Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

«Κυβερνών ΠΑΣΟΚ» ο στόχος για την Αννα Διαμαντοπούλου

Ως µια «ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ  όχι απλά να ανακάµψει αλλά για να γίνει µεγάλο και κυβερνών» βλέπει η Άννα ∆ιαµαντοπούλου τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνηµα.

Στην οµιλία της το βράδυ της Τετάρτης στο καφέ “Κήπος” η υποψήφια πρόεδρος παρουσίασε τις προγραµµατικές της θέσεις για ένα νέο ΠΑΣΟΚ αλλά παράλληλα και για τη διακυβέρνηση της χώρας.

«∆ύο πόλεις που έχω ιδιαίτερη συγκίνηση, είναι η πατρίδα µου η Κοζάνη και η πατρίδα του άνδρα µου, τα Χανιά. Είναι µια πόλη, τα Χανιά, που ουσιαστικά για µένα συµβολίζει πολλά πολιτικά γιατί θεωρώ µεγάλη ευθύνη και τιµή να ζητώ µια µορφή ψήφου από τους Χανιώτες σε ένα νοµό που ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης έγραψε πολύ µεγάλη ιστορία και άφησε πίσω τους τις µνήµες του ήθους και της πολιτικής όπως θα την θέλαµε και θα την φανταζόµαστε όλοι.»

Αναφορικά µε τη συµµετοχή της στις εκλογές η κα ∆ιαµαντοπούλου τόνισε δύο βασικούς λόγους: «Ο πρώτος είναι πολιτικός, πιστεύω ότι είναι µια ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Το πιστεύω βαθιά γιατί βλέπουµε το πολιτικό σύστηµα σε αποδόµηση. Η Ν∆ να βρίσκεται σε καθίζηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλύεται. Ο κόσµος κοιτάζει ξανά προς το ΠΑΣΟΚ και έχουµε ευθύνη όλοι και όλες, από οποιαδήποτε θέση µπορεί ο καθένας να µιλήσει στον κόσµο µας, στους 2.500.000 ανθρώπους που έφυγαν µετά το 2009. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλω να καταθέσω στο κόµµα και τη χώρα µου µια εµπειρία πολλών χρόνων που είχα την ευκαιρία να αποκτήσω λόγω της θητείας µου ως νοµάρχης, υπουργός, Ευρωπαία Επίτροπος. Μια εµπειρία που θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιµη και ουσιαστική ώστε να ζητήσουµε από τον κόσµο να ψηφίσει όχι µόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά τον επόµενο πρωθυπουργό. Έτσι βλέπω αυτήν την εκλογική αναµέτρηση ως µια πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τη διακυβέρνηση».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΗΘΟΣ

Μιλώντας στον κόσµο που συγκεντρώθηκε στον εξωτερικό χώρο του “Κήπος” η κα ∆ιαµαντοπούλου ξεκίνησε µε ένα φιλοσοφικό ρητό ότι «η πολιτική είναι το πιο ηθικό επάγγελµα, αν οι ίδιοι οι πολικοί έχουν ήθος», τονίζοντας το αποτύπωµα που άφησε στα Χανιά ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Επισήµανε πως διαπιστώνει µια πολύ µεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση λόγω ακρίβειας, ενεργειακού κόστους (έχουµε την ακριβότερη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη) τονίζοντας πως «το πολιτικό σύστηµα εκτός από την κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό υποκείµενο να υποδεχθεί αυτήν τη δυσαρέσκεια, δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος που να µπορεί να πει “αύριο θα είµαι κυβέρνηση”. Αυτό δεν έχει ξανασυµβεί και αυτό δεν είναι σωστή λειτουργία της δηµοκρατίας και λειτουργεί και σε βάρος της κυβέρνησης που την κάνει πιο αλαζονική».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

Στο ερώτηµα του πώς µπορεί να πείσει το ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως τα πρώτα του χρόνια κατάφερε να φέρει τα λαϊκά στρώµατα που είχαν µείνει πίσω, στο προσκήνιο! «Στην πορεία είχαµε µεγάλες µεταρρυθµίσεις, µεγάλα έργα, πατήσαµε µεγάλες κορυφές και σε µεγάλους γκρεµνούς. Κάναµε πολλά σηµαντικά και πολλά λάθη. Εκεί που δεν πετύχαµε ήταν ότι δεν καταφέραµε να χτυπήσουµε το πελατειακό σύστηµα, να κάνουµε την αξιοκρατία, µια αρχή που να συνοδεύει από το κόµµα και πώς λειτουργεί -δεν λειτουργεί ένα  κόµµα µε φίλους και κολλητούς- µια κυβέρνηση δεν µπορεί να µοιράζει χρήµατα µε βάση τους “κολλητούς”. Αυτά ήταν τα µεγάλα µας λάθη, όµως, µε επιτυχίες και µε λάθη δεν µπορείς να πείσεις µε το παρελθόν. Όταν οι αναµνήσεις γίνονται περισσότερες από τα όνειρα, το τέλος είναι κοντά».

Μιλώντας για την οικονοµία παρατήρησε πως «η χώρα οικονοµικά έχει σταθεροποιηθεί. Έχουµε ένα τεράστιο ζήτηµα στο χρέος που παραµένει 400 δισ. και έχουµε το µεγάλο πρόβληµα που είχε πάντα η ελληνική Οικονοµία ότι οι εισαγωγές είναι πιο µεγάλες από τις εξαγωγές, η χώρα δεν παράγει και αυτό το βλέπουµε παντού! Γίνεται να κάνουµε µια Ελλάδα που παράγει;». Και απάντησε πως αυτό γίνεται αναφέροντας δύο παραδείγµατα. «Έχουµε ένα γείτονα προκλητικό και απρόβλεπτο, χρειαζόµαστε αµυντική θωράκιση και συµφωνώ ότι χρειαζόµαστε εξοπλισµούς. Έχουµε πάρει Rafale, φρεγάτες ποιο είναι το αντισταθµιστικό όφελος αυτών των αγορών; Είναι κρατικές συµφωνίες και οφείλει η Ελλάδα να ζητήσει αντισταθµιστικά. ∆εν µπορούµε να συµπαράγουµε τίποτα από αυτά; Έχουµε τη ζώνη την Ναυπηγοεπισκευαστική του Περάµατος, τη Σύρο δεν µπορούν να κάνουν κάτι για τις φρεγάτες; Έχουµε 250 ιδιωτικές εταιρείες για αµυντικό εξοπλισµό, δεν µπορούν να παράγουν τίποτα; Αυτό θα έδινε µια τεράστια δυναµική στον ιδιωτικό τοµέα, θα έφερνε νέο κόσµο πίσω γιατί δίνει δουλειές υψηλά αµειβόµενες. Επίσης παραγγείλαµε 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παραγγέλνουν και τα ΚΤΕΛ τα τουριστικά γραφεία. Από αυτές τις µεγάλες αγορές δεν µπορούµε να παράγουµε κάτι; Τους καθρέπτες, τα καθίσµατα, τα τζάµια; Είναι δυνατόν να κάνουµε τόσο µεγάλες κρατικές προµήθειες και να µην αφήνουµε τίποτα στον πλούτο της χώρας;».

Για τον αγροτικό τοµέα στάθηκε στη µελέτη του “∆ικτύου” στο οποίο προΐσταται για την Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ λέγοντας πως η πρώτη παράγει 10 φορές περισσότερο από την Ελλάδα και το δευτερο 6 φορές περισσότερο. «Η Ολλανδία είναι µέσα στον βάλτο, το Ισραήλ µέσα στην έρηµο. Εµείς γιατί δεν παράγουµε; Οι λόγοι είναι πολλοί, ο πρώτος είναι ότι τεχνολογικά η αγροτική µας παραγωγή είναι στη δεκαετία του ‘90, γίνεται να αλλάξουν αυτά στην Ελλάδα; Το “Ταµείο Ανάκαµψης” είχε δύο κατευθύνσεις για όλες τις χώρες. ∆εν µπορούσαµε να δίνουµε τα χρήµατα όπου θέλουµε. Η µια ήταν για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό και η άλλη για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση παρουσίασε την ψηφιακή βίβλο µε 25 µεγάλα έργα το 2020 και έχουν ξεκινήσει σήµερα µόνο τα 2, τα υπόλοιπα δεν έχουν γίνει καν προκηρύξεις δεν ξέρουµε τι θα γίνουν! Η κριτική στην Κυβέρνηση δεν είναι να σηκώνουµε τις γροθιές “για να φύγει η δεξιά’’ αλλά να πούµε ότι   είναι απολύτως ανίκανη ή δεν θέλει να διαχειριστεί τα σοβαρά πολιτικά ζητήµατα».

Τόνισε πως η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τη διαχείριση του νερού δεν βρίσκεται πουθενά και ότι παρά τις επενδύσεις στις ενεργειακές κοινότητες, δεν έχουν διευρυνθεί οι δυνατότητες των δικτύων να δέχονται το ρεύµα που παράγουν οι κοινότητες αυτές «έτσι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 300 ενεργειακές κοινότητες που επιδοτήθηκαν αλλά δεν µπορούν να συνδεθούν µε το δίκτυο».

Τέλος έκανε µια εκτεταµένη παρουσίαση του ΠΑΣΟΚ της επόµενης ηµέρας, πώς θα πρέπει να είναι οργανωµένο στην κορυφή και στη βάση του.

Την κα ∆ιαµαντοπούλου καλωσόρισε ο γραµµατέας της Νοµαρχιακής κ. ∆ήµος. Τον ‘‘παρών’’ έδωσαν µεταξύ άλλων η περ. σύµβουλος Χ. Χαριτάκη, ο πρώην βουλευτής Ε. ∆αµιανάκης, οι πρώην δήµαρχοι Γ. Τζανακάκης, Τ. Βάµβουκας και Γ. Περάκης, Ν. Μποµπολάκης, η πρώην νοµάρχης Α. Μαρκογιαννάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα