Στο “Όνομα του Ρόδου” του Ουμπέρτο Εκο, ο Βερνάρδος Γκυ, διαβόητος ιεροεξεταστής “ανακαλύπτει” πως μια φτωχή χωρική και δυο μοναχοί -που στα νιάτα τους ήταν «αιρετικοί»- ευθύνονται για τη σειρά δολοφονιών που γίνονται στο μεσαιωνικό αβαείο, όπου διαδραματίζεται η ιστορία του μυθιστορήματος.
Επιχειρώντας ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν, θα θυμηθούμε ότι σε μαύρες σελίδες της ιστορίας έχουμε επίσης διαβάσει για τις «μάγισσες του Σάλεμ», όπου κατά τη διάρκεια «κυνηγιού μαγισσών» κατά τον 17ο αιώνα, 19 άντρες και γυναίκες κρεμάστηκαν με την κατηγορία της άσκησης μαγείας. Φυσικά αυτό ήταν μια μόνο από τις περιπτώσεις θανάτωσης ανθρώπων που υποτίθεται ότι ασχολούνταν με τη μαγεία. Διότι από τον Μεσαίωνα η «πρακτική» συνεχίστηκε ενάντια -κατά περίπτωση- θρησκευτικών ή/και πολιτικών στόχων. Εννοείται, ότι σε όλα αυτά τα «κυνήγια» το βασικό χαρακτηριστικό των εκάστοτε διωκτών ήταν ο θρησκευτικός φανατισμός , η χρήση ψευδών κατηγοριών και η καταπάτηση προσωπικών ελευθεριών των «κατηγορουμένων».
Και ας γυρίσουμε στο σήμερα στο σήμερα. Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι το «κυνήγι μαγισσών» έχει εξαλειφθεί; Ότι πρόκειται μόνο για σκοτεινή μνήμη αλλοτινών εποχών;
Στην υποσαχάρια Αφρική, στη Γκάνα, τη Γκάμπια, την Κένυα, αλλά και στην Ινδία, το Νεπάλ, την Ινδονησία, τη Σαουδική Αραβία, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Τανζανία και το Καμερούν ο διωγμός των «μαγισσών» συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Γκάνα
Στη Γκάνα τα πράγματα, όσον αφορά στη μαγεία, δεν διαφέρουν και πολύ από τον Μεσαίωνα. Αρκεί μονάχα κάποιος να κατηγορήσει κάποιον άλλο ότι ασκεί μαγεία και τότε στην καλύτερη περίπτωση «στήνονται» δικαστήρια, ενώ στη χειρότερη ο «μάγος» ή η «μάγισσα» αποχωρεί από την περιοχή. Μοιάζει παράλογο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό! Μάλιστα οι φυγάδες εξαιτίας κατηγοριών για άσκηση μαγείας είναι τόσοι που στη χώρα υπάρχουν 8 καταφύγια στα οποία μπορούν να προστρέξουν για να ζητήσουν άσυλο. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι εκατοντάδων ετών. Το 2014, αναφέρθηκε ότι πάνω από 1.100 άτομα βρήκαν καταφύγιο σε αυτά τα άσυλα. Τι συμβαίνει αν ο «μάγος» ή η «μάγισσα» δεν καταφέρει να ξεφύγει από εκείνους που την κατηγορούν; Πολύ συχνά βρίσκονται δολοφονημένοι, και το χειρότερο οι ποινές για τους διώκτες τους είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες…
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/YtK0gxdiX5w
Γκάμπια
Τον Μάρτιο του 2009, μετά από εντολή του Προέδρου της Γκάμπια Yahya Jammeh, ομάδα κυβερνητικών εξαπέλυσε «κυνήγι μαγισσών» συλλαμβάνοντας περί τους 1.000 χωρικούς. Οι άτυχοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε μυστικά κρατικά κέντρα κράτησης όπου αναγκάστηκαν να πιουν παραισθησιογόνες ουσίες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να πιουν τα βότανα εμφάνισαν διάρροια και έμετο και ήταν εντελώς αβοήθητοι». Στη συνέχεια οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι ασκούσαν μαγεία. Η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί καθημερινότητα στην Γκάμπια και παρά το ότι το περιστατικό αναφέρθηκε μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρός της είχε εξαπολύσει «κυνήγι» κατά των διαφορετικών και των αδύναμων. Να θυμίσουμε μόνο ότι το 2007 είχε διατάξει την εκτέλεση όλων των ομοφυλοφίλων που βρίσκονταν στη χώρα.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/8ZvcfEivMEY
Ινδία
Σε αρκετές περιοχές της Ινδίας η μαγεία «διώκεται» ακόμα και σήμερα. Από το 2001 μέχρι το 2006 περίπου 300 άτομα κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν στην Ασαμ. Η πλειονότητα των δολοφονημένων ήταν γυναίκες, οι οποίες άφησαν πίσω πολλά άστεγα παιδιά, ένα τεράστιο «πρόβλημα» που στη συνέχεια έπρεπε να βρει λύση… Κάθε φορά που εξαπολύεται «κυνήγι μαγισσών» στη χώρα, περί τους 5 με 35 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με αναφορά του 2010 υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περί τις 150 με 200 γυναίκες στην Ινδία, βασανίζονται και δολοφονούνται κάτω από την επίφαση ότι είναι μάγισσες. Ένας τραγικός απολογισμός, που αποδεικνύει ότι ο σκοταδισμός δεν έχει εκλείψει καθόλου από τη «σύγχρονη» εποχή.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/a0qCcwwj14c
Νεπάλ
Στο Νεπάλ η μαγεία αποτελεί καθημερινή υπόθεση. Ωστόσο το «κυνήγι μαγισσών» μοιάζει πως τείνει να εξαλειφθεί. Η πλειονότητα των ανθρώπων που στοχοποιούνται πως «ασκούν μαγεία» είναι φτωχές γυναίκες, που «τιμωρούνται» αυτόκλητα με βασανιστήρια, ταπείνωση, κάποιες φορές και με φόνο. Οι οικογένειες των θεωρούμενων «μαγισσών» ή «μάγων» έχουν ανάλογη τύχη. Το 2010 υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό όπου γυναίκα απήχθη, δάρθηκε ανήλεα και αναγκάστηκε να φάει ανθρώπινα περιττώματα μέχρι να «ομολογήσει» ότι είναι μάγισσα. Συνήθως τα θύματα τέτοιων αρπαγών αφήνονται ελεύθερα όταν ομολογήσουν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις «μάγοι» και «μάγισσες» -με τις γυναίκες να έχουν τα θλιβερά πρωτεία- δολοφονούνται.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/9KYBpJbxSu8
Ινδονησία
Επί 31 χρόνια η χώρα υπέφερε κάτω από την δικτατορία του Suharto. Όταν το 1998 ο δικτάτορας παραιτήθηκε η χώρα είχε γονατίσει από την «κληρονομιά» που της άφησε: μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που οδήγησε –μεταξύ άλλων- σε ένα τρελό κυνήγι μαγισσών. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέχρι το 2000 με την κατηγορία ότι ασκούσαν μαγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2000 μάλιστα, εξαγριωμένος όχλος στην δυτική Java άρπαξε μια 70χρονη γυναίκα με την κατηγορία ότι έκανε μάγια στους ντόπιους. Την αποκεφάλισαν, της έβγαλαν τα μάτια και την διαμέλισαν πετώντας τα μέλη της στον δρόμο για παραδειγματισμό. Η φριχτή επίθεση φυσικά δεν είναι η μόνη στη χώρα, και η σφοδρότητα των επιθέσεων κατά ανθρώπων που υποτίθεται πως ασκούν μαγεία αποτελεί δυστυχώς ακόμα και σήμερα τερατώδη πρακτική… Η Ινδονησία θεωρείται από τις «χειρότερες» χώρες στον πλανήτη για όσους έχουν την ατυχία να κατηγορηθούν για μαγεία.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/l19Yd5p0yWY
Κένυα
Στην Κένυα το «κυνήγι μαγισσών» ξεκινά από πολύ παλιά. Το κακό είναι ότι συνεχίζεται και σήμερα. Τον Μάιο του 2008 μια ομάδα ανθρώπων κυνηγήθηκαν και κάηκαν μέχρι θανάτου. Όλα ξεκίνησαν όταν 11 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για άσκηση μαγείας στην περιοχή Kisii. Οκτώ γυναίκες και 3 άντρες ηλικίας από 80 ως 96 ετών (!) σύρθηκαν με τη βία έξω από τα σπίτια τους, βασανίστηκαν και κάηκαν από εξαγριωμένο όχλο. Στη συνέχεια, οι διώκτες έκαψαν τα σπίτια των δολοφονηθέντων «κατηγορούμενων» με όλα τα υπάρχοντά τους, αναγκάζοντας τις οικογένειές τους να φύγουν μακριά για να γλιτώσουν. Η επίθεση λογίζεται ως μεμονωμένο περιστατικό, ωστόσο περιπτώσεις «δίωξης» με αφορμή τη μαγεία δεν έχουν εκλείψει ακόμα στη χώρα.
Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/Dhg7I7ZZPYE
Τανζανία
Και αν στην Ινδονησία η φρίκη είναι καθημερινότητα, στην Τανζανία τα πράγματα είναι πολύ πολύ χειρότερα. Τον 21ο αιώνα μόνο, περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί με την κατηγορία ότι ασκούν μαγεία. Όταν ένα μικρό αγόρι πέθανε μετά την επίθεση ύαινας, οι ντόπιοι κατηγόρησαν μια γυναίκα πως «χρησιμοποίησε» με μάγια την ύαινα για να κάνει κακό στο αγόρι. Την σκότωσαν φριχτά χωρίς καμία δίκη και καμία περαιτέρω εξήγηση… Στην Τανζανία όμως δεν κυνηγούν μόνο τους «μάγους» και τις «μάγισσες». Εξίσου «επικίνδυνοι» είναι και οι ομοφυλόφιλοι. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2017 το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε 479 θανάτους από εξαγριωμένο όχλο που επιτέθηκε και δολοφόνησε στυγνά γυναίκες «μάγισσες» και ομοφυλόφιλους.
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=dF_CHWp5heo&feature=emb_err_woyt
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, να μην το χωράει η λογική σας και όμως το «κυνήγι μαγισσών», αποτελεί ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Με τους δράστες των φριχτών βασανιστηρίων και δολοφονιών να γλιτώνουν σχεδόν πάντα, το πρόβλημα δυστυχώς δεν μοιάζει πως θα λυθεί σύντομα…
Για περισσότερα δείτε και τα:
https://www.dw.com/en/witch-hunts-a-global-problem-in-the-21st-century/a-54495289
https://www.scientificamerican.com/article/witch-hunts-today-abuse-of-women-superstition-and-murder-collide-in-india
https://www.nationalgeographic.org/article/witch-trials-21st-century