Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

«Η Κρήτη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση» (video)

2Την πεποίθηση ότι η Κρήτη, με όπλα τον συγκρητισμό, την ισόρροπη ανάπτυξη, τη συνέργεια των φορέων, την εξωστρέφεια των προϊόντων και των υπηρεσιών της και τη δυναμική διεκδίκηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και να δει με αισιοδοξία τα επόμενα χρόνια εκφράζει ο περιφερειάρχης Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του συνδυασμού “Κρήτη – Πρώτη Δύναμη” Σταύρος Αρναουτάκης.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.” τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, αλλά και του νερού, ενώ δηλώνει ότι η Κρήτη χρειάζεται έναν δημόσιο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Αξονα, χωρίς διόδια, που μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά αξιοποιώντας -σε πρώτη φάση- τις υφιστάμενες μελέτες. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αρναουτάκη -η οποία θα αναρτηθεί και στη σελίδα των “Χ.Ν.”- έχει ως εξής:

• Ησασταν από εκείνους οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά για τον “Καλλικράτη” όταν συζητιόταν ως μοντέλο. Θέλω, ξεκινώντας την κουβέντα μας, ένα σχόλιο για αυτά τα 3,5 χρόνια εφαρμογής του “Καλλικράτη”. Οι προσδοκίες που είχατε επιβεβαιώθηκαν;
Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ο “Καλλικράτης” ήταν μια μεγάλη τομή στο κράτος, αλλά έγινε την πιο δύσκολη οικονομική περίοδο που έχει περάσει η Αυτοδιοίκηση και η χώρα. Θεωρώ ότι, αν γίνουν κάποιες βελτιώσεις στον νόμο του “Καλλικράτη” και σε ό,τι αφορά τους Δήμους, αλλά και σε ό,τι αφορά την αιρετή Περιφέρεια, με μια μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, θα μπορέσει να πάει μπροστά η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να γίνει. Θα αναφερθώ στην αιρετή Περιφέρεια. Οσα θέματα είχαμε στη δική μας αρμοδιότητα και ήταν σε περιφερειακό επίπεδο πάνε πολύ καλύτερα από το να τα διαχειρίζονταν η Αθήνα. Αρα ο στόχος όλων των περιφερειαρχών και αν είμαστε και στη νέα αιρετή Περιφέρεια είναι ότι πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερη αιρετή αποκέντρωση. Βεβαίως με τις αρμοδιότητες και τους πόρους. Εκτιμώ δε ότι παρότι ήταν μια δύσκολη περίοδο αυτή, τα επόμενα χρόνια μπορεί η Αυτοδιοίκηση να πάει πολύ καλύτερα αρκεί να υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που θα διαχειριστούν σωστά τις τύχες του νησιού γιατί αποδεικνύεται ότι στα δύσκολα και τη φουρτούνα φαίνεται ο καλός καπετάνιος. Εμείς λοιπόν αποδείξαμε ότι μπορέσαμε και σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

• Πάντως οι περικοπές στους πόρους που δέχθηκαν οι ΟΤΑ ήταν δραματική ενώ την ίδια στιγμή φορτώθηκαν με αρμοδιότητες που έπρεπε να ικανοποιήσουν. Ειδικά η Περιφέρεια βρέθηκε ουσιαστικά χωρίς δικούς της πόρους και κατέληξε να κυνηγάει τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να κάνει σοβαρό έργο. Μπορεί όμως να ασκηθεί πολιτική έτσι;
Καταρχήν εμείς συνεχίσαμε ένα έργο που είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς κι ο κ. Κατσανεβάκης κι ο κ. Αρχοντάκης και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα οι πρώην νομάρχες. Άλλωστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε δεν είπαμε ότι από εμάς ξεκινάει η αρχή της ανάπτυξης της Κρήτης. Εμείς είμαστε συνεχιστές ενός σημαντικού έργου που είχε γίνει πριν από εμάς και αναλάβαμε να ολοκληρώσουμε τα έργα που είχαν ξεκινήσει και προγραμματίσει οι προηγούμενοι νομάρχες βάζοντας παράλληλα τη δική μας σφραγίδα πάνω σε νέα έργα που προγραμματίσαμε εμείς. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να μπορούμε να έχουμε υλοποιήσει το σύνολο των έργων που είχαν ξεκινήσει παρά την περικοπή των πόρων. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και έργα που γίνονται από εθνικούς πόρους, από πόρους που έπρεπε να διεκδικήσουμε. Κι εμείς αποδείξαμε με τη συνεργασία όλων, των αντιπεριφερειαρχών όπως ο Αποστόλης Βουλγαράκης και ο Νίκος Καλογερής, των συνεργατών μας όλων, των περιφερειακών συμβούλων κ.λπ. ότι μπορέσαμε και κλείνοντας το 2013 δεν οφείλουμε ούτε ένα ευρώ σε κανένα ανάδοχο έργου. Είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις μια τόσο χρηστή διαχείριση έχοντας σημαντικές περικοπές πόρων, σοβαρή μείωση προσωπικού γιατί σε επίπεδο Κρήτης είχαμε πάνω από 300 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων μας και έφυγαν χωρίς να αντικατασταθούν. Ωστόσο, αυτό που μας κάνει δυνατούς είναι ότι είμαστε ομάδα, δεν είμαστε ένας και δεν υπάρχει για εμάς ο ένας. Για εμάς υπάρχει η ομάδα, η συνεργασία και οι συνέργειες, και μέσα από αυτά μπορούμε και στεκόμαστε όρθιοι και πετυχαίνουμε κάποια πράγματα υπηρετώντας τον κρητικό λαό.

• Θέλω να επιμείνω σε αυτό διότι κάποιοι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι τα έργα που γίνονται δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Για παράδειγμα η Κρήτη έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα κι αντ’ αυτού κάνουμε έργα ελάσσονος σημασίας…    
Να πούμε καταρχήν ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα μπορεί να είναι τα περισσότερα που έχουμε αλλά δεν φτάνουν και πρέπει να υπάρχουν και εθνικοί πόροι. Όμως εδώ μπορώ να αναφέρω ότι εμείς την περίοδο αυτή είχαμε έναν προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το ΕΣΠΑ αλλά κατορθώναμε -και μέσα από την ολοκλήρωση των μελετών που είχαμε και τη διεκδίκηση που είχαμε μέσα από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου- και εξασφαλίζαμε άλλα 80 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι υλοποιήσαμε τον σχεδιασμό που είχαμε για έργα μέσω ΕΣΠΑ, συνολικά 550 έργα αυτή την περίοδο, όπως επίσης και μικρότερα έργα από εθνικούς πόρους και δικούς μας πόρους που ανέρχονται την ίδια περίοδο σε 500. Δεν είναι λίγο να ξεπερνάς τα 1000 έργα σε αυτή την περίοδο. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση όχι μόνο του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ήταν ανέκαθεν το αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε η χώρα. Ένα πρόγραμμα που περικόπηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς από 7,5% του ΑΕΠ που ήταν έχει κατέβει στο 3,5%. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να έχουμε την επόμενη περίοδο περισσότερα χρήματα από πλευράς εθνικών πόρων και να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Και μπορούμε να τα αυξήσουμε αν έχουμε έργα από τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.

• Για τον Β.Ο.Α.Κ.;
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει την ολοκλήρωση του Β.Ο.Α.Κ.. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αρμοδιότητες επί του Β.Ο.Α.Κ. δεν έχουμε. Μας έχουν δώσει μόνο τη συντήρηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ποτέ δεν είχε η Περιφέρεια την ευθύνη αλλά παλαιότερα την είχε το αρμόδιο Υπουργείο -και η ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ που είχε την επίβλεψη των έργων- ενώ τώρα την έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.). Εμείς λοιπόν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Ο.Α.Κ. αλλά παράλληλα πρέπει να προετοιμαστούμε και να δούμε ποιες είναι οι έτοιμες μελέτες που μπορούν να υλοποιηθούν κι αν ο δρόμος αυτός θέλει 1,5 – 2 δισ. να δούμε ποια τμήματα μπορούν να δημοπρατηθούν και βεβαίως να διεκδικήσουμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις από πλευράς κεντρικής εξουσίας ούτως ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Το ίδιο και οι κάθετοι δρόμοι που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Ο.Α.Κ. να τους υλοποιήσουν. Χρειάζεται λοιπόν μια συστράτευση όλων μας, όλου του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης, των βουλευτών, των υπουργών, των δημάρχων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να μπορούμε να έχουμε τους πόρους αυτούς για να γίνει αυτός ο δρόμος.

• Για το θέμα του ΒΟΑΚ πώς τοποθετείστε ως προς το επιχείρημα ότι πλέον μπορεί να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μόνο από ιδιώτες και με διόδια;
Θέση δική μας είναι “όχι διόδια”. Είναι ότι μπορεί να γίνει δημόσιο έργο και δεν μπορεί ο Κρητικός να πάει από τα Χανιά στο Ρέθυμνο ή το Ηράκλειο και το Λασίθι και να πληρώνει διόδια. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που μπορούν να βρεθούν, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της χώρας ότι έχουν δοθεί από εθνικούς πόρους. Προσωπικά η πρότασή μου είναι ότι μπορεί να έχουμε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα 100 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να περπατήσει ο δρόμος να γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Σταδιακά γιατί δεν είναι όλες οι μελέτες έτοιμες αλλά και γιατί αν πούμε ότι όλο το έργο έχει ανάγκη 2 δισ. δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα μαζεμένα. Να δούμε λοιπόν ποιες μελέτες είναι έτοιμες κι εμείς θα σταθούμε δίπλα στον Οργανισμό για να υλοποιήσει το έργο. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι ποιος υλοποιεί το έργο αλλά να γίνει το έργο γιατί αυτό το έργο πρέπει να γίνει, είναι αναγκαίο για την Κρήτη πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να διεκδικήσουμε το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο του νησιού.

• Κάποιοι υποστηρίζουν πάντως ότι από τη στιγμή που δεν αξιοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα χρηματοδοτικά πλαίσια, σήμερα τα διόδια φαντάζουν μονόδρομος…
Εμείς θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι εφικτή και υλοποιήσιμη. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι μόνο τώρα δόθηκε ένα master plan για το έργο όπως είχε ανακοινωθεί στο συνέδριο που έγινε τον Νοέμβριο στον “Χρυσόστομο”. Κι εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες στον Ο.Α.Κ. όμως αυτή τη μελέτη, το master plan, την κράτησε να την κάνει το Υπουργείο. Πάλι κάτι δηλαδή δεν πάει καλά. Γιατί να μην την αφήσει το Υπουργείο στον Ο.Α.Κ. για να μπορεί να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί. Εμείς πάντως θα παρακολουθούμε το θέμα, έχουμε συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου και τους αρμόδιους υπαλλήλους και περιμένουμε να δούμε ποιος θα πάρει τη μελέτη για να υλοποιηθεί. Αμέσως μετά, όλοι μαζί μια γροθιά, πρέπει να διεκδικήσουμε να γίνουν τα μεγαλύτερα τμήματα που είναι έτοιμα, να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και τα περιβαλλοντικά και εμείς μέσα από τη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. θα είμαστε μια γροθιά για να κάνουμε το μεγαλύτερο έργο. Γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι μπορεί να λέμε 1,5-2 δισ. ευρώ αλλά πρέπει να δούμε και τι έκπτωση θα έχει το έργο καθώς τα περισσότερα έργα έχουν μεγάλη έκπτωση. Άρα αν βρεθεί ένας προϋπολογισμός του 1 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο τμήμα του Β.Ο.Α.Κ. μπορεί να γίνει.

• Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες είναι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” των Χανίων. Σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε ταχθεί καθαρά κατά της ιδιωτικοποίησης, ωστόσο, είχατε πει τότε ότι «η παραχώρηση είναι κάτι διαφορετικό». Θα συμφωνούσατε δηλαδή με την προοπτική παραχώρησης σε ιδιώτες των αεροδρομίων της Κρήτης;   
Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής. Είμαστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης γιατί δεν μπορεί να γίνεται ένα έργο αυτή την περίοδο με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και να πούμε ότι αύριο έρχεται ένας ιδιώτης. Πρέπει σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα να επιστραφούν. Εγώ δεν μπορώ δηλαδή να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν πληρώνεται το έργο από πλευρά Ε.Ε.. Άρα είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του αεροδρομίου και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δει την καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου γιατί αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολύ καλή φάση. Πάντα το παρακολουθούσαμε το έργο από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους και τους βουλευτές γιατί σε αυτή την περίπτωση γίναμε μια γροθιά και το διεκδικήσαμε καθώς η μελέτη ήταν πολλά χρόνια πριν έτοιμη. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων που στάθηκαν δίπλα σε αυτό το μεγάλο έργο που υλοποιείται αυτή την περίοδο. Όμως είμαστε πάντα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου.

• Αυτό που λέτε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει την καλύτερη λύση, το γεγονός ότι το “Δασκαλογιάννης” βρίσκεται μέσα στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων του ΤΑΙΠΕΔ δεν σας προβληματίζει; Δεν δείχνει δηλαδή προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση;
Ναι, αλλά πώς ένα έργο 110 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί από τη στιγμή που χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία; Είναι θέμα ανταγωνισμού, διαφορετικά πρέπει να αντιστραφούν. Διαδικαστικά και νομικά υπάρχει κώλυμα. Άρα ας αφήσουν την Κρήτη ήσυχη και ας δουν το αεροδρόμιο στο Καστέλι αν μπορεί να γίνει με παραχώρηση γιατί δεν μπορεί να έχουμε τόσα εκατομμύρια τουρίστες και να έχουμε αυτή την αρνητική εικόνα με τα αεροδρόμιά μας. Από εκεί και πέρα αισιοδοξούμε ότι το αεροδρόμιο των Χανίων κλείνει με την επέκταση, όπως επίσης κλείνει και το αεροδρόμιο της Σητείας που γίνεται η επέκταση. Άρα μένει το αεροδρόμιο Καστελίου όπου αύριο (σ.σ. σήμερα) θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για να τα πάρουν οι ανάδοχοι των έργων, υπάρχει η συζήτηση από τους υπουργούς ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για να γίνει το αεροδρόμιο, ωστόσο, επειδή έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία 12-13 χρόνια για δημοπράτηση, εμείς παρακολουθούμε το θέμα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε αυτό το μεγάλο έργο. Άρα όλα αυτά τα θέματα αεροδρόμιο Χανίων, Καστελίου, Σητείας, Β.Ο.Α.Κ. είναι στις πρώτες προτεραιότητες της διεκδίκησης εκ μέρους της Περιφέρειας, ανεξάρτητα αν εμείς έχουμε την οποιαδήποτε αρμοδιότητα γι’ αυτά. Μας ενδιαφέρουν να γίνουν τα έργα αυτά, τα διεκδικούμε, έχουμε συζητήσει με όλους τους υπουργούς και πρωθυπουργούς γι’ αυτά και θεωρώ ότι την επόμενη περίοδο, από τη στιγμή που υπάρχει μια βελτίωση πάνω στα χρηματοδοτικά πλαίσια, θα δούμε να υλοποιούνται τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα.

• Ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει τεθεί ζήτημα και με το νερό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη. Η θέση σας ποια είναι;    
Την αντίθεσή μας αυτή την εκφράσαμε αρχικά στον Ο.Α.Κ. διότι υπήρχε ένα θολό πλαίσιο και δινόταν μέσα η δυνατότητα να μπορούν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμένει στους πολίτες, δεν χρειάζονται ιδιώτες και μπορεί να γίνει μια ακόμα καλύτερη διαχείριση από πλευράς των φορέων και των ΔΕΥΑ.

• Κατά διαστήματα έρχονται στην επικαιρότητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα των υπηρεσιών -με τελευταία περίπτωση εκείνη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης- βλέπουμε να συνεχίζεται ο συγκεντρωτισμός στην έδρα της περιφέρειας, δηλαδή το Ηράκλειο. Δεν δημιουργείται έτσι μια Κρήτη δύο ταχυτήτων;
Δεν θεωρώ ότι δημιουργείται μια Κρήτη δύο ταχυτήτων όσον αφορά την Περιφέρεια διότι αυτά που λέτε είναι καθαρά ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Εμείς έχουμε αποδείξει ως Περιφέρεια πως βλέπουμε την ενότητα της Κρήτης και την ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί, πως υπηρετούμε αυτή την ενότητα με την παρουσία, τη διεκδίκηση, την υλοποίηση έργων και τη συνεργασία με τους φορείς. Όλοι οι συνεργάτες μας πιστεύουν στον συγκρητισμό και καμία πράξη δεν έχουμε κάνει που να δείχνει το αντίθετο. Όμως απέναντι στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας και των κυβερνήσεων εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

• Δεν αλλάζουν όμως αυτές οι μετακινήσεις τον χάρτη της Κρήτης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τη δυναμική των περιοχών;
Όχι ως προς την ανάπτυξη, γιατί η ανάπτυξη βασίζεται πάνω στις συνεργασίες που έχουμε με τους Δήμους, με τους αντιπεριφερειάρχες, με τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.
Εγώ πάντως δεν θα σταθώ σε κάποιες υπηρεσίες που μεταφέρονται από τη μία περιοχή στην άλλη. Το θέμα είναι και αυτό που χρειάζεται είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης. Δεν γίνεται να μην εξυπηρετείται ο πολίτης στα Χανιά και να πρέπει να πάει στο Ηράκλειο ή το αντίθετο, ή ο πολίτης του Λασιθίου όπου βλέπουμε τι προβλήματα υπάρχουν και με τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες κ.λπ.. Πρέπει λοιπόν να δούμε κεντρικά πώς εξυπηρετείται ο πολίτης. Αυτή είναι η βασική μας αρχή και αυτή την αρχή υπηρετούμε ως Περιφέρεια Κρήτης όσο εξαρτάται από εμάς, κάτι που άλλωστε το έχουμε αποδείξει αυτά τα 3,5 χρόνια.

• Συχνά σας ακούμε να λέτε για την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Αυτό, όμως, που βλέπουμε πρακτικά να γίνεται είναι από τη μία οι παραγωγοί να μην μπορούν να επιβιώσουν με τις τιμές που παίρνουν για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τους, κι από την άλλη να συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων που καταναλώνονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ποιες πολιτικές προτείνετε για να ανατραπεί αυτό;     
Για να υπάρξει αυτή η σύνδεση πρέπει τα προϊόντα μας να γίνουν ανταγωνιστικότερα, ποιοτικότερα, να δούμε πώς θα έχουν την ταυτότητα της Κρήτης και πώς θα μπορέσουν να περάσουν στις ξενοδοχειακές αλυσίδες. Τι χρειάζεται; Χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία όλων των φορέων γιατί η Περιφέρεια δεν είναι πωλητής για να πουλήσει τα προϊόντα. Εμείς συμμετέχουμε μαζί με τα Επιμελητήρια της Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις και όλοι μαζί προσπαθούμε για την καλύτερη προώθηση.
Η δουλειά μας είναι πώς θα διαφημίσουμε τα προϊόντα μας και την κρητική διατροφή. Από εκεί και πέρα, την επόμενη περίοδο πρέπει και οι ξενοδόχοι να βάλουν περισσότερα τοπικά προϊόντα μέσα στα ξενοδοχεία και να μην λένε ότι βρίσκουν φθηνότερα κάποια προϊόντα από άλλες χώρες που δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο τα δικά μας. Επίσης, μέσα από το ΣΕΣ, η νέα αρχιτεκτονική που βάζουμε ως Περιφέρεια είναι ο πρωτογενής, ο τουριστικός και ο διατροφικός τομέας, ο πολιτισμός και τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να “παντρευτούν” για να μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο προϊόν και η δουλειά που γίνεται από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού να μπορεί να πάει στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι που δίνει πραγματικές θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, απασχόληση και μια άλλη δυναμική. Άλλωστε η Κρήτη έχει τους ανθρώπους που χρειάζονται και που μπορούν να παράγουν, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους του τουρισμού κ.λπ..
Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στις συνέργειες, την ποιότητα, την ταυτότητα και την ανταγωνιστικότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο ότι είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει κάνει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό πάνω στον πρωτογενή τομέα, με τη συνεργασία ανθρώπων του πρωτογενή τομέα όπως το ΓΕΩΤΕΕ, τους κτηνίατρους, τους γεωπόνους, τους ανθρώπους της παραγωγής, τα Επιμελητήρια κ.λπ., ενώ παράλληλα έχουμε πιστοποιήσει 161 προϊόντα με την ετικέτα “Κρήτη” γιατί αυτό είναι το δυνατό μας όνομα για να μπορεί να πάνε τα προϊόντα μας στις αγορές του εξωτερικού.

• Κλείνοντας, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον βρεθείτε ξανά στο τιμόνι της Περιφέρειας Κρήτης;  
Το πρώτο είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ίδια αγάπη και τους ίδιους ρυθμούς τον συγκρητισμό, την ισόρροπη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια της Κρήτης. Να είναι η Κρήτη μια Περιφέρεια ζηλευτή στην Ευρώπη όπως είναι και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ο αρμόδιος γραμματέας για το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούσης λέει μέσα στη Βουλή ότι «η βιτρίνα της χώρας είναι η Κρήτη» ή όταν ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής λέει ότι μια από τις καλύτερες προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η πρόταση της Κρήτης.
Χαιρόμαστε επίσης γιατί συνεργαζόμαστε όλοι οι φορείς για να δώσουμε νέες θέσεις εργασίας μέσα από τα έργα που δημιουργούμε, μέσα από τις συνέργειες που υλοποιούμε. Θέλουμε να δούμε να υλοποιούνται τα μεγάλα έργα και θα παλέψουμε γι’ αυτό. Ο κόσμος δείχνει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του απέναντι στον συνδυασμό μας “Κρήτη Πρώτη Δύναμη” κι εμείς μέσα από την παρουσία μας
-και θέλω να αναφέρω ότι μέσα σε 3,5 χρόνια ήρθα 169 φορές στα Χανιά- που δεν πρόκειται για μια τυπική παρουσία αλλά για μια παρουσία που αποσκοπεί στο να δώσουμε λύσεις, θέλουμε να νιώσει ο Χανιώτης, όπως αποδείξαμε, ότι με τη συνεργασία έγιναν κάποια βήματα στο ξεκίνημα του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας. Και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα ακόμα, υπηρετώντας πάντα την ενότητα, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τον κάθε πολίτη της Κρήτης γιατί γνωρίζει ο πολίτης ότι θέλουμε να τον υπηρετήσουμε κι αυτό κάνουμε σε όλη μας τη διαδρομή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα