Με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος τύπου καταμαράν ξεκίνησαν από το Ηράκλειο και φιλοδοξούν να φτάσουν στο νησί Barbados της Καραϊβικής, μια παρέα 6 ανθρώπων από την Κρήτη, σε ένα μακρινό ταξίδι 5000 ναυτικών μιλίων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 35 ημέρες.
Στο πλήρωμα συμμετέχει ένας Χανιώτης από την Καλυβιανή Κισάμου ο Γιάννης Δεικτάκης, τρία άτομα από το Ηράκλειο ο Παναγιώτης Κρέμης, η Κυριακή Μαραζάκη, ο Γιώργος Ιωαννίδης και ο Γερμανός Nicholas Buttermilch. Κυβερνήτης και επικεφαλής του πληρώματος σε αυτό το διαφορετικό ταξίδι είναι ο Γιώργος Νικολαΐδης.
Το ιστιοπλοϊκό ταξίδι ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από το λιμάνι Ηρακλείου. Πρώτος σταθμός ήταν η Αθήνα για συντήρηση του σκάφους, έπειτα το σκάφος σάλπαρε, περνώντας τον Ισθμό της Κορίνθου, το Ρίο-Αντίριο, με επόμενη στάση την Ιταλία. Εκεί το καταμαράν έδεσε στις Αιολίδες νήσους και συγκεκριμένα στο ηφαιστιογενή νησάκι Λίπαρι, ανάμεσα στον Βεζούβιο και την Αίτνα, όπου παρέμειναν για μία ημέρα για ανεφοδιασμό νερού και καυσίμων. Επόμενος προορισμός η Μαγιόρκα της Ισπανίας.
Μέχρι και την έξοδό του σκάφους από τη Μεσόγειο, στο στενό του Γιβραλτάρ, οι αποστάσεις από την ακτή είναι ικανές να δώσουν σήμα κινητής τηλεφωνίας. Έτσι το βράδυ της Τρίτης, πριν χαθεί το σήμα κινητής τηλεφωνίας, επικοινωνήσαμε με τον Χανιώτη Γιάννη Δεικτάκη που μας μίλησε για αυτό το ταξίδι που για τον ίδιο αποτελούσε ένα όνειρο ζωής, όπως είπε.
«Ενα τόσο μακρινό ταξίδι πολύ λίγοι Έλληνες ιστιοπλόοι το έχουν κάνει. Είναι τεράστια ιστιοπλοϊκή εμπειρία και φυσικά προσωπική ταξιδιωτική περιπέτεια εντελώς διαφορετική από αυτές που έχω ζήσει τα τελευταία 12 χρόνια που ταξιδεύω στον κόσμο. Ένα μοναδικό μάθημα στο κόσμο της ιστιοπλοΐας. Συνεργαζόμαστε με την δύναμη της φύσης και σεβόμενοι τα καιρικά φαινόμενα προσπαθούμε με το μόλις 19 μέτρων catamaran να “σκίζουμε” τα τεράστια κύματα της ανοικτής θάλασσας με προορισμό τον επόμενο λιμάνι. Από παλιά ήθελα να ταξιδέψω με ιστιοπλοϊκό, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι το πρώτο μου ταξίδι θα ήταν να διασχίσω τον Ατλαντικό ωκεανό» ανέφερε..
Τι προετοιμασία όμως χρειάζεται για ένα τέτοιο ταξίδι, υπάρχει ο φόβος για το απρόοπτο; Ο ίδιος πιστεύει ότι: « Όταν είσαι ταξιδιώτης, δεν σκέφτεσαι τον λόγο για να ταξιδέψεις, αλλά τον λόγο για να μην ταξιδέψεις και συνήθως δεν βρίσκω κανένα λόγο για να μην το κάνω. Σε κάθε ταξίδι υπάρχουν απρόοπτα κι αυτή είναι η ουσία, να φύγεις από την ρουτίνα και να αρχίσεις να ζεις με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Δεν συνηθίζω να προετοιμάζω του φίλους μου και τους δικούς μου για το επόμενο μου ταξίδι, το θεωρώ κάτι πολύ προσωπικό, τους ενημερώνω απλά ότι θα βρίσκομαι για κάποιο διάστημα (μεγάλο η μικρό) για να μην ανησυχούν που δεν θα με βρίσκουν στο τηλέφωνο».
Όσο για το τι προσφέρει μια τέτοια εμπειρία; « Προσωπικά, ένα τέτοιο ταξίδι μου δίνει οξυγόνο για να ανασάνω. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου κολλημένο σε ένα γραφείο και να ονειρεύομαι διακοπές λόγω ημερών. Δεν είμαι δέντρο, είμαι άνθρωπος και μπορώ να κάνω τον γύρο του κόσμου πριν τον εγκαταλείψω για πάντα».
Πώς είναι όμως να ζεις μέσα σε ένα ιστιοπλοϊκό για πέντε εβδομάδες; Όπως μας λέει ο Γιάννης Δεικτάκης, « κάθε μέρα, δύο από τα μέλη του πληρώματος έχουν βάρδια για 5 ώρες κάθε 7,5 ώρες. Την ώρα της βάρδιας είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία του σκάφους, για τον άνεμο και την ταχύτητα του. Παρακολουθούμε το ραντάρ και σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πλοίο σε επικίνδυνη απόσταση αλλάζουμε πορεία».
Υπάρχουν κανόνες; τον ρωτάμε. «Ο κανόνας είναι να φοράμε πάντα το σωσίβιο μας (ειδικό σωσίβιο για ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης) όταν είμαστε έξω από το σκάφος. Και πάντα δεμένοι με ειδικό ιμάντα όταν είμαστε στο τιμόνι».
Λίγο πριν χαθεί το σήμα κινητής τηλεφωνίας, ρωτάμε τον Χανιώτη ταξιδευτή για το μότο του και μας λέει: «Life begins at the end of your comfort zone». Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, η “πραγματική ζωή ξεκινά μόλις βγεις από την άνεση σου και αρχίσεις την εξερεύνηση”.
Να σημειωθεί ότι στο πέρασμα του Ατλαντικού το σκάφος έχει δύο δορυφορικά τηλέφωνα και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), έτσι υπάρχει η απαραίτητη επαφή με το οικείο περιβάλλον αλλά και η επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης. Η ομάδα έχει δημιουργήσει σελίδα στα social media όπου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μαθαίνει νέα τους και να επικοινωνεί μαζί τους. Η σελίδα στο Facebook ονομάζεται: “ Ταξιδεύοντας από την Κρήτη στην Καραϊβική”.
Ρε μπαγάσας. Σας ζηλεύω
Καλό ταξίδι σας εύχομαι .Αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε να ταξιδέψω νοερά μαζί σας.Ακομη να σας πω ότι και εμείς μια πολύ καλή ομάδα φίλων σκεφτόμαστε να κάνουμε την διαδρομη Γερμανία Ελλάδα μέσω Ατλαντικού το2024.Ευχαριστω ελπίζω να τα λέμε.
Μόλις τώρα πρόσεξα την ημερομηνία του ταξιδιού σας εύχομαι να περάσατε καλά.