Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Λ. Στεφανάκη στα “Χ.ν.”: Η Γαύδος πόλος έλξης “εναλλακτικών” επισκεπτών

Σταθερά προορισμό εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί εδώ και δεκαετίες το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, η Γαύδος, με πλήθος κατασκηνωτών να συρρέει κάθε καλοκαίρι.


Mάλιστα, τη σημασία της ελεύθερης κατασκήνωσης για τη νήσο, αναγνωρίζει ο Δήμος ο οποίος ξεκίνησε ήδη προετοιμασίες εν όψει των επισκεπτών του καλοκαιριού.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, οι κλίνες είναι πολύ περιορισμένες στο νησί: γύρω στις 300 – 320, «όμως, είμαστε και προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Εχουμε πολλούς κατασκηνωτές. Εχουμε ανθρώπους που έρχονται με σεβασμό στο περιβάλλον, στήνουν τη σκηνή τους, κάνουν τις διακοπές τους, ενισχύουν το νησί και απολαμβάνουν τις ομορφιές του. Είναι αμφίδρομη η σχέση. Και αυτή ίσως είναι και η ομορφιά της Γαύδου. Αυτό το αναγνωρίζει ο κόσμος».
Η κα Στεφανάκη πρόσθεσε ότι «αυτό που πάντα εμείς λέμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον γιατί έχει κάποιους κινδύνους το ελεύθερο κάμπινγκ. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμε τους επισκέπτες, να προσέχουν με τη φωτιά, να μην αφήνουν σκουπίδια γιατί ο Δήμος έχει περιορισμένα μέσα για να μπορέσει να υποστηρίξει και τις υπηρεσίες. Ομως (το ελεύθερο κάμπινγκ) είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη Γαύδο».
Η ίδια υπογράμμισε ότι ήδη ο Δήμος ξεκίνησε την προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο εν όψει και της άφιξης των πρώτων επισκεπτών.
«Ξεκινάμε να συντηρούμε τα μονοπάτια. Εχουμε ένα πολύ μεγάλο και όμορφο δίκτυο μονοπατιών που θα το συντηρήσουμε» αφού «έχει κάποιες ελλείψεις στη σήμανση και σε υποδομές, ξεκινάμε για να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι».

ΤΑ ΕΡΓΑ

Για άλλα έργα που σχεδιάζονται στο νησί, η κα Στεφανάκη σημείωσε ότι «ένα μεγάλο έργο είναι αυτό της οδοποιίας από το Καστρί, το ελικοδρόμιο, τον Αη Γιάννη και το Σαρακήνικο. Πραγματικά υπάρχει ένα έλλειμμα στο οδικό δίκτυο. Το έργο αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί και θα περιμένουμε να βρεθεί ανάδοχος».
Επίσης η κα Στεφανάκη σημειώνει ότι γίνονται εργασίες για τη δημιουργία Πολιτιστικού Εργαστηρίου ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια αυτοκινήτου από τον Δήμο.

Η ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Για τη συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και την άγονη γραμμή, η κα Στεφανάκη τόνισε:
«Η Γαύδος είναι πολύ δεμένη με το υπουργείο Ναυτιλίας σχεδόν όσο και με το Εσωτερικών. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει διευρυμένες αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν και με τις υποδομές του κάθε νησιού. Ηδη, έχουμε κάνει πράγματα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία.
Ενα άλλο θέμα που έχουμε πολύ στενή σχέση είναι η άγονη γραμμή. Γίνονται έξι δρομολόγια την εβδομάδα για τη Γαύδο: τρία από την Παλαιόχωρα και τρία από τα νησιά. Ολα τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα και πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του υπουργείου Ναυτιλίας.
Εχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα με την Ευρωπαική Επιτροπή όσον αφορά την ποιότητα των πλοίων που εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές και αυτό είναι για εμάς το επόμενο βήμα. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι υπάρχει η σκέψη μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων για τις άγονες γραμμές να δοθούν κίνητρα σε ναυτιλιακές εταιρείες να μπορέσουν να αναπτύξουν και βελτιώσουν τον στόλο τους και είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του νησιού».

Μόνο 4 μαθητές

Μόνο 4 μαθητές έχει η Γαύδο: δύο στο νηπιαγωγείο και δύο μαθητές Γυμνασίου που παρακολουθούν τα μαθήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η κα Στεφανάκη, όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης σημείωσε ότι «είναι μια πονεμένη ιστορία γιατί χρειαζόμαστε κόσμο στο νησί. Δεν υπάρχουν παιδιά. Στο νησί είναι δύο παιδάκια που πάνε στο νηπιαγωγείο και του χρόνου θα πάνε στο δημοτικό και δύο παιδιά στο Γυμνάσιο και κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα».
Η ίδια σημείωσε ότι «χρειάζεται ενίσχυση από οικογένειες με παιδιά το νησί, οικογένειες που θα έρθουν και θα δώσουν ζωή και θα γεμίσουν το σχολείο το οποίο είναι πολύ καλά οργανωμένο. Το θέμα είναι το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές».

ΙΑΤΡΕΙΟ

Οσο για την ιατρική περίθαλψη στη νήσο, η δήμαρχος τόνισε:
«Εχουμε ένα αγροτικό ιατρείο που έχει δύο ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι εναλλάσσονται το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι που το νησί έχει πολύ κόσμο εργάζονται και οι δύο μαζί. Είναι απαραίτητο να στελεχωθεί και με έναν νοσηλευτή το ιατρείο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν με την παρουσία μόνιμου νοσηλευτή που θα υποστηρίζει τους γιατρούς στο έργο τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Να σταματησεις τοτε να δινεις αδειες και βιλες και εκτρωματα διπλα στη θαλασσα και να κυνηγας κατασκηνωτες. Αυτοι σε εκαναν γνωστοι σε ολη την Ελλαδα, αυτοι σε τιμανε καθε χρονο. Μυκονος δε θα γινεις κι ας το κυνηγας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα