Ενώ ο κόσμος χάνεται, βιώνοντας το 4ο κύμα του covid και θρηνώντας εκατόμβες θανάτων την ημέρα, υπάρχουν άλλοι, που προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα, εξορκίζοντας την κυβέρνηση, να μην κάνει λόγο για lockdown, επιλογή, που θα επροτιμάτο ελλείψει άλλων μέτρων, όπως είναι τα εμβόλια, που σαμποτάρουν οι αρνητές.
Για την αύξηση του ορισμού των εμβολιασμένων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ένεκα αφ’ ενός της επιμονής των αρνητών και αφ’ ετέρου της απροθυμίας πολλών, που εμβολιάστηκαν, να πάρουν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση.
Σε συνθήκες κρίσεως όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και τότε δύσκολα αντιμετωπίζεται. Γιατί έφθασαν τόσο ψηλά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι; Επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εξουθενωθεί; Οι πολίτες δεν παρακολουθούνται από οικογενειακό γιατρό και αν αρρωστήσουν, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο. Προσωπικό δεν υπάρχει, να στελεχώσει τις ΜΕΘ. Το υφιστάμενο έχει υπερβολικά κουρασθεί και βρίσκεται στο έλεος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πολιτικοποιήθηκε το εμβόλιο. Έγιναν και επιπόλαια λάθη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση. Δόθηκε βαρύτητα στην ευθύνη των πολιτών και η επιβολή του προστίμου έστειλε μήνυμα στους πολίτες, ότι αυτή η “τιμωρία” είναι προτιμότερη απ’ το lockdown. Την περίπτωση επιβολής του τελευταίου την εξορκίζουν στο Μαξίμου εν όψει των Χριστουγέννων. Υποστηρίζουν, ότι το lockdown θα επιβάλλετο, εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά του ένεκα της κατ’ επανάληψιν εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Το “τείχος ανοσίας” από τις πρώτες και τρίτες δόσεις θα εμποδίσει την προσβολή των πολιτών από ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας. Ετσι αντί για μέτρα κλεισίματος καταστημάτων, θα εφαμοσθούν κανόνες για πελάτες ανά τετρ. μέτρο με ταυτόχρονη πιστοποίηση στην πόρτα εμβολιασμού ή νόσησης.
Τι να σου κάνει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Πανδημία, που για να επιχειρηματολογήσει, πρέπει να επεξεργάζεται νυχθημερόν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλο τον κόσμο και να συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία πώς να κινηθεί.
Αν και δεν εμφανίζονται, να κατέχονται από πανικό, εν τούτοις φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων εκτός από το “κορωνοσάλιο” των 100 ευρώ κατά την έκφραση από τον “Περισσό”.
Εν τω μεταξύ το μαχόμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία έχει εξαντληθεί σωματικώς και ψυχικώς και οι κυβερνώντες πανικόβλητοι σκέπτονται την επίταξη ιδιωτικών γιατρών. Το ερώτημα από ιατρικούς συλλόγους τίθεται, αν οι εξωνοσοκομειακοί γιατροί θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντα των εσωνοσοκομειακών συναδέλφων τους, αν δεν έχουν εξειδικευθεί.
Πάντως η πανδημία, μια απρόβλεπτη κατάσταση, δεν αντιμετωπίζεται με σχεδιασμούς της τελευταίας ώρας. Χρειαζόταν προεργασία, να προετοιμασθεί το σύστημα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τις οποίες βιώνουμε και τούτο θα ήταν σωτήρια προσφορά σε ασθενείς αρνητές ή όχι του εμβολιασμού.