Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Κρυπτονομίσματα

Το σύστημα πληρωμών με εμβάσματα μεταξύ τραπεζών επιχειρηματιών και ιδιωτών, που βασίζονται στην επιτόπου παρουσία και τελευταίως στην ηλεκτρονική χρήση, είχε κόστος, ένεκα της λεγόμενης «προμήθειας», και χάσιμο χρόνου. Εκτός τούτου το Τραπεζικό σύστημα εξυπηρετούσε τους πολίτες με κακό τρόπο, ενίοτε δε και καθόλου.

Η ιδέα δημιουργίας κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από ερασιτέχνες επενδυτές φίλους της τεχνολογίας. Εμπνευστής του πρώτου απ’ αυτά, του Βitcoin, ήταν ένας Ιάπωνας, ο Σατόσι Νακαμότο το 2008, που του έδωσε τις λειτουργικές ιδιότητες, τις προϋποθέσεις και μεθόδους αποκρυπτογράφησης. Μεταγενέστερα εμφανίστηκαν αμέτρητα κρυπτονομίσματα.

Ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin, ο οποίος φημολογείται, ότι είναι αόρατος, όπως το κρυπτονόμισμα του, άρχισε την παραγωγή, την «εξόρυξη» των πρώτων Bitcoin το 2009 και τη διάθεση τους απ’ τον Οκτώβριο του 2010 προς 0,10 δολάρια το ένα. Μετά από 4 μήνες η αξία του έφθασε τα 10 δολάρια, το 2013 τα 100 δολάρια, το 2017 άρχισε η έξαρση στα 4.000 δολάρια, τον Μάρτιο του 2020 στις 6.400 δολάρια, στο τέλος του έτους στις 24.000 δολάρια, για να σκαρφαλώσει στις 8 Ιανουαρίου 2021 στις 43.000 δολάρια. Μετά 4 ημέρες έπεσε στις 33.500 δολάρια. Υπ’ όψιν ότι ο αριθμός αυτού του κρυπτονομίσματος, από απόψεως κυκλοφορίας, είναι πεπερασμένος. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το «ταβάνι» των 21 εκατομμυρίων, έχουν εκδοθεί 18,5 εκατομμύρια τεμάχια και η έκδοση των υπολοίπων 2,5 εκατομμυρίων εξαντλείται το 2140.

Όσοι το υποστηρίζουν, ομιλούν περί ωριμάνσεως του, εκ του ότι μεγάλοι παίκτες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σ’ αυτό. Θεωρείται ότι εκτός του ότι έγινε μια απ’ τις σπουδαίες επενδύσεις τη δεκαετία που πέρασε, είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί. Ο τρόπος αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων απαιτεί έμπειρους παίκτες με ιδιαίτερες γνώσεις, έχουν δε τη δυνατότητα να τα ανταλλάσσουν με άλλα νομίσματα ή να πληρώνουν μ’ αυτά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη χώρα μας έχει δραστηριοποιηθεί η αγορά κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν 57 ΑΤΜ στην επικράτεια, τα «πορτοκαλί» ονομαζόμενα, εκ των οποίων τα 17 είναι «Bcash», δηλαδή «Bitcoin cash». Αυτά τα προγραμμάτισε μια ομάδα από 30χρονους, όταν «δεν υπήρχε καμία αντίστοιχη εμπειρία στην Ελλάδα». Συνηθέστεροι χρήστες αυτών των «Bcash» είναι και πρόσφυγες ή μετανάστες, που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες, ελλείψει εγγράφων και άλλων λόγων, κυρίως που βρίσκονται σε άλλη χώρα και δεν μπορούν να αποδείξουν ποιοι είναι.

Οι δραστηριότητες των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, αλλά και ο δανεισμός, ο εξαρτώμενος απ’ αυτά, αν και ενέχουν μεγάλο ρίσκο, να χαθούν πολλά χρήματα, δεν φαίνεται να μετριάζονται. Οι αρχές πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι το Bitcoin και τα παρόμοια άλλα κρυπτονομίσματα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από επιτήδειους για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», αλλά και για εγκληματικές πράξεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα