Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κυριάκος Πιερρακάκης στα “Χ.ν.”: «Τομές στην Παιδεία

Τις µεγάλες τοµές στην Παιδεία που περιλαµβάνονται στη στρατηγική µεταρρυθµίσεων της κυβέρνησης, παρουσιάζει στα “Χανιώτικα νέα” ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Με αφορµή τη σηµερινή του παρουσία στα Χανιά, ο υπουργός µιλά για την ανάγκη «να βρεθούµε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», επισηµαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Τονίζει δε, ότι βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήµατα των πολιτών.

Βρίσκεστε στην Κρήτη λίγο πριν τις Eυρωεκλογές, όµως η επίσκεψή σας, συµπίπτει µε την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έχετε εξαγγείλει µια µεγάλη µεταρρύθµιση σε πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Τι να περιµένουµε;

Αρχικά, µε την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις υποψήφιες και τους υποψηφίους και ελπίζω πραγµατικά οι κόποι τους να ανταµειφθούν µε µια πολύ καλή επίδοση.

Από εκεί και πέρα, πράγµατι, πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη στην Κρήτη τις τελευταίες εβδοµάδες. Την προηγούµενη φορά βρεθήκαµε σε Λασίθι και Ρέθυµνο, τώρα είναι η σειρά των Χανίων και του Ηρακλείου. Και µπορεί οι περιοδείες αυτές να πραγµατοποιούνται µε αφορµή τις Eυρωεκλογές, ωστόσο µας βοηθούν πολύ να εντοπίζουµε και να επιλύουµε ζητήµατα στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Να σας δώσω ένα παράδειγµα: υπάρχουν στο Ρέθυµνο περιοχές του ∆ήµου Μυλοποτάµου που έχουν υποβάλει αίτηµα για υπαγωγή στην κατηγορία των δυσπρόσιτων σχολείων, για τα οποία προβλέπεται επιπλέον µοριοδότηση. Με δεδοµένη και τη θετική εισήγηση των αρµοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, µπορέσαµε στην προηγούµενη επίσκεψη να προχωρήσουµε αυτό το ζήτηµα.

Αναφορικά µε την πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση, έχουµε όντως δροµολογήσει µια σειρά από µεγάλες τοµές. Αυτό που θέλουµε να κάνουµε είναι να πάµε µάθηµα – µάθηµα, να δούµε τι χρειάζεται να προσθέσουµε ή να επικαιροποιήσουµε προκειµένου τα παιδιά µας να λαµβάνουν από το σχολείο εφόδια και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στη ζωή τους. Επιπλέον, θα αξιοποιήσουµε την τεχνολογία για να ενισχύσουµε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση µεταξύ εκπαιδευτικών και µαθητών.

Τη στρατηγική µας αυτή, το ”Ψηφιακό Σχολείο”, παρουσιάσαµε πριν από λίγες ηµέρες µε τον πρωθυπουργό. Σε αυτό περιλαµβάνεται το ”Ψηφιακό Φροντιστήριο” που θα παρέχει  στους µαθητές όλων των τάξεων τη δυνατότητα να ανατρέχουν σε κάθε σηµείο της ύλης µέσω σύντοµων και εύληπτων βίντεο. Η συγκεκριµένη δράση έχει ήδη ξεκινήσει προσφέροντας βιντεοσκοπηµένα µαθήµατα Γλώσσας και Μαθηµατικών και στις τρεις τάξεις του Γυµνασίου.

Από τον Σεπτέµβριο θα προστίθενται διαρκώς περισσότερα µαθήµατα σε όλες τις τάξεις. Και, παράλληλα, για τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα θα υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας µέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, που θα επιτρέπει την άµεση επικοινωνία των µαθητών µε τον καθηγητή για την επίλυση αποριών. Και, τέλος, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κατοίκους της Γαύδου: ύστερα από πολλά χρόνια, τον Σεπτέµβριο σε όλες τις ιδιαίτερα αποµακρυσµένες περιοχές της χώρας -εκεί, δηλαδή, που δεν πληρούνται οι προδιαγραφές λειτουργίας σχολείου- θα βρίσκονται δίπλα στα παιδιά που ζουν εκεί τρεις καθηγητές, οι οποίοι θα διδάσκουν φιλολογικά µαθήµατα, µαθηµατικά, φυσική και τεχνολογία. Για τα υπόλοιπα µαθήµατα θα συνδέονται ζωντανά µε σχολείο της Κρήτης, κάνοντας το ίδιο µάθηµα µε τα υπόλοιπα παιδιά.

Η Παιδεία γενικά είναι ένα θέµα για το οποίο “µνηµονεύουµε” συχνά ευρωπαϊκά παραδείγµατα που θα θέλαµε να εφαρµοστούν στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθµίδες. Πόσο εφικτό είναι να υιοθετήσουµε στην Ελλάδα καλές πρακτικές της Ευρώπης στον τοµέα αυτόν και γιατί δεν τα έχουµε καταφέρει τόσα χρόνια ως µέλη της Ε.Ε.;

Ξέρετε, γενικά -και αυτό ισχύει για κάθε τοµέα, όχι µόνο για την Παιδεία- οι µεταρρυθµίσεις είναι σαν τις µεταµοσχεύσεις: πρέπει να υπάρχει συµβατότητα µεταξύ δότη και λήπτη. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που πολλά πεδία πολιτικής που αφορούν στην Παιδεία παραµένουν στην αρµοδιότητα των κρατών – µελών και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασφαλώς, όµως, και εξετάζουµε κάθε πρακτική και κάθε ιδέα που δοκιµάζεται και πετυχαίνει σε άλλες χώρες και, ότι αξιολογούµε ό,τι µπορεί να µας φανεί χρήσιµο, το προσαρµόζουµε στα δεδοµένα της Ελλάδας.

Τα προγράµµατα σπουδών που δηµιουργούν τα ελληνικά δηµόσια ΑΕΙ σε συνεργασία µε ξένα πανεπιστήµια αποτελούν ένα παράδειγµα ανταλλαγής καλών πρακτικών. Θεσµοθετήθηκε την προηγούµενη τετραετία και τώρα ενισχύεται θεσµικά και χρηµατοδοτικά και υλοποιείται σε όλα τα Πανεπιστήµιά µας. Αντίστοιχα, στον νόµο για την αναβάθµιση της Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης εµπνευστήκαµε σε πολλά στοιχεία από συστήµατα της Κεντρικής Ευρώπης -ιδίως της Αυστρίας, η οποία καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτό το πεδίο. Και θα συνεχίσουµε να υιοθετούµε καλές πρακτικές σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης, όπου το κρίνουµε σκόπιµο και ωφέλιµο.

Είµαστε λοιπόν, λίγες µέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, και στη δηµόσια πολιτική αντιπαράθεση µόνο για την Ευρώπη δεν ακούµε. Για εσάς ποιο είναι το διακύβευµα αυτής της κάλπης;

Θα µου επιτρέψετε να διαφωνήσω µαζί σας
– τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη Νέα ∆ηµοκρατία. Ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει την πρότασή του για την κοινή ευρωπαϊκή άµυνα, ενώ έχει θέσει και το ζήτηµα της διαφορετικής τιµολόγησης βασικών προϊόντων από πολυεθνικές στα κράτη – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι δύο µόνο παραδείγµατα του πώς αντιλαµβανόµαστε ότι η Ευρώπη µπορεί -και πρέπει- να βελτιώσει την καθηµερινότητά µας.

Το διακύβευµα, λοιπόν, για τη χώρα στις επικείµενες Ευρωεκλογές είναι να βρεθούµε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως λέει και το κεντρικό σύνθηµα της καµπάνιας µας. Και για να το πετύχουµε αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρή φωνή της χώρας στην Ευρώπη και ξεκάθαρη επιβεβαίωση στην κάλπη της εντολής για µεγάλες µεταρρυθµίσεις που µας έδωσαν οι πολίτες πέρυσι το καλοκαίρι. Αυτοί οι δύο στόχοι µπορούν να επιτευχθούν εφόσον οι πολίτες µας εµπιστευτούν και πάλι στις 9 Ιουνίου.

Εξάλλου, οι δέκα πρώτοι µήνες της δεύτερης θητείας µας περιλαµβάνουν σηµαντικές τοµές σε κάθε τοµέα πολιτικής. Και, παράλληλα, έχουµε αποδείξει την τελευταία πενταετία ότι ξέρουµε, θέλουµε και µπορούµε να δίνουµε και να κερδίζουµε µάχες στην Ευρώπη. Να σας θυµίσω ότι το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτέλεσαν πρωτοβουλίες στις οποίες πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα σε ένα χρόνο είχαµε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας ανησυχεί το ενδεχόµενο αποχής σε αυτή τη νέα εκλογική αναµέτρηση;

Με δεδοµένο ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που οι Ευρωεκλογές διεξάγονται χωρίς την ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοικητικών εκλογών, ναι, το ενδεχόµενο της αποχής είναι σοβαρό. Γι’ αυτό και πρέπει να µιλήσουµε περισσότερο για τη σπουδαιότητα αυτών των εκλογών, για το αποτύπωµα που θα έχουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καθηµερινότητά µας, αλλά και για το γενικότερο µήνυµα που θα εκπέµψει το αποτέλεσµα της κάλπης για την πορεία της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισµένη και η καµπάνια µας, όπως ήδη σας ανέφερα. Και, γυρίζοντας ξανά όλη την Ελλάδα, έχουµε την ευκαιρία να µιλήσουµε µε κάθε πολίτη και να επιδιώξουµε να τον πείσουµε ότι αυτές οι εκλογές τον αφορούν. Αφορούν στην καθηµερινότητά µας, στις προοπτικές του τόπου µας, στο µέλλον το δικό µας και, ιδίως, των παιδιών µας.

Τον περασµένο Ιούνιο µιλώντας στα “Χ.ν.» είχατε ζητήσει µια µεγάλη νίκη, η οποία τελικά ήρθε. Πλέον, έχετε ως βασικό πολιτικό αντίπαλο έναν ΣΥΡΙΖΑ µε νέο αρχηγό. Πιστεύετε ότι κοµίζει κάτι διαφορετικό ο κ. Κασσελάκης;

Το αποτέλεσµα των περσινών εθνικών εκλογών ήταν όντως ιστορικό: για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης το κυβερνών κόµµα αύξησε τα ποσοστά του την ίδια στιγµή που τα ποσοστά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µειώθηκαν. Ειδικά, δε, εδώ, στην Κρήτη, για πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε και τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήθελα να αξιολογήσω ούτε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ούτε τους αρχηγούς τους. Αντίπαλός µας, εξάλλου, δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά τα προβλήµατα των πολιτών και όλα αυτά που κρατούν τη χώρα πίσω. Με αυτά αναµετρόµαστε καθηµερινά και συγκρινόµαστε σε σχέση µε την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα το 2019, όταν οι πολίτες µάς έδωσαν εντολή διακυβέρνησης.

Και πιστεύω ότι οι πολίτες βλέπουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πενταετίας, το κόµµα και το πρόσωπο που κοµίζουν κάτι νέο είναι η Νέα ∆ηµοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα