Κύριε διευθυντά, πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να καταναλώνουμε την τροφή που παράγουμε στον τόπο μας και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας αυτό σε όλο το φάσμα του παραγωγικού κύκλου. Πράγματι, η κρητική διατροφή ήταν η παραδοσιακή γεωργική μας παραγωγή σε μικρή ή μεσαία κλίμακα, ήταν οι παραδοσιακές ποικιλίες, ήταν η αυτάρκεια στις ζωοτροφές που κατανάλωναν τα ζώα μας, ήταν η μη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ήταν εν κατακλείδι ο διατροφικός μας πολιτισμός για τον οποίο τόσα πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί ως τις μέρες μας. Ιδανικά, όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια θα έπρεπε να προσφέρουν κρητικό πρωινό καθώς επίσης γεύμα και δείπνο με ελαιόλαδο και άλλα ντόπια προϊόντα. Εξυπακούεται εδώ ότι το ντόπιο προϊόν πρέπει να είναι συνώνυμο της άριστης ποιότητας και της παραδοσιακής, κατά το δυνατόν, επεξεργασίας. Και έτσι όταν οι ξένοι επισκέπτες, μετά τις διακοπές, αναχωρούν από το νησί μας να παίρνουν μαζί τους κρητικά προϊόντα και δι’ αυτής της οδού θα καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής παραγωγής. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αν λειτουργήσουμε σεβόμενοι τις αρχές της εντοπιότητας της τροφής μας σε όλα τα στάδια παραγωγής, θα συγκρατήσουμε φυσικούς πόρους και πολιτισμικό κεφάλαιο από την εκποίηση ή και την εγκατάλειψη. Επίσης θα αποφύγουμε κινδύνους από εισαγόμενα μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά κυρίως θα συμβάλλουμε στη διατήρηση μιας αξιακής σχέσης της κοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο! Ταυτόχρονα θα προστατευθεί και η διατροφική υγεία του ντόπιου πληθυσμού που είναι από τα βασικά ζητούμενα! Σήμερα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και του “ελεύθερου” εμπορίου ξοδεύουμε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να εισάγουμε κρέατα, γαλακτοκομικά, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό πιστεύουμε ότι στα πλαίσια ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Μετά τιμής Λένα Αποστολάκη Μιχάλης Πατσουράκης Κατερίνα Αναστασάκη Θεοφάνης Κουκούσουλας, μέλη “δικτύου μικρών κήπων”