Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ξέφραγο… αμπέλι τα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο

» «Εάν υπήρχε ελληνική Α.Ο.Ζ., δεν θα γινόταν αυτή η επιχείρηση» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης

Η ανυπαρξία ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους να εφαρμόσουν την πειραματική μέθοδο καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης.
Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. και ερευνητής για θέματα Α.Ο.Ζ. και θαλάσσιου δικαίου Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος μάλιστα παρενέβη στην υπόθεση με άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου στις Η.Π.Α. Μιχάλη Ιγνατίου.
Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ο κ. Καρυώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιλογή του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Κρήτης – Μάλτας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, στον απόηχο όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας από όταν αναδείχθηκε το θέμα από τα “Χ.Ν.”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν θα συζητούσαμε τώρα για αυτές τις ανησυχίες, εάν η Ελλάδα είχε κάνει αυτό που χρόνια τώρα επισημαίνω, δηλαδή να προχωρήσει σε ανακήρυξη και όχι οριοθέτηση Α.Ο.Ζ.».
Οπως εξηγεί ο κ. Καρυώτης «διαπιστώνουμε τις συνέπειες του φοβικού συνδρόμου της Ελλάδας. Φοβόμαστε τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα της Α.Ο.Ζ. και ακολουθούμε την εμμονή των Αμερικανών για διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. Η ανακήρυξη είναι μονομερής πράξη, αντίθετα η οριοθέτηση είναι διεθνής. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάνει αυτό που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο. Ανακήρυξε μονομερώς Α.Ο.Ζ., την οποία δεν την αναγνώρισαν οι Τούρκοι, αλλά την αναγνώρισαν τα υπόλοιπα κράτη. Και στη συνέχεια έκατσε στο τραπέζι με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και προχώρησε σε οριοθέτηση. Ετσι ξεκίνησε η Κύπρος να αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακές της».
Οπως εξηγεί ο κ. Καρυώτης, εάν υπήρχε ελληνική Α.Ο.Ζ., δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο. «Στο δίκαιο της θάλασσας υπάρχει ξεκάθαρη ρήτρα προστασίας του περιβάλλοντος.  Το άρθρο 56 αναφέρει ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αρα εάν η Ελλάδα θεωρούσε ότι αυτό που πάνε να κάνουν οι Αμερικανοί τώρα ήταν επικίνδυνο ή υπήρχε φόβος να πέσουν χημικά απόβλητα, θα το απαγόρευε. Οπως είναι τώρα η κατάσταση, η Ελλάδα έχει 6 μίλια δικαιοδοσία καθώς δεν τα έχουμε επεκτείνει σε 12 όπως οι άλλες χώρες. Ετσι οι θάλασσες πέρα από αυτό το σημείο δεν είναι αρμοδιότητά μας. Ερχονται, λοιπόν, τώρα οι Αμερικανοί και βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν αυτή την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα τα οποία δεν ελέγχονται από τις χώρες».
Υπό αυτό το σκεπτικό ο κ. Καρυώτης προκρίνει και την ιδέα της ευρωπαϊκής Α.Ο.Ζ., υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανακήρυξη Α.Ο.Ζ., επεκτείνοντας την εποπτεία της σε μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Και ενώ αύριο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για το λιμάνι στο οποίο θα δέσει το τοξικό φορτίο που μεταφέρει το “Ark Futura”, το αμερικανικό “Cape Ray”, στο οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω, συνέχιζε χθες τις δοκιμές στη Βιρτζίνια. Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου ο Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι «το πλήρωμα και οι χειριστές του συστήματος FDHS αξιολογούν τη συμπεριφορά του πλοίου και του συστήματος σε διάφορες συνθήκες θαλασσοταραχής, πραγματοποιώντας σειρά δοκιμών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναχώρηση του πλοίου για τη Μεσόγειο προσδιορίζεται την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν 35 ιδιώτες ναυτικοί και 64 ειδικοί από το Ινστιτούτο “Edgewood” του αμερικανικού στρατού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η επιχείρηση, που θα διεξαχθεί στα ανοικτά της Κρήτης, απασχόλησε και τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησης των δύο ανδρών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Τον «εντονότατο προβληματισμό και την αντίθεσή του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων» εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.
«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν έχει διευκρινιστεί με πληρότητα και πιθανότατα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και των περιοχών που συνορεύουν, όπως είναι τα Χανιά. Ειδικότερα, η αναφερόμενη μέθοδος της υδρόλυσης δεν επαρκεί για την πλήρη αδρανοποίηση των παραγώγων από τις ποσότητες των χημικών όπλων της Συρίας που θα καταστραφούν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων, τους δύο υπεύθυνους Οργανισμούς για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών αυτών «να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους ώστε να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στις περιοχές επεξεργασίας των χημικών». Καλεί την επιστημονική κοινότητα, τους βουλευτές των Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, την ελληνική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να δράσουν άμεσα με σκοπό την άσκηση της απαραίτητης πίεσης προς τους ανωτέρω Διεθνείς Οργανισμούς για την αναπροσαρμογή των σχεδίων τους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και η παράταξη του Τάσου Βάμβουκα “Δήμος Ενεργών Πολιτών”. «Η δημοτική μας  παράταξή εκφράζει τις έντονες  ανησυχίες της για τις ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πρώτο εξάμηνο του 2014 η καταστροφή 1.400 τόνων των συριακών χημικών όπλων στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τους έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Ισραήλ σχετικά με την καταλληλότητα της μεθόδου που έχει επιλεγεί για την καταστροφή, αλλά και για τα τοξικά υπολείμματα που θα προκύψουν από τη χημική αντίδραση και θα απορριφθούν στη θάλασσά μας.
Η διαδικασία αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής μας, για τη δημόσια υγεία των κατοίκων και αποτελεί απειλή για την ευημερία των μεσογειακών και ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κρήτης για κοινό συντονισμό  με τη Σικελία καθώς και την ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χρυσόγελος, μετά τις αποκαλύψεις της τοπικής εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
• Ζητάμε να εφαρμοστούν οι  όροι που θέτει η διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) καθώς και η Συνθήκη του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων (1972), οι οποίες έχουν υιοθετηθεί για να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον.
• Ζητάμε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλία ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συντονισμό με συναδέλφους τους από γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα.
• Ζητάμε από τον Διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για την αδρανοποίηση και απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας.
• Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία συντονισμού με τις γειτονικές μας  χώρες για να μην προχωρήσει αυτή η καταστροφική διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και μπορεί να  πλήξει την ευημερία των μεσογειακών και ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση των φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού για την κινητοποίηση της κοινωνίας της Κρήτης, που  σε συντονισμό με τις κοινότητες των πολιτών γειτονικών χωρών που θίγονται, μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο που απειλεί το περιβάλλον της Μεσογείου  και  τους κατοίκους  της περιοχής».

ΤΟ ΙΝΚΑ
«Να πάρουν πίσω τα χημικά της Συρίας αυτοί που τα πούλησαν» ζητά από την πλευρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτών.
«Στις πωλήσεις τέτοιων χημικών ζητούμε να αποφασιστεί αρμοδίως να τίθεται στη σύμβαση πώλησης ως προϋπόθεση η ακριβής αναγγελία από τον αγοραστή προς στον πωλητή αφενός μεν των χρήσεων που έγινε αναλυτικά στις ποσότητες που του πουλήθηκαν καθώς και να περιέχεται στο κόστος πώλησης και η δαπάνη και η παροχή στο δικαίωμα με επιτόπια επίσκεψη πιστοποιητών εκ μέρους του πωλητή, στον χώρο του αγοραστή, για επιβεβαίωση των χρήσεων που έγινε των πολυμεριζόμενων χημικών που πουλήθηκαν», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση και προσθέτει: «Για δε τα χημικά που πουλήθηκαν από τη Γερμανία και την Βρετανία στη Συρία και μάλιστα σε εμπόλεμη εκεί περίοδο, από χώρες δηλαδή που το δίκαιό τους διέπεται από σοβαρότατες παραμέτρους, για εκεί, δεν είχε τεθεί κανένας σαφής διασφαλιστικός όρος που να μπορούσε να αποκλείσει τη χρήση και το σημερινό φαινόμενο.
Σήμερα, για τα πουληθέντα αυτά χημικά στη Συρία, από τη Γερμανία και τη Βρετανία, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του δηλητηρίου σαρίν και όχι για βαφή αλουμινίων όπως αναφέρει το σχόλιο των βρετανικών πωλήσεων, ετοιμάζεται η διεθνής κοινότητα να τα μεταφέρει με δεξαμενές αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Αδριατική, να τα απενεργοποιήσει και να τα ποντίσει εκεί – εδώ. Και εδώ θεωρούμε ότι εισέρχεται με βιασύνη η επιθυμία του: να τελειώνουμε γρήγορα και με αυτό. Μπορεί να γίνεται να τελειώνουμε γρήγορα και με αυτό και με άλλο τρόπο.
Το ΙΝΚΑ προτείνει, με μια απλοϊκή συντόμευση τη γνωστή φράση: Να τα φάει αυτός που τα μαγείρεψε. Αυτό το εξηγούμε, πως μπορεί να γίνει σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα διεθνή δεδομένα για την απενεργοποίηση και ασφαλή ταφή επικίνδυνων αποβλήτων».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την πλήρη αντίθεση του σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, εξέδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη.
Επίσης εκφράζει την ανησυχία του ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στις ιχθυοκαλλιέργειες και κατ’ επέκταση στην υγεία του ανθρώπου. Οι δε επιπτώσεις αυτές, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, δύναται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής με κίνδυνο να πληγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας και ιδιαίτερα της Δυτικής Κρήτης.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Πολιτεία έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το επιχειρούμενο σχέδιο καθώς και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.
«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει υπεύθυνη ενημέρωση για τη μέθοδο αδρανοποίησης, την πιθανότητα παραγωγής τοξικών παραπροϊόντων, το σημείο απόρριψης, τις ποσότητες και την ταυτότητα των χημικών ουσιών, όπως και τις πιθανές επιπτώσεις πριν από οποιαδήποτε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Τέλος στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ζητά είτε την αποτροπή της επιχείρησης είτε την εξεύρεση άλλου τρόπου ή περιοχής για τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς η λύση της απόρριψης των αποβλήτων τους στη θάλασσα δεν είναι ασφαλής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα