Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο που ήταν προγραμματισμένοι για τον Αύγουστο του 2020 αναβλήθηκαν για το 2021, με μια σειρά από μεγάλα ερωτηματικά για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης.
Αυτό προκάλεσε σίγουρα απογοήτευση στους φίλους του αθλητισμού που περιμένουν με αγωνία ανά τετραετία το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, για να θαυμάσουν τις επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών και να ζήσουν το έντονο σασπένς της άμιλλας στο υψηλότερο επίπεδο.
Για να αναπληρώσουν αυτές τις έντονες συγκινήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν θα είναι πιστοί στο ραντεβού τους φέτος, πολλοί επιλέγουν να ποντάρουν σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει στην ιστοσελίδα του το NetBet, ένα από τα κορυφαία διαδικτυακά καζίνο, που παρέχει ασφαλές περιβάλλον, μεγάλη επιλογή παιχνιδιών και καταπληκτικά γραφικά.
Εν αναμονή των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν τον Αύγουστο του 2021, ας δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τους Κρήτες αθλητές που πήραν μέρος σε αγώνες στην αρχαιότητα και κατάφεραν να επιστρέψουν στο νησί στεφανωμένοι με το Ολυμπιακό έπαθλο, τον κότινο.
Οι Κρητικοί είχαν παράδοση στα αθλήματα που είχαν να κάνουν με τον δρόμο, γεγονός συνδέεται με την γεωμορφολογία του νησιού και τις σκληρές συνθήκες που επέβαλε η επιβίωση στα βουνά της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, οι αθλητές που κατάγονταν από το νησί διακρίθηκαν κυρίως στα αθλήματα του «δολίχου» και του «σταδίου», που είχαν άμεση σχέση με τον δρόμο και την αντοχή.
Ο δόλιχος που σημαίνει «μακρύς» προσδιορίζει και την φύση του αγωνίσματος, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τον σημερινό δρόμο αντοχής. Εισήχθη για πρώτη φορά σαν άθλημα , σύμφωνα με τον Φιλόστρατο, στην 15η Ολυμπιάδα που έγινε το 720 π.Χ.
Οι συμμετέχοντες σε αυτό το άθλημα έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση από 7 έως 24 στάδια δηλαδή, σημερινά 1400 – 4800 μέτρα. Σε αυτό το αγώνισμα διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας οι Κρητικοί, Αιγείδας και Σωτάδης το 448 και 384 π.Χ αντίστοιχα.
Αυτό που θεωρείται ως το αρχαιότερο αγώνισμα δρόμου, ήταν αυτό του σταδίου, στο οποίο οι Κρητικοί σημείωσαν επίσης πρωτιές στην αρχαιότητα. Μάλιστα το «στάδιον» αναφέρεται σαν το μοναδικό άθλημα που περιλάμβαναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, οι οποίοι έγιναν το 776 π.Χ.
Τα ονόματα των Ολυμπιονικών της Κρήτης έχουν διασωθεί σε αρκετούς καταλόγους και περιλαμβάνονται στην ενδιαφέρουσα έκδοση του Υπουργείου Αιγαίου, με τίτλο «Αιγαιοπελαγίτες Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας», που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.
Ένας πάπυρος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Οξύρρυγχου, στην Αίγυπτο περιλαμβάνει ανάμεσα στα ονόματα άλλων νικητών στους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας και αυτό του Κρητικού Αιγείδα, ο οποίος δόξασε την Κρήτη το 448 π.Χ. κατά την 83η Ολυμπιάδα.
Σε έναν άλλο κατάλογο, αυτόν του Ιουλίου Αφρικανού, ο οποίος διασώθηκε στο «Χρονικό» του Ευσέβιου, αναφέρεται ένας ακόμη Κρητικός Ολυμπιονίκης. Πρόκειται για τον Δαμασία, από την Κυδωνία, ο οποίος αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης το 25 μ.Χ. κατά την 201η Ολυμπιάδα. Ο Δαμασίας κατέκτησε την νίκη στο αγώνισμα του σταδίου. Στο ίδιο αγώνισμα αναφέρεται άλλος ένας Κρητικός. Ο λόγος για τον Σατορνίλο, ο οποίος κατάγονταν από τη Γόρτυνα και στέφθηκε Ολυμπιονίκης το έτος 209 μ.Χ.
Ολυμπιονίκης εις διπλούν ήταν ο Κρητικός Σωτάδης. Αναμετρήθηκε με τους αντιπάλους του στο αγώνισμα του δολίχου το 384 π.Χ, στην 99η Ολυμπιάδα, κερδίζοντας το έπαθλο και την δόξα. Στην επόμενη Ολυμπιάδα, την 100η , που έγινε το 380 μ.Χ. έλαβε και πάλι μέρος, μόνο που αυτή τη φορά δεν εκπροσώπησε την Κρήτη, αλλά την Έφεσο της Μικράς Ασίας.