Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Kυριαρχικά δικαιώματα

Τις εντάσεις με την Τουρκία τις ζούμε απ’ το 1974. Δεν κατορθώθηκε να βρεθεί κάποιος τρόπος εκτόνωσης. Τούτο δεν ευνοεί κανέναν. Μάλλον ζημιώνει οικονομικά αμφοτέρους. Αν η Τουρκία συνειδητοποιήσει, ότι στις πολιτικές της διεκδικήσεις η Ελλάδα δεν θα ενδώσει και δεν θα συζητήσει κυριαρχικά της δικαιώματα, ίσως αναθεωρήσει τις επιδιώξεις της. Το ότι ο Ερντογάν εφευρίσκει και νέα θέματα, που δρομολογούν λύσεις σε βάρος μας, είναι ζήτημα αναμενόμενο, για το οποίον ψαχνόμαστε, όταν ανακύψει, πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Και ενώ στην Τουρκία κανείς απ’ την αντιπολίτευση δεν κοντράρει τον Ερντογάν, εμείς εδώ, ό,τι λέει αυτός το συζητάμε εκτενώς, το αναλύουμε σε σημείο να δημιουργούνται αντιδράσεις, που είναι βούτυρο στο ψωμί του. Για όσα λέει, ή για όσα θα πει, δεν είναι άμοιρα τα μέσα Επικοινωνίας οι δημοσιογράφοι και οι σχολιαστές στην Ελλάδα, μηδενός εξαιρουμένου, που κρίνουν κάθε λέξη τους.
Στην Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά εκτός από αντιπολιτευτικές έχουμε και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Στη Ν.Δ. ο ένας ομιλεί για θερμό επεισόδιο, ότι «εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος… πρέπει να σπάσεις αυγά. Η εξουσία… ξέρει τι πρέπει να κάνει και δεν τολμάει να σπάσει αυγά». Αλλος πάλι, που είναι σύμβουλος ασφαλείας του κ. πρ/ργού, πρότεινε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Για τα λόγια του τελευταίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον “αδειάζει” λέγοντας ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις» υποχρεώνοντας τον κ. σύμβουλο να πει, πως «αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτησις είναι δεδομένη». “Κουλουβάχατα”!!
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν τα κοιτάσματα βρεθούν στην πλευρά των Τούρκων, αυτοί δεν θα δεχθούν το μοίρασμα με τους Ελληνες. Αν αντιθέτως βρεθούν στην ελληνική πλευρά δεν θα θελήσουν οι Ελληνες. Συνεκμετάλλευση μπορεί να γίνει στα όρια των συνόρων πράγμα αδύνατον γιατί δεν έχουν καθορισθεί τα όριά των. Αν είχε συμβεί τούτο και είχαν επιλυθεί οι διαφορές, τότε κάτι θα μπορούσε να γίνει. Οσον αφορά τη Χάγη δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος, που ζητάμε εμείς, γιατί η Τουρκία θέλει κι άλλα θέματα, στα οποία δεν συμφωνούμε κι έτσι αποκλείεται η υπογραφή συνυποσχετικού. Ενδέχεται να γίνει κάποια εξαίρεση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) όχι όμως για άλλο θέμα εθνικής κυριαρχίας. Ο Ερντογάν έχει διαφορετική αντίληψη λειτουργίας των διεθνών σχέσεων καλής γειτονίας. Λέει: «αν δεν με πειράξεις δεν σε πειράζω». Τούτο έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτός να πειράξει των άλλων τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αν εσύ απέχεις από την υποστήριξή τους, εγώ θα σε “πειράζω” και δεν θά ’μαστε καλά!! Η Τουρκία μας θέλει υποτελείς, να απέχουμε από κάθε διεκδίκηση μέχρι ν’ αποδυναμωθούμε, προϊόντος του χρόνου. Το ότι ο υπ. Αμυνας της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελληνα ομόλογό του, επειδή δεν έριξαν στεφάνι στην επέτειο των Ιμίων, όπως έκανε ο πρώην ΥΕΘΑ κ. Καμμένος είναι περίεργο. Και ακόμα περίεργη είναι η δήλωση Ερντογάν, που είπε ότι «ανταλλάξαμε παραινέσεις» για να προχωρήσει την επομένη στέλνοντας ένα μπράβο και «μακάρι να γινόταν και σε άλλα νησιά»!! Οπου έχει βλέψεις για τη γαλάζια πατρίδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα