Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κυκλαδίτικη ομορφιά: Οδοιπορικό στη Σίφνο (φώτ.)

Με αφορμή την πρόσφατη 4ήμερη προγραμματισμένη κρουαζιέρα του Αγίου Πνεύματος από το Ηράκλειο για τη Σίφνο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το νησί αρκετοί άνθρωποι για πρώτη φορά και ορισμένοι άλλοι, για δεύτερη ή πολλοστή.

Μεταξύ αυτών και ο γράφων ο οποίος έζησε στο μακρινό παρελθόν 1976-78 στο νησί των ποιητών, αγγειοπλαστών, μαγείρων, ζαχαροπλαστών και πολλών εκκλησιών, υπηρετώντας στον Σταθμό Χωροφυλακής.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η  ιστορία της  Σίφνου αρχίζει από την προϊστορική εποχή και έχουν αναφερθεί αρκετοί  ιστοριοδίφες. Ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων, έχει σχήμα τριγωνικό με έκταση λίγο παραπάνω από 73 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με μήκος ακτών εβδομήντα χιλιόμετρα. Στην ψηλότερη βουνοκορφή που είναι 680 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κτισμένος ο Προφήτης Ηλίας, ενώ σε χαμηλότερο ύψος  βρίσκονται ο Άγιος Συμεών, ο Άγιος Ανδρέας που είναι η Ακρόπολη της Σίφνου και ένας δεύτερος Προφήτης Ηλίας.
Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο έχοντας την υποστήριξη αρκετών εθελοντών αναβιώνει ως θεσμός πλέον από το 2003 η επικοινωνία του δικτύου των  αρχαίων πύργων – φρυκτωριών και ακροπόλεων στη Σίφνο.
Σημαντικό επίσης πολιτιστικό γεγονός του νησιού είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στη μνήμη του παγκοσμίου φήμης Σιφνιού αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου, διαρκεί τρεις ημέρες  και τυχαίνει διεθνούς αναγνώρισης.
Χαρισματικό νησί η Σίφνος και όπως πιθανολογείται έχει εμπεδώσει συνήθειες από την Κρήτη και ιδιαίτερα από το νομό μας με το να μετοικήσουν τα παλιά χρόνια αρκετές οικογένειες εκεί, κυνηγημένες από τους Τούρκους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ολόγυρα του νησιού υπάρχουν γραφικοί  κόλποι, κολπίσκοι και όρμοι εκ των οποίων ο όρμος των Καμαρών είναι και το επίνειο του νησιού. Μεγάλοι όρμοι είναι επίσης του Πλατύ Γιαλού καθώς και του Βαθιού, ενώ μικρότεροι, του Φάρου, της Χερρονήσου και πολλοί άλλοι. Μια μικρή νησίδα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σίφνου αντικριστά του όρμου στον Πλατύ Γιαλό με την δική της πανάρχαια ιστορία. Ωραίες και μεγάλες σε μήκος παραλίες είναι των Καμαρών, του Πλατύ Γιαλού, του Βαθιού, του Φάρου και του Αποκοφτού Χρυσοπηγής που έχουν άνετη οδική πρόσβαση, ενώ υπάρχουν και μικρότερες άλλες που στερούνται ή ο δρόμος είναι χωματένιος.
Πρωτεύουσα είναι η Απολλωνία ή Σταυρί και ολόγυρα της μια αγκαλιά τα χωριά Πάνω Πετάλι, Κάτω Πετάλι, Αρτεμώνας, Άγιος Λουκάς, Καταβατή και Εξάμπελα.

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Σίφνος μετά την συνένωση των Κοινοτήτων Απολλωνίας και Αρτεμώνα αποτελεί Δήμο. Στη διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην, πρώτο δήμαρχο, Γιάννη Γεροντή (φωτ.) με τον οποίο συζητήσαμε για την Σίφνο του παρελθόντος από την περίοδο που εκείνος ήταν  πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας, για να μας πει, μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Σίφνος είχε δύο Κοινότητες, Απολλωνίας και Αρτεμώνα αλλά με την συνένωση των Κοινοτήτων έγινε Δήμος. Εγώ ξεκίνησα στην αυτοδιοίκηση το 1990 ως πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας για οκτώ χρόνια και συνέχισα για άλλα δώδεκα ως δήμαρχος Σίφνου. Συνέχισα για τέσσερα χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και τώρα διανύω τον πέμπτο χρόνο ως περιφερειακός σύμβουλος. Στα χρόνια που ξεκίνησα και που συνέχισα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και αυτό επειδή τα προβλήματα του νησιού λυνόταν πολύ πιο εύκολα. Εδώ, όμως και λίγα χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Σίφνου που ολοένα εξαπλώνεται με το χτίσιμο τόσων πολλών σπιτιών και επαγγελματικών χώρων στη ζώνη αλλά και περιμετρικά των παραδοσιακών οικισμών έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Εμείς, όταν σχεδιάζαμε την ύδρευση του νησιού πριν από 20 χρόνια, θεωρούσαμε ότι με δύο χιλιάδες κυβικά θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα εξυπηρετώντας από εξήντα έως το πολύ ογδόντα χιλιάδες επισκέπτες αλλά τώρα ξεπεράσαμε τους εκατόν είκοσι χιλιάδες. Αυτό λοιπόν, έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής ύδρευση, να έχει προβλήματα η καθαριότητα με την αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλωμένων υλικών, η αποχέτευση, γιατί ούτε και οι βιολογικοί που έχουμε φτάνουν. Αυτή την περίοδο, βέβαια, κατασκευάζεται ο μεγάλος βιολογικός στους κεντρικούς οικισμούς ο οποίος σε ένα δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ λειτουργούν ήδη βιολογικοί καθαρισμοί στους οικισμούς Καμάρες, Πλατύ Γιαλού και Κάστρου. Έντονο είναι και το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων γιατί οι χώροι που είχαμε σχεδιάσει και κατασκευάσει δεν επαρκούν σήμερα”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ιστορικά ονοματεπώνυμα επιφανών ανθρώπων του νησιού, επισημαίνοντας: «H Σίφνος ήταν και συνεχίζει να είναι νησί με φημισμένη την αγγειοπλαστική τέχνη, ενώ  είναι και γενέτειρα πολλών ποιητών, μαγείρων και ζαχαροπλαστών. Χθες το βράδυ τιμήθηκαν σε εκδήλωση οι μάγειρες των πανηγυριών μας που μεριμνούν σε όλα τα πανηγύρια για να περιποιηθούν τους προσκυνητές. Η Σίφνος έχει πάρα πολλές εκκλησιές αλλά το προβάδισμα στις Κυκλάδες το έχει η Ίος. Στα πανηγύρια μας όπως και στα διάφορα γλέντια, αλλά και στα κάλαντα, φτιάχνονται αυτοσχέδιοι στίχοι καθόσον εδώ στο νησί οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν έφεση στη λαϊκή στιχουργία, ενώ αρκετά νέα παιδιά συνεχίζουν την παράδοση της τοπικής μουσικής», κατέληξε ο κ. Γεροντής.
Η κρουαζιέρα που διοργανώθηκε από τουριστικό γραφείο της Κρήτης, προέβλεπε για την τέταρτη ημέρα πριν από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ προαιρετική μετάβαση όσων ήθελαν στην γειτονική Σέριφο, αλλά η ακύρωση της σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα