Ο ήχος της κρητικής λύρας του Γιώργου Καλούδη, που έδωσε πνοή στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας πριν από δύο χρόνια μετά από δεκαεπτά αιώνες σιωπής, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας η οποία καθήλωσε το κοινό που ήταν παρόν την περασμένη Πέμπτη στο μεγάλο αμφιθέατρο της UNESCO, στο Παρίσι.
Πρόκειται για το ρεσιτάλ “Innovating Tradition”, με τσέλο και 4-χορδη κρητική λύρα, στα οποία ο Γιώργος Καλούδης απέδωσε έργα Bach, συνδέοντας το παραδοσιακό όργανο της Κρήτης με την κλασική μουσική. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, στο πλαίσιο μιας γόνιμης συνεργασίας που στόχο έχει την ανάδειξη της Σπιναλόγκα και των Μινωικών ανακτόρων ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οπως σημείωσε η Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, «το ρεσιτάλ αυτό για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων έχει μια ιδιαίτερη αξία γιατί με αυτό άνοιξε το 2017 το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, μετά από δεκαεπτά αιώνες σιωπής».
«Παράλληλα», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, «είναι στο πλαίσιο μιας πολύ γόνιμης συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια Κρήτης όλα αυτά τα χρόνια και πλέον με την ελληνική εθνική επιτροπή της Unesco καθώς όπως γνωρίζετε η Κρήτη έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο της Σπιναλόγκα για ένταξη στην Unesco και παράλληλα δουλεύουμε στοχευμένα όλες οι εφορείες της Κρήτης για την σειριακή εγγραφή των μινωϊκών ανακτόρων».
Για τη σημαντική συνεργασία που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού και με άλλους αρμόδιους φορείς για την προώθηση μίας σειράς από θέματα που αφορούν τα προγράμματα της Unesco και την Κρήτη μίλησε στα “Χ.Ν.” ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος ανάπτυξης. «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποστηρίξει θερμά την κατάρτιση φακέλου τόσο της Σπιναλόγκα όσο και των μινωικών ανακτορικών κέντρων για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Ταυτόχρονα μέσα από την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, δηλαδή χρήματα ευρωπαϊκά, της Περιφέρειας Κρήτης για τους φυσικούς τόπους της Κρήτης, όπως τα προγράμματα της Unseco, και συγκεκριμένα το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Λευκά Ορη, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, διαθέτουν συνολικά 10,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης για να υποστηρίξουν ένα απολύτως ισορροπημένο πλέγμα δράσεων στις τρεις αυτές περιοχές στην ορεινή ενδοχώρα της Κρήτης» σημείωσε ο κ. Μιχελογιάννης.
Από την πλευρά της, η Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της Unesco επεσήμανε ότι «τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Κρήτη ακόμα δεν έχει εγγράψει κανένα, και ειδικά ο μινωικός πολιτισμός είναι κάτι που θα δούμε με μεγάλη προσοχή αλλά είναι μία αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό έχει τον εθνικό κατάλογο και από εκεί επιλέγονται τα μνημεία ή η άυλη κληρονομιά ή οι μνήμες του κόσμου που επιθυμούμε να εγγραφούν. Πιστεύω πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Κρήτης το ότι τα μνημεία της θα αρχίσουν να εγγράφονται και να αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα».