκθεσιακό χώρο ανέλαβε να σχεδιάσει η κα Λουκία Μαρθα αρχιτέκτων – σκηνογράφος καθώς και τα σχετικά έντυπα.
Ολα τα πρόσωπα με λόγο και έργο γνώσης και ευθύνης, για το καλύτερο αποτέλεσμα ιστορικά, κοινωνικά, αισθητικά.
Απόψε… Στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ανοίγει τις θύρες του. Ολοι εκεί. Να κοινωνήσουμε αυτή την “κεντρομόλα ευτυχίας” της “κτιστής Τέχνης” που διαμόρφωσε σ’ έναν αιώνα τις πολιτείες της Εκατόμπολης της καρδιάς μας.
Αυτή η συν-Κρητική δυναμική στα όμματα και το χειροκρότημά μας… Ν’ αποθαυμάσουμε την Δομή που “αναπνέει” τα καλά χρόνια, και να συγκινηθούμε περισυλλέγοντες, για το έργο των δυσκολιών και της ανάγκης, που αγίασαν οι γκρίζοι καιροί για την πατρίδα, και βέβαια την Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα