Με την απλή αναλογική όσα κόμματα εισέρχονται στη βουλή με ποσοστό πάνω από 3% έχουν ίδιο βάρος. Είναι τουλάχιστον νικητές. Άρα, όχι ηττημένοι και το λεγόμενο ότι αν το πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να συγκροτήσει μόνο του ή με άλλα κόμματα κυβέρνηση και τη σχηματίσουν οι άλλοι, αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί “κυβέρνηση ηττημένων”.
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και «η λογική και η πολιτική ηθική λένε ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Το ΚΚΕ, είπε και το ΜΕΡΑ 25 θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την (προοδευτική) κυβέρνηση (με 5 ή 10 βουλευτές), αν όχι θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη». Ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε “μούφα” την προοδευτική διακυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ25 και ο κ. Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δια του γραμματέα του κ. Σπυρόπουλου που είπε «δεν θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής», είπαν ένα μεγάλο όχι στην πρόταση Τσίπρα, θεωρώντας ότι «πρόκειται για αστειότητες και δεν υπάρχει ανοχή».
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών
Την εξουσία δεν την αποτελούν οι πολλοί άλλά οι λίγοι καταφερτζήδες. Οι πολλοί, που γίνονται μάζα, ακολουθούν τους ολίγους όπου πάνε κι αν τους ρωτήσεις τι θέλουν, όσοι έχουν μάθει μερικά συνθήματα θα σου απαντήσουν, οι άλλοι δεν θα ξέρουν. Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους είναι σίγουρο ότι δεν θα λείψουν εκβιασμοί σε πρόσωπα και μικρά κομματίδια από καλοπληρωμένους συμβούλους και επικοινωνιολόγους, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά πώς να κάνουν ένα βρόμικο πόλεμο με την παραπληροφόρηση, διασπείροντας τον φόβο, τη σύγχυση και την αβεβαιότητα.
Όσο πλησιάζουμε την 21η Μαΐου, το πεδίο μάχης των εκλογών θα γίνεται τοξικότερο με συγκρούσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αντιπαρατίθενται όσον αφορά στη συγκρότηση κυβέρνησης νικητών ή ηττημένων. Το διακύβευμα γι’ αυτή την περίοδο και για τα μελλοντικά χρόνια είναι ότι χρειαζόμαστε, και είναι αναγκαίες, τις “πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες”. Έτσι, μπορεί να ληφθούν μέτρα και να γίνουν αλλαγές στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, όσον αφορά την υγεία, την παιδεία, τη θωράκιση ενός κράτους δικαίου με την αναζήτηση διπλωματικών συνεννοήσεων και την εθνική άμυνα κατά πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Πάντως, όποιος προσπαθεί ν’ αποφύγει ή να υπονομεύσει τη συναίνεση, δυναμιτίζει εκ των προτέρων τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου των 35 κομμάτων και οδηγεί σε αδιέξοδο τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς τη δυνατότητα εξασφάλισης κάποιων ισορροπιών.