Κατά τα τελευταία χρόνια επανέρχεται ένας διάλογος σχετικά με την ποιότητα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας, μία συζήτηση που αφορά μια σειρά από φαινόμενα που σχετίζονται με τις βιωμένες και θεσμικές εκφάνσεις της Δημοκρατίας καθώς και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εν μέσω αλλεπάλληλων και αλληλοσχετιζόμενων κρίσεων. Για το λόγο αυτό η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν εξωστρεφή κύκλο σεμιναρίων, για την κρίση της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει ως σκοπό να προσεγγίσει με διεπιστημονικό τρόπο τα παραπάνω ζητήματα.
Όπως επισημαίνεται από τη σχολή, «…γίνεται αναφορά στη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές πολιτικές και τη δημοκρατία ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί/ες μιλούν για κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Τέλος, η αυξημένη δημοτικότητα λαϊκίστικών ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές Ευρωπαϊκές, μεταξύ άλλων, χώρες, καθιστούν τη συζήτηση σχετικά με την κρίση της δημοκρατίας επίκαιρη αλλά και επείγουσα». Στις σχετικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, θα συμμετάσχουν επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, τόσο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και από άλλα ανώτατα και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας οι οποίοι/ες θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την πολυπλοκότητα των παραπάνω φαινομένων και να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές τους αναλύοντας και συζητώντας τους κοινωνικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς παράγοντες καθώς και τις ψυχολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτά.
Σύμφωνα με την πρόθεση της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, οι συζητήσεις, δεν απευθύνονται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Εισηγητής θα είναι ο Δημήτρης Σερεμέτης, αναπληρωτής καθηγητής, Εφαρμοσμένης Οικονομικής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου σύμφωνα με τον οποίο: «Αποτελεί μια κοινή διαπίστωση ότι οι οικονομικές ανισότητες αυξάνονται καθώς αναπτύσσονται οι σύγχρονες καπιταλιστικές οικονομίες. Το φαινόμενο εντείνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή/και αποδυνάμωσης των κοινωνικών πολιτικών, τις οποίες είχε καθιερώσει το κράτος πρόνοιας, ειδικά όπως αναπτύχθηκε στις σοσιαλδημοκρατικές κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Υποστηρίζεται από την πλευρά των νεοφιλελεύθερων ιδεών ότι, οι πολιτικές αυτές του παρεμβατικού κράτους πρόνοιας παραβιάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και παρεμποδίζουν την επιθυμητή οικονομική μεγέθυνση. Σε αντίκρουση, οι υποστηρικτές των αναδιανεμητικών παρεμβάσεων της οικονομικής πολιτικής εκτιμούν ότι η ένταση των ανισοτήτων απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία. Στο επίκεντρο της διαμάχης αυτής – μεταξύ δεξιάς και αριστεράς – βρίσκεται το ερώτημα που αφορά το ρόλο του αποκαλούμενου ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς και το είδος, η μορφή και η έκταση του παρεμβατικού ρόλου του κράτους σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία. Τα κύρια στοιχεία αυτής της μεγάλης, έντονης και συχνά οξείας συζήτησης, η οποία παραμένει επίκαιρη, θα επιχειρήσουμε να υπενθυμίσουμε και να σχολιάσουμε με τη συγκεκριμένη παρουσίαση».