15.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

Κρήτη: Ψηλά η ζήτηση για ξενοδοχειακό προσωπικό και εργάτες γης

Ξενοδοχειακό προσωπικό, τεχνικές ειδικότητες, επαγγελματίες οδηγοί αλλά και εργάτες γης, είναι μερικά από τα επαγγέλματα που καταγράφουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά της Κρήτης. Στο μεταξύ, δεκάδες ενδιαφερόμενοι προσέρχονται από το πρωί του Σαββάτου στην “Ημέρα Καριέρας” που διοργανώνει στο ξενοδοχείο “Civitel Akali” (Κισσάμου 55) η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση (ΔΥΠΑ), με τη συμμετοχή 25 επιχειρήσεων, που προσφέρουν περισσότερες από 800 διαθέσιμες θέσεις εργασίας για υποψήφιους κάθε επιπέδου εκπαίδευσης και ειδίκευσης, σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.

«Είναι η 42η “Ημέρα Καριέρας” που διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα και η 1η στα Χανιά», ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η διευθύντρια Σύζευξης Προσφοράς και Ζήτησης Εργασίας της ΔΥΠΑ, Άννα Γιαννοπούλου και πρόσθεσε ότι στην εκδήλωση των Χανίων συμμετέχουν 25 επιχειρήσεις -πολλές από τις οποίες είναι ξενοδοχειακές- που προσφέρουν περισσότερες από 800 διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
«Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός, ειδικά εδώ στην Κρήτη, αλλά πέρα από τα ξενοδοχεία συμμετέχουν εταιρείες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που προσφέρουν θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες και τα εκπαιδευτικά επίπεδα, από αποφοίτους λυκείου έως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», τόνισε η κα Γιαννοπούλου και συμπλήρωσε ότι η προσέλευση των ενδιαφερομένων, που θα συνεχιστεί έως το απόγευμα (η εκδήλωση ολοκληρώνεται στις 18:00) είναι εξαιρετική.
Ερωτηθείσα για τις ιδιαίτερες ανάγκες της Κρήτης σε εργατικό προσωπικό η κα Γιαννοπούλου αναφέρθηκε στον ξενοδοχειακό τομέα, τον τομέα της εστίασης αλλά και την πρωτογενή παραγωγή: «Πέρα από τον τουρισμό και τη γεωργία -όπου είναι διαπιστωμένη η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό και που οι ανάγκες της χώρας δεν καλύπτονται και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες μέσα από διακρατικές συμφωνίες- στην Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργοδηγοί κ.ά.) αλλά και σε επαγγελματίες οδηγούς. Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεκινάει από την εκπαίδευση καθώς οι περισσότεροι νέοι προσανατολίζονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ οι τεχνικές ειδικότητες προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και πολύ καλές αμοιβές».
Συνεχίζοντας η κα Γιαννοπούλου ανέφερε ότι παρά το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων στην Ελλάδα και το χαμηλό επίπεδο ανεργίας (8,7%), διαπιστώνεται έλλειψη δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό: «Γι’ αυτό και γίνεται μεγάλη προσπάθεια και μέσα από τη ΔΥΠΕ και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού σε ψηφιακές, “πράσινες” δεξιότητες αλλά και άλλες που ζητάει η αγορά. Πλέον, είμαστε σε ένα σημείο που οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο δυναμικό γιατί αυτό δεν έχει τις απαραίτητες δεξιότητες».
Καταλήγοντας η κα Γιαννοπούλου αναφέρθηκε στις “Ημέρες Καριέρας” της ΔΥΠΑ λέγοντας πως αποτελεί μια διοργάνωση που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, καταγράφοντας, μέσα από τις 41 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα πάνω από 9.000 επιβεβαιωμένες μέσω “ΕΡΓΑΝΗ” προσλήψεις και συμμετοχή πάνω από 2.000 επιχειρήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα