Ο κροατικός Ερυθρός Σταυρός (HCK) παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τους παράτυπους μετανάστες στις χώρες της περιοχής, αλλά και με τους πολλούς πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις πατρίδες τους.
Μάλιστα, λόγω ενός ενδεχόμενου προσφυγικού “κύματος” στην Κροατία, ο HCK ετοιμάζει τις υποδομές του και εκπαιδεύει το προσωπικό του και εθελοντές προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση.
Σε περίπτωση που φτάσουν στην Κροατία πρόσφυγες και μετανάστες, θα είναι αναγκαίο να τους παράσχουμε φιλοξενία και ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που είναι εφικτό μόνο σε συντονισμό και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναφέρει ο HCK.
Παρά το γεγονός ότι η γειτονική Σερβία καθώς και όλη η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών,το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας κατέγραψε μείωση της τάξης του 77% στον αριθμό των παράνομων περασμάτων στα κροατο-σερβικό σύνορα.
Σε ανακοίνωσή του ο HCK αναφέρει ότι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν μαζικά στην Ευρώπη, κάποιοι ενδέχεται να φτάσουν και στην Κροατία.
“Είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσουν τα πάντα πίσω και να πορευτούν σε ένα επικίνδυνο και μη ασφαλές μονοπάτι, αναζητώντας απεγνωσμένα προστασία, και συχνά χρησιμοποιώντας τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων” τονίζει ο HCK για το δράμα των προσφύγων.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 115 άτομα κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Κροατία και από το 2006 ως το 2015 αυτοί που έλαβαν άσυλο ή τέθηκαν υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας είναι συνολικά 164.
Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο στην Κροατία προέρχονται από τη Συρία, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον HCK.
“Η Κροατία παραμένει χώρα διέλευσης για τους περισσότερους αιτούντες άσυλο και μετανάστες, στόχος των οποίων είναι να φτάσουν σε χώρες, όπου υπάρχουν καλύτερες προοπτικές εργασίας. Ωστόσο, συγκεκριμένος αριθμός επιθυμεί να μείνει και να ενταχθεί στην κοινωνία μας” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του HCK, που συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με τα κατά τόπους παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).