■ Δεν δίνεται πρόσβαση σε συγγενείς για τον φάκελο της υπόθεσης
«Έχουμε δικαίωμα να μάθουμε…» λένε οι συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου του “Ηράκλειον” τον Δεκέμβρη του 1966. Έναν φάκελο που βρίσκεται στο “Αρχείο Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων” και που η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται να μην έχει καμία πρόθεση να χορηγήσει στους έχοντες έννομο συμφέρον.
Παιδιά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή διασώθηκαν ζητούν το υλικό αυτό προκειμένου να μάθουν να το μελετήσουν για αμιγώς ιστορικούς λόγους και χωρίς να αξιώνουν κάποια οικονομική διεκδίκηση.
Το ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα και τη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως μετά από επιθυμία συγγενών των θυμάτων του Ναυαγίου ζήτησε από το Υπουργείο να του χορηγηθεί ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης. Ο κ. Συντυχάκης, μας εξήγησε πως η απάντηση του κ. Φλωρίδη ήταν «ότι αποτελούν δικαστικά έγγραφα και στα πλαίσια της διάκρισης των εξουσιών δεν μπορεί να τα προσκομίσει. Είμαστε σε συζήτηση με τους συγγενείς των θυμάτων για να δούμε ποιος είναι ο πρόσφορος τρόπος για να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε τη δικογραφία και όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Είναι μια υπόθεση για την οποία δεν παραιτούμαστε».
ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
Η συγγραφέας του βιβλίου “Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα” – προϊόν μεγάλης έρευνας στην οποία αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία για το Ναυάγιο – κ. Πηγή Μπελώνη είχε καταθέσει αίτημα στο “Αρχείο Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων” με το οποίο επιθυμούσε να έχει πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης έχοντας μάλιστα και έννομο συμφέρον καθώς ο πατέρας της ήταν διασωθείς του Ναυαγίου.
Απαντώντας στην κ. Μπελώνη το “Αρχείο Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων” τονίζει μεταξύ άλλων πως «…αντίγραφο της έκθεσης του ΑΣΝΑ καθώς και αντίγραφα λοιπών στοιχείων του φακέλου χορηγούνται στους έχοντες έννομο συμφέρον, κατόπιν αιτήσεως αυτών. Σημειώνεται ότι, στον εν λόγω φάκελο, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και προσωπικά δεδομένα πληθώρας ατόμων, καθώς και πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταγράφεται ρητά και με πλήρη σαφήνεια από τον αιτούντα, ποια ειδικότερα στοιχεία του φακέλου απαιτούνται ως έχων το έννομο συμφέρον, στο πλαίσιο της τήρησης της ασφάλειας δικαίου επί λοιπών έτερων στοιχείων που αφορούν ή θα περιλαμβάνουν έτερα πρόσωπα (βλ. αριθ. 1/2005 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου)…».
Η απάντηση αφορά ένα ναυάγιο που έλαβε χώρα πριν από 57χρόνια την ίδια ώρα που στις περισσότερες χώρες του κόσμου ανάλογα στοιχεία είναι διαθέσιμα όχι μόνο στις οικογένειες των εμπλεκομένων αλλά και σε ερευνητές και δημοσιογράφους.
Την άρνηση του “Αρχείου Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων” να δοθεί οποιαδήποτε στοιχείο διαπίστωσε και ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, γιος του Επιμενίδη Πλατσιδάκη που χάθηκε στο Ναυάγιο, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε. O κ. Πλατσιδάκης ζήτησε το σχετικό φάκελο του “Ηράκλειον” από την ίδια υπηρεσία και όπως μας είπε αρχικά του απάντησαν ότι δεν έχει έννομο συμφέρον. «Μα αν ο γιος του θύματος δεν έχει έννομο ενδιαφέρον, ο μόνος που μπορεί να είναι το ίδιο το θύμα που εξ’ αντικειμένων δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα!» τονίζει ο κ. Πλατσιδάκης, υπογραμμίζοντας πως όταν επανήλθε στην υπηρεσία του ανέφεραν πως ο φάκελος εμπεριέχει ονόματα που υπεισέρχεται στα προσωπικά στοιχεία. «Αυτά τα ονόματα γράφονται στις εφημερίδες της εποχής σε πολλαπλά δημοσιεύματα. Εξάλλου εγώ δεν ζήτησα τις καταθέσεις αλλά τα σχέδια που εμπεριέρχονται στο φάκελο και στα σχέδια δεν υπάρχουν ονόματα» παρατηρεί ο γιος του θύματος, αδυνατώντας να αντιληφθεί τους λόγους που δεν έλαβε ποτέ το σχετικό φάκελο.
Οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να αντιληφθούν τους λόγους που δεν τους δίνονται οι καταθέσεις των τότε ναυαγών στο Λιμεναρχείο και ενσωματώθηκαν στο πόρισμα του ΑΣΝΑ, πιστεύοντας ότι αν υπήρχε συνεργασία θα φωτίζονταν η αλήθεια ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.