Ενστάσεις και επιφυλάξεις σε σειρά διατάξεων που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», έντονες αντιρρήσεις για την δομή και κριτική περί της αποσπασματικότητας των ρυθμίσεών του, διατύπωσαν σε γενικές γραμμές τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, είπε πως η κυβερνητική αδράνεια σε συνδυασμό με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος, αποδεικνύει την υποκρισία, ενώ διαρκεί η διαπραγμάτευση.
«Οσονούπω, έρχεται τέταρτο μνημόνιο και την ίδια ώρα βαφτίζεται «επενδυτής» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, η οποία, ως γνωστόν, επενδύει σε τριτοκοσμικά κράτη», ανέφερε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται. «Όσες διατάξεις κι αν φέρετε καταδικάζουν τον λαό σε συνθήκες εξαθλίωσης», είπε ο εισηγητής της ΧΑ. Επικέντρωσε την κριτική του στην ρύθμιση για την ιθαγένεια, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί προπομπό για την χορήγηση εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες. Ζήτησε επίσης, περαιτέρω διευκρινήσεις στο άρθρο 25 για το αν θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για δαπάνη που αφορά τον δήμο.
Με την φράση «είστε οι βασιλιάδες του ?θα?, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και άγχος, λόγω των δημοσκοπήσεων και με αιχμή διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι επιχειρεί να προσλάβει «άρον – άρον» όσους δεν προσέλαβε σε δύο χρόνια. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο – κουρελού», μίλησε για διατάξεις – «πασαλείμματα», είπε πως διέπεται από την συνήθη προχειρότητα αυτής της κυβέρνησης «που δεν έχει φέρει ούτε ένα άρτιο νομοθέτημα». Γι? αυτό, δήλωσε ότι η ΔΗΣΥ δεν θα γίνει συμπαραστάτης σε ατελή νομοσχέδια και λάθη, θα καταψηφίσει επί της αρχής, όμως, κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και να μην κόβει γέφυρες με όλα όσα έγιναν στο παρελθόν. «Εμείς κάναμε λάθη και ο λαός μας τοποθέτησε εκεί που μας τοποθέτησε, μην αντιμετωπίζετε τα παλιά ως κακά φαντάσματα του παρελθόντος, αδικείτε τους εαυτούς σας» είπε χαρακτηριστικά.
Η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ δήλωσε ότι καταψηφίζει και το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορά για τα ευρωπαϊκά κόμματα, επισημαίνοντας πως επιδιώκει οικοδόμηση ευρωπαϊκών κομμάτων με τις προδιαγραφές της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας της ΕΕ με τους δικούς της όρους. Ξεκαθάρισε πως υπερψηφίζει το άρθρο 25, που αφορά στο προσωπικό καθαριότητας και απευθύνθηκε προς την ΝΔ λέγοντας: «έπεσε ανταγωνισμός για το ποιός θα κάνει περισσότερα ρουσφέτια», ενώ έθεσε ερωτηματικά για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου.
«Η ζωή του λαού δεν αλλάζει. Και ο ανταγωνισμός με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ποιός υποκλίνεται καλύτερα στην ΕΕ, για να κλείσει καλύτερα η αξιολόγηση και να γευθούν το χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.
Από τους ΑΝΕΛ, ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, δήλωσε πως υπερψηφίζει το κόμμα του το νομοσχέδιο, ζήτησε διευκρινήσεις και περαιτέρω ενημέρωση για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, για την ρύθμιση με βάση την οποία καθίστανται νόμιμες οι υπερβάσεις δαπανών προερχόμενες από καύσιμα λεωφορείων δημοτικών συγκοινωνιών, ο Κωνσταντίνος Κατσίκης ζήτησε να διευκρινισθεί το χρονικό διάστημα, ποιούς δήμους αφορά και τα ποσά. Ακόμη, ζήτησε να πληροφορηθεί, ποιά είναι η αναγκαιότητα της ρύθμισης με την οποία διάφοροι φορείς εξαιρούνται από την προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (άρθρο 37).
Την επιφύλαξή της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι νομοσχέδιο δεν παρουσιάζει συνοχή, αφού φέρνει προς ψήφιση διατάξεις διαφορετικών υπουργείων. «Ο τελικός συντάκτης προχώρησε σε μια απλή συρραφή άσχετων μεταξύ τους διατάξεων» είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων. «Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο είναι ένα ρουσφέτι ολόκληρο» ανέφερε.
Για «νομοσχέδιο – σκούπα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος», έκανε λόγο ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και τόνισε πως ενώ θα ερχόταν ένα νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, αντ? αυτού ήρθαν μόνο δέκα άρθρα από το υπουργείο Εσωτερικών και δεκάδες άλλα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. «Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα επιφέρουν κάποιες διορθώσεις σε ορισμένα προβλήματα κάποιες από τις ρυθμίσεις, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε πως συζητάμε ένα νομοσχέδιο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνδετικό ιστό μεταξύ των διατάξεων, ώστε να βγαίνει κι ένα συμπέρασμα» είπε ο Σπύρος Δανέλλης. Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό «τι εμπόδισε», ώστε να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο που αφορά στα ευρωπαϊκά κόμματα, διάταξη για την χρηματοδότηση των εθνικών κομμάτων, που θα καθιστούσε και ολοκληρωμένο το νομοθέτημα.