Γιάννης Μαρκόπουλος (Φωτ.): Ο ανεπανάληπτος Κρητικός μουσικοσυνθέτης που ξεκίνησε για δικηγόρος και έφτασε στην κορυφή της μουσικής. Δεν θα είναι γνωστό ότι ο πατέρας του Γεώργιος Μαρκόπουλος, νομικός, υπηρέτησε ως νομάρχης Χανίων την περίοδο 1964-1967, οπότε τον άλλαξε η Χούντα. Μάλιστα, στον διάδρομο της Νομαρχίας υπάρχει μεταξύ των άλλων και η δική του φωτογραφία. Έχοντας φιλία με τον πατέρα μου, απ’ όταν ήταν στο Ηράκλειο διευθυντής της εκεί Τράπεζας Κρήτης, θυμάμαι τη συζήτηση, που με κάποια αγανάκτηση ο νομάρχης ανέφερε και τελικά πληροφορήθηκε για τις μουσικές του σπουδές.
Γρηγόρης Σηφάκης: Απεβίωσε πρόσφατα. Καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης και εξ αρχής ο στυλοβάτης των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, είχε την ατυχία να μείνει ορφανός από επτά χρόνων, όταν ο πατέρας του, ιδιοκτήτης Λυκείου εκείνης της εποχής στο Ηράκλειο, εκτελέστηκε το 1942 μαζί με τους άλλους πενήντα (συν 12) προύχοντες του Ηρακλείου σαν αντίποινα για το σαμποτάζ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ηρακλείου. Φίλος και αυτός του πατέρα μου, ο οποίος είχε παντρέψει τον Σηφάκη και είχε βαφτίσει τον Γρηγόρη.
Ιωάννης Παΐζης: Ο θρυλικός γιατρός της αντίστασης που παραστατικά ανέφερε ένα μέρος της πολυσχιδούς δράσης του προ ημερών στα “Χ.ν.” ο Μ. Κατσανεβάκης.
Το κτήριο της κλινικής του υπάρχει ακόμη σε άριστη κατάσταση σαν νεοκλασικό απέναντι από τον κινηματογράφο “Ελληνίς” και δίπλα στην εκεί έξοδο του δημοτικού Κήπου. Το μνηνειώδες σύγγραμα του “Η Μάχη της Κρήτης”, η αντίσταση, κ.λπ. σε τόμο των εξακοσίων σελίδων, που έχει εκτός από τα γεγονότα κάθε ημέρας της μάχης και μια τεράστια σειρά από άγνωστα γεγονότα και συμβάντα εδώ και στη Μέση Ανατολή που είχε μεταφερθεί. Μοναδικοί πίνακες όλων των πεσόντων στη θρυλική μάχη του Γαλατά, Ελλήνων αμάχων και στρατιωτικών Νεοζηλανδών κ.α. και των εκτελεσθέντων σε ολόκληρη την Κρήτη κατά περιοχές. Ίσως θα είναι χρήσιμη η επανέκδοση του. Στην κλινική του χειρουργούσε ο γιατρός Σταματάκης (είχε χειρουργήσει και την αδελφή μου από σκωληκοειδίτιδα) που κατά τον εμφύλιο “ανέβηκε” στο βουνό με τον ΕΛ.ΑΣ.