Από την αρχαιότητα οι πρόγονοι μας και όχι μόνο αναζητούσαν τις τροφές εκείνες που θα τους χάριζαν δύναμη, υγεία, ευεξία και πλούσιες επιδόσεις . Αλλώστε όλος ο κόσμος καθημερινά ενδιαφέρεται για το φαγητό καθώς είναι πρωταρχικός παράγοντας της διαβίωσής μας καθώς μας δίνει δύναμη και υγεία να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Θα πρέπει να αναζητούμε πάντα τα καλύτερα τρόφιμα για την ανάπτυξη των παιδιών μας. Ο,τιδήποτε βρώσιμο και η πόσιμο που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας θεωρητικά είναι για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργιά του οργανισμού. Αλλωστε καθώς ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο έχουμε και εμείς την ευλογία να έχουμε πολλά είδη τροφίμων που θεωρούνται υπερτροφές καθώς είναι περιττό η αναζήτηση και κατανάλωση τροφίμων που θεωρούνται υπερτροφές σε άλλες χώρες. Ας ρίξουμε πρώτα μία ματιά στη διατροφική μας κουλτούρα να ανακαλύψουμε τους γαστρονομικούς θησαυρούς που μας περιβάλλουν αυτός ο μοναδικός πλούτος ήταν η αίτια που οι παλαιότεροι ξεχνούσαν να πεθάνουν. Αυτό ήταν αίτια που προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς ιατρικής επιστημονικής κοινότητας που με την έρευνά τους απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο και γενικότερα οι Κρητικές διατροφικές συνήθειες των παλαιοτέρων ήταν η αίτια της μακροημέρευσης και της ενεργητικότητάς τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εξάλλου η κρητική κουζίνα βάσει των συμπερασμάτων των επιστημόνων αποδείκνυε ότι είναι η “ναυαρχίδα” της μεσογειακής κουζίνας. Παρακάτω θα δούμε μερικές υπερτροφές. Το ελαιόλαδο, το μέλι, ο βασιλικός πολτός, ο κρίταμος, η γλυστρίδα, το ντόπιο γιαούρτι, η αγκινάρα, τα λεμόνια, τα άγρια χόρτα, το φραγκόσυκο, η μαλοτύρα, το δίκταμο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και φυσικά το κόκκινο κρασί με μέτρο.
Γιαννης Αποστολακης Chef M.A.I.X. πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας