Τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ και η Κύπρος με συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων Μεγ. Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, κατόπιν πρότασης του Πούτιν έχουν προγραμματίσει, να συνέλθουν σε πενταμερή άτυπη Διάσκεψη περί τις αρχές Μαρτίου σε θέρετρο του Λονγκ Άιλαντ της Ν. Υόρκης, για το Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, η Ελλάδα από τον κ. Δένδια και η Τουρκία απ’ τον κ. Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο Ε. Τατάρ.
Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει και επιμένει στη λύση δύο ισότιμων κρατών. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Ελβετικό θέρετρο Κράν Μοντανά υπό την αιγίδα του Αντόνιο Γκαντέρες, (Ιούλιος 2017) όπου οι προσπάθειες επιλύσεως του Κυπριακού απέβησαν άκαρπες. Είχε τεθεί η κατάργηση των εγγυήσεων, για τις οποίες ανέκαθεν η Τουρκία αρνούνταν να το συζητήσει. Επειδή όμως πίστευε, ότι το όφελος από μία συμφωνία θα ήταν μεγαλύτερο από τη ζημιά τής μη λύσης, πρότεινε μερικη αποχώρηση και κατάργηση των εγγυήσεων με αντάλλαγμα την πλήρη ισότητα των δύο κοινοτήτων. Δηλαδή το αναγνωρισμένο Κυπριακό κράτος να γίνει Κοινότητα!!!
Ετσι στο Κραν Μοντανά οι προσπάθειες του ΟΗΕ απέβησαν άκαρπες. Εκτιμάται, ότι η Πενταμερής Διάσκεψη των “5+1” του Σ.Α. θ’ αρχίσει από εκεί που σταμάτησε το παρασκήνιο του Κραν Μοντανά, όπως συνέβη και με τις διερευνητικές Ελλάδος – Τουρκίας που είναι συνέχεια των Μ.Ο.Ε. και οι οποίες διεκόπησαν το 2016. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο οποιοσδήποτε άλλος Ερντογάν έρθει σ’ αυτή τη θέση, είναι εμποτισμένος με την ιδέα επικράτησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εμφορείται δε από μακρόπνοα σχέδια του βαθέως κράτους. Η τουρκική διπλωματία δεν βιάζεται. Περιμένει, να βρει την κατάλληλη στιγμή, να δράσει επί τους ασφαλούς. Μετά σχεδόν μισόν αιώνα, άνοιξαν τα Βαρώσια, παρά τα απαγορευτικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, σκοπεύοντας να κάνουν εποίκηση. Και τούτο σε περίπτωση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να μπορεί, να ελέγχει ακόμα και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε. μια και η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της.
Για την Πενταμερή, που διενεργείται σε κάπως τεταμένο κλίμα, έδειξε ενδιαφέρον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, επισημαίνοντας με επιστολή του στον κ. Αναστασιάδη, ότι είναι υπέρ της ταχείας διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων υπό την εποπτεία του Σ.Α. και ότι η Ε.Ε. θα συνεισφέρει θετικά για την επίλυση του προβλήματος όσο χρειαστεί.
Επί τούτου ο κ. Δένδιας έχει συνεννοηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, καθόσον η Αγγλία είναι εγγυήτρια δύναμη. Προβλέπεται δε το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης τη Λευκωσία προς συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη να συζητήσουν το θέμα της άτυπης αυτής πενταμερούς διάσκεψης.
Κι αυτή η διάσκεψη ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία!