Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

“Κρυμμένος” αρχαιολογικός χώρος

Με δυσκολία διακρίνεται ένα εντυπωσιακό μικρό τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας (4ου αι. π.Χ.), το οποίο, μάλιστα, είναι επισκέψιμο, μέσα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Και αυτό διότι για να το εντοπίσει ο επισκέπτης πρέπει να βαδίσει πάνω στο πράσινο και τη βλάστηση καθώς δεν έχει διαμορφωθεί μονοπάτι που να οδηγεί προς το συγκεκριμένο σημείο, ούτε φαίνεται από τα δρομάκια του πάρκου. Ακόμα και η ταμπέλα που εξηγεί τα αρχαιολογικά ευρήματα, διακρίνεται μόνον όταν πλησιάσει ο επισκέπτης στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο μοιάζει “κρυμμένο” μέσα στο Πάρκο.
Το τμήμα αυτό της νεκρόπολης της Κυδωνίας βρίσκεται, συγκεκριμένα, δεξιά από την είσοδο του Πάρκου, από την πλευρά της οδού Ανδρέα Παπανδρέου (Δημοκρατίας), πίσω από τη στάση του Αστικού ΚΤΕΛ.
Μάλιστα, έχει τοποθετηθεί και σχετική ενημερωτική πινακίδα της Αρχαιολογίας για την ανασκαφή και την νεκρόπολη της Κυδωνίας.
Η ανασκαφή είχε γίνει το 1986.
Στην ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το τμήμα αυτό του νεκροταφείου της Αρχαίας Κυδωνίας, αναγράφεται μεταξύ άλλων:
«Η νεκρόπολη της Κυδωνίας των ιστορικών χρόνων ήταν πολύ εκτεταμένη διεσπαρμένη στα νότια, ανατολικά και δυτικά της πόλης, συγκροτώντας κατά κάποιο τρόπο νεκροταφεία, χωρίς, όμως, σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ τους και συχνά χωρίς χρονολογική διάκριση. Διακρίνεται μεγάλη ποικιλία τύπων ταφικής αρχιτεκτονικής».
Αναγράφεται ακόμη:
«Το αρχαϊκό/κλασικό νεκροταφείο εντοπίζεται κυρίως στα νότια της πόλης, σε μεγάλη απόσταση από τα όριά της, ενώ το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό ταυτίζεται τοπογραφικά σε μεγάλο βαθμό με το μινωικό, στη νοτιοανατολική και ανατολική πλευρά της πόλης, ίσως επειδή η ταφική αρχιτεκτονική των αντίστοιχων περιόδων χρειαζόταν μαλακό βράχο για λάξευση. Στα ρωμαϊκά χρόνια δεν υπήρχε πλέον αρκετός ελεύθερος χώρος και δεν παρατηρείται ιδιαίτερη οργάνωση στο χώρο των νεκροταφείων.
Το 1986, κατά τις εργασίες για τη δημιουργία του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ζομπανάκη, αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας. Συνολικά ανασκάφτηκαν 35 τάφοι διαφόρων τύπων και ένας λάκκος απορριμμάτων της πρωτομινωικής περιόδου. Οι τάφοι χρονολογούνται κυρίως στα υστεροκλασικά και πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου αι. π.Χ.). Εντοπίστηκαν, όμως, και ρωμαϊκοί τάφοι, καθώς και ένας υστερογεωμετρικός και ένας υστερομινωικός. Ορατοί και επισκέψιμοι διατηρούνται σήμερα ένας λαξευτός θαλαμωτός τάφος της εποχής της ρωμαιοκρατίας, μία λίθινη λάρνακα και τρεις κτιστοί κιβωτιόσχημοι, που μετακινήθηκαν από το χώρο τους και τοποθετήθηκαν γύρω από τους δύο παραπάνω τάφους».

Εν αναμονή της αναμόρφωσης
Για το αν θα αναδειχθεί αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Πάρκου με τη διαδικασία μέσω Συμπράξεων Δημοτικού Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, μας είπε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ενοποίηση του Πάρκου με τον Δημοτικό Κήπο αλλά σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο οι τυχόν αποφάσεις για ανάδειξή του θα ληφθούν σε επόμενο στάδιο όταν οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος του έργου ο οποίος σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει το έργο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Μπραβο χρειαζεται περισσοτερη αναδειξη των μνημειων της πολης όλων των περιοδων από την Δημοτικη Αρχη όσο κ από την Εφορεία Προιστορικων Κλασικων Βυζαντινων Μεταβυζαντινων Αρχαιοτητων κ την Εφορεια Νεοτερων Μνημειων…..

  2. Παλι καλα που το ειδαν και δεν εχει πεσει καποιος μεσα …. Μονο λακους παγιδες εχουν να επιδειξουν τοσα χρονια ,….. Χανια 2019 … Αναξιοι

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα