H Εκκλησία µας έχει καθιερώσει κατά την Πέµπτη Κυριακή των Νηστειών να τιµούµε τη µνήµη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που αποτελεί φωτεινό παράδειγµα µετανοίας για όλους µας.
Πολλές φορές είπαµε µέχρι σήµερα ότι η Σαρακοστή είναι ένα πνευµατικό ταξίδι και πως εµείς οι πιστοί είµαστε οι ταξιδιώτες. Το ταξίδι αυτό σιγά σιγά τελειώνει, αφού όπως γνωρίζετε η σηµερινή Κυριακή είναι η τελευταία Κυριακή αυτής της ευλογηµένης περιόδου. Σε µια εβδοµάδα θα εορτάσουµε την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυµα και στη συνέχεια θα δούµε βήµα βήµα το Χριστό να πορεύεται προς τον Σταυρό και την Ανάσταση.
Λίγες, λοιπόν, µέρες πριν από αυτά τα σηµαντικά για τη σωτηρία µας γεγονότα, η Εκκλησία προσπαθεί να µας προετοιµάσει ακόµα περισσότερο, γι’ αυτό ακούσαµε σήµερα στο Ευαγγέλιο το Χριστό να µιλάει στους µαθητές του, και διαχρονικά σε όλους εµάς, γι’ αυτά τα οποία θα συµβούν όταν θα φθάσουν στα Ιεροσόλυµα.
Πιο συγκεκριµένα, ενώ ο Ιησούς µε τους µαθητές του ανηφορίζουν προς τα Ιεροσόλυµα, ξαφνικά αρχίζει να τους µιλάει γι’ αυτά που πρόκειται να του συµβούν. Τους λέει δηλαδή ότι θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στους αρχιερείς και αφού τον κρίνουν θα τον χλευάσουν, θα τον εµπαίξουν, θα τον µαστιγώσουν, θα τον ταπεινώσουν και στο τέλος θα τον καταδικάσουν σε θάνατο. Τότε, πλησιάζουν το Κύριο δύο από τους µαθητές του, οι υιοί Ζεβεδαίου, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης και του υποβάλουν ένα αίτηµα. Ζητάνε από τον ∆ιδάσκαλό τους όταν θα φθάσει στα Ιεροσόλυµα και ανεβεί στην εξουσία, να τους θυµηθεί και να τους τοποθετήσει στον θρόνο του, έναν στα δεξιά και έναν στα αριστερά του. ∆ηλαδή, χωρίς να έχουν καταλάβει τίποτα από αυτά που τους έλεγε ο Χριστός και έχοντας άλλες προσδοκίες για Εκείνον, ζητούσαν να τους δώσει τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησης. Και ο Χριστός τους απάντησε: «∆εν ξέρετε τι ζητάτε».
Αυτά τα ίδια λόγια, λίγες µέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδοµάδα, έρχεται σήµερα ο Χριστός να τα απευθύνει και σε εµάς, αδελφοί µου. Μας θυµίζει µε κάθε λεπτοµέρεια όλα όσα πρόκειται να του συµβούν. Και το ερώτηµα είναι το εξής:
– Εµείς είµαστε έτοιµοι να ζήσουµε αυτά τα γεγονότα όπως θέλει ο Χριστός; Σήµερα καταδικάζουµε την συµπεριφορά των υιών Ζεβεδαίου, που ενώ ο Χριστός τους µιλούσε για τα πάθη Του και την Ανάστασή Του, εκείνοι δεν µπορούσαν να καταλάβουν όσα τους έλεγε και ουσιαστικά ονειρεύονταν θέσεις σε κυβερνήσεις και επίγεια δόξα. Αν σκεφτόµαστε και εµείς έτσι και ζούµε σύµφωνα µε το συµφέρον µας και το συµφέρον των δικών µας ανθρώπων, πως θα γίνουµε συνοδοιπόροι του Κυρίου;
Για να ζήσουµε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδοµάδας όπως θέλει ο Χριστός, ένα πράγµα απαιτείται από εµάς. Η µετάνοια. Τι σηµαίνει µετάνοια; Μετάνοια σηµαίνει αλλαγή του νου, αλλαγή του τρόπου ζωής µας. Λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαµάς: «Μετάνοια είναι να µισήσει κανείς την αµαρτία και να αγαπήσει την αρετή. Να αποµακρυνθεί από το κακό και να εκτελεί το αγαθό».
Έλεγε ένας αγιορείτης γέροντας: «Η πνευµατική ζωή, παιδιά µου, αρχίζει από την στιγµή που αρχίζουµε να βλέπουµε τα δικά µας αµαρτήµατα. Καταλαβαίνουµε τότε πως κάτι µας λείπει και κάτι µας χρειάζεται. Καταφεύγουµε, λοιπόν, στον Κύριο και τον παρακαλούµε να µας ελεήσει, ώστε να µετανοήσουµε και να διορθωθούµε».
Στον βίο της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που η Εκκλησία µας εορτάζει την Κυριακή Πέµπτη των Νηστειών προβάλλει την µορφή της αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Συγκλονιστική η ζωή της. ∆έκα επτά χρόνια στην αµαρτία. Παρέσυρε πολλούς ανθρώπους στην αµαρτία. Θέλησε, όταν άκουσε ότι πάνε άνθρωποι να προσκυνήσουν, να πάει και αυτή στα Ιεροσόλυµα να δη τι γίνεται, περισσότερο από περιέργεια. Αλλά κάτω από την περιέργεια κρυβόταν κάποια σπίθα της Χάριτος του Θεού.
Έφτασε στα Ιεροσόλυµα κατά την ηµέρα της Υψώσεως του Τιµίου Σταυρού, και προσπαθούσε να εισέλθει µαζί µε το πλήθος των προσκυνητών στο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, σαν κάποιος να της εµπόδισε την είσοδο. Αφού προσπάθησε τρεις φορές, υποχώρησε για λίγο και στάθηκε παράµερα σε κάποιο σηµείο της αυλής. Στη συνέχεια διηγείται η ίδια: «Τότε συναισθάνθηκα την αιτία που µε εµπόδιζε να προσκυνήσω τον Τίµιο Σταυρό του Κυρίου. ∆ιότι άγγιξε την καρδιά µου λόγος σωτήριος, ο οποίος µου φανέρωσε ότι η ακαθαρσία των έργων µου ήταν αυτή που µου έκλεινε την είσοδο. Άρχισα, λοιπόν, να θρηνώ και να φωνάζω από τα βάθη της καρδιάς µου». Στην συνέχεια η Αγία Μαρία απευθύνθηκε στην Παναγία και υποσχέθηκε πως αν αξιωθεί να προσκυνήσει τον Τίµιο Σταυρό, θα εγκαταλείψει τον κόσµο και την αµαρτία. Έτσι, λέει η Αγία: «Βρέθηκα µέσα στο Ναό και αξιώθηκα να προσκυνήσω τον ζωοποιό Σταυρό, είδα τα µυστήρια του Θεού και αισθάνθηκα πόσο πρόθυµος είναι ο Κύριος να δεχτεί τη µετάνοιά µας».
Αδελφοί µου,
Ο Χριστός φαίνεται στο σηµερινό Ευαγγέλιο να µιλάει στους µαθητές Του για τα γεγονότα που σε λίγες ηµέρες θα του συµβούν και εκείνοι δεν µπορούν να καταλάβουν όλα αυτά που τους λέει. Η Εκκλησία επιλέγει σήµερα, τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής, να θυµίζει µέσα από το Ευαγγέλιο και σε εµάς τα λόγια του Κυρίου σχετικά µε το πάθος Του. Και µας καλεί, αφού µετανοήσουµε και άρα αφήσουµε πίσω κάθε τι που µας κρατάει κολληµένους στα µίζερα πράγµατα αυτού του κόσµου, να ζωντανέψουµε στις καρδιές µας, όπως έκανε η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, την ελπίδα της εν Χριστώ σωτηρίας. Με τις πρεσβείες της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τώρα που έρχονται και τα άγια Πάθη του Κυρίου µας και θα βλέπουµε τον Θεό εσταυρωµένο για τις αµαρτίες µας, να αποκτήσουµε πολλή αγάπη γι’ Αυτόν και έτσι να αξιωθούµε και της Βασιλείας των Ουρανών.
Ας Τον ικετεύσουµε όλοι µας να µας ελεήσει και να µας βοηθήσει σ’ αυτό, Την σωτηρία που θέλει να προσφέρει ο Χριστός σε όλους µας µε τα πάθη Του και την Ανάστασή Του Αµήν.