Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Κτηματολόγιο, μέρος 2ο

Κύριε διευθυντά,
Σε συνέχεια προηγούμενης δημοσίευσης για το Κτηματολόγιο στα Χανιά και μετά από δημοσίευση ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Χανίων που καλούνται οι πολίτες να επισπεύσουν την κατάθεση δήλωσης διοκτησίας, αφού μετά το πέρας και της παράτασης μόνο το 5% περίπου έχει καταθέσει δήλωση ιδιοκτησίας, αφήνοντας αιχμές ότι δήθεν φταίει ο πολίτης πάλι, είμαι υποχρεωμένος τα καταθέσω τα κάτωθι:
ΕΥΘΥΝΕΣ των ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ-σε συνδυασμό με το κράτος και τις συμβάσεις τους.
• Τα γραφεία συλλογής δηλώσεων σε Αποκόρωνα και Κίσσαμο είναι σε λάθος θέσεις. Είναι δυνατόν να είναι στον Τζιτζιφέ και στα Φαλελιανά;
Δηλαδή από τη Γεωργιούπολη και την Ασή Γωνια να καταθέτεις στον Τζιτζιφέ;
Από τη Βάθη και το Σφηνάρι στα Φαλελιανά;
• Τα γραφεία έχουν ελάχιστους υπαλλήλους για εξυπηρέτηση.
• Τα γραφεία δεν έχουν ούτε τηλέφωνα –εξυπηρετήσε μέσω Αθήνας η Θεσσαλονίκης.
• Τα γραφεία σου δίνουν ένα εντυπο –για ένα δικαίωμα. Εσύ πρέπει να εκτυπώσεις φωτοαντίγραφα ή να τυπώσεις από το διαδίκτυο.
• Στην παραλαβή των δηλώσεων γίνεται ενδελεχής έλεγχος πληρότητας φακέλλου, με αποτέλεσμα και με τον 1 υπάλληλο που εξυπηρετεί, να απαιτείται αρκετός χρόνος κατάθεσης της δήλωσης –ακόμα και αν είναι όλα σωστά!
• Εκεί δεν τελειώνεις· παίρνεις κωδικό πληρωμής για να πληρώσεις στην Τράπεζα το παράβολο ή συνήθως τα πολλά παράβολα υπερ του Δημοσίου, για να επανέλθεις –πάλι – στην ουρά με τα παραπάνω προβλήματα για να πάρεις το χαρτί κατάθεσης!
• Χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε δικαιοπραξία, ούτε να εκδώσεις οικοδομική άδεια!

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
• Ο πολίτης πρέπει να πληρώσει Μηχανικό για να έχει Τοπογραφικό Διάγραμμα της Ιδιοκτησίας του –σύγχρονο- σε ΕΓΣΑ-87, δηλαδή μετρημένο με GPS.
• Ο πολίτης πρέπει να πληρώσει δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για 2 ένορκες δηλώσεις –αν δεν διαθέτει τίτλο Ιδιοκτησίας. Να σημειωθεί ότι στην ύπαιθρο αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
• Ο πολίτης πιθανότατα, αν δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας να καταφύγει και στη βοήθεια λογιστή, για διόρθωση ή επικαιροποίηση του Ε9.
• Στις περισσοτερες περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να πληρώσει και ειδικό για τη συμπλήρωση –κατάθεση των δικαιολογητικών.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ
Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε και στην καθολική ευθύνη του κράτους –ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
-Θέσπισε Τοπογραφικά Διαγράμματα να συνοδεύουν τίτλους ιδιοκτησίας με τον Ν. 651/77 –πρώτη φορά δηλαδή το έτος 1977.
Αυτά τα Τοπογραφικά δεν είχαν βέβαια σημερινές προδιαγραφές.
Μόνο μετα το 2011, με τον νόμο υπαγωγής των αυθαιρέτων –οριζε ο Νομοθέτης- να γίνονται τα Τοπογραφικά Διαγράμματα σε ΕΓΣΑ-87, δηλαδή συμβατά με τις σημερινές απαιτήσεις.
-Το κράτος πρώτη φορά το 2013, με το Ν. 4178/2013, όρισε προδιαγραφές ανοχής στη σύνταξη Τοπογραφικού και στην επικαιροποίηση ή μη των υπαρχόντων τίτλων ιδιοκτησίας.
– Το κράτος –ακόμη μέχρι σήμερον –δεν έχει ορίσει προδιαγραφές για το τι είναι αγροτικός δρόμος …
Ακόμα και σήμερα συντάσονται συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς, χωρίς Τοπογραφικό Διάγραμμα… για ευκολία του κοινού… δήθεν!

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Υπο την ανοχή του κράτους –για εξυπηρέτηση των μελετητών της Κτηματογράφησης (γιατι πιέζουν οι προθεσμίες από την ΕΕ, για τη χρηματοδότηση της Κτηματογράφησης) αλλά και την ανοχή ή ίσως την άγνοια των επι μέρους Δημοτικών αρχόντων, δέχονται οι μελετητές ή ισως και αντλούν στοιχεία από το ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό βολεύει άπαντες –ακόμα και του πολίτες, γιατί θα ευθυγραμισθεί το Κτηματολόγιο με τις αγροτικές επιδοτήσεις . Όμως αυτό είναι το ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΟΦΕΛΟΣ.
• Ολοι γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκε η ψηφιακή βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ενας γίγαντας σε ξύλινα πόδια! Οι τοποθέτηση των ιδιοκτησiών στους Ορθοφωτοχάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε από τους πολίτες –στην καλύτερη των περιπτώσεων με φορητό GPS.
Αν τα λάθη αυτά μεταφερθούν, και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει, οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο θα γίνονται 15 χρόνια, όπως τώρα με το εν ενεργεία στα Χανιά, με επώδυνο τρόπο, με νέα Τοπογραφικά Διαγράμματα, με δικαστικές αποφάσεις και Οικονομική εξόντωση του πολίτη.
• Επομένως να γιατί μόλις το 5%, έχει κάνει την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ μέχρι σήμερα
Να μην κουνάνε λοιπόν το δάχτυλο, ούτε οι μελετητές, ότι φταίνε οι Μηχανικοί των Χανίων που δεν έχουν μέχρι τώρα παραδόσει Τοπογραφικά Διαγράμματα, αλλά –προπάντων –η Εξουσία παντός είδους και Τύπου, γιατί περί… άλλα τυρβάζει!

Δημήτρης Καλογεράκης,
επίτιμος Αγρονόμος –Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα