Οι παλιοί δεν ήθελαν να αναμίξουν τις ελιές τις αγριελιάς με αυτές της κορωνέικης ή της τσουνάτης γιατί το λάδι θα “πίκριζε”, άλλοι τις “κέντριζαν” για να τις ημερέψουν, άλλοι τις “ξεπάτωναν”.
Στα Μεσκλά τα τελευταία τρία χρόνια χάρις στις προσπάθεις του πρωτοπόρου και πολύ δραστήριου συνεταιρισμού του χωριού ο καρπός από τις αγριελιές του χωριού μαζεύεται από τα 160 μέλη του και παράγεται ένα εξαιρετικό και μοναδικό προϊόν!
Με τη συνεργασία της ΑΒΕΑ το λάδι της αγριελιάς τυποποιείται και πουλιέται στην τουριστική αγορά, ενώ υπάρχουν σχέδια για την εξαγωγή του και στο εξωτερικό.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Τα τελευταία δύο χρόνια μαζεύω τις αγριελιές αφού ο συνεταιρισμός μας τις παίρνει και σε καλή τιμή» μας εξηγεί ο 35χρονος Λεωνίδας Κατελανάκης, τον οποίο συναντάμε στο ελαιόφυτο του στη θέση “Κλιματσόρι” ανάμεσα στα Μεσκλά και στη Ζούρβα. Όπως μας αναφέρει ο Λεωνίδας μέχρι και πρόσφατα ουδείς μάζευε τις άγριες ελιές. Τώρα που ο συνεταιρισμός τις παίρνει το χωριό τις μαζεύει. «Το λάδι που βγαίνει είναι αγνό, ποιοτικά άριστο, γιατί τα δέντρα δεν ψεκάζονται, ούτε λιπαίνονται, ούτε τα “κτυπάει” ο δάκος. Λένε οι παλιοί ότι είναι πικρό το λάδι της αγριελιάς…καμία σχέση» μας αναφέρει. Λίγο μετά όταν δοκιμάζουμε το φρέσκο αγουρόλαδο από τις αγριελιές όπως βγαίνει από το ελαιουργείο διαπιστώνουμε και εμείς ότι είναι εξαιρετικό.
Στο ελαιουργείο συναντάμε και τον κ. Χρήστο Καποκάκη που πηγαίνει για να αφήσει τις αγριελιές του για έκθλιψη. Μέσα σε τελάρα, μαζεμένες με μεγάλη φροντίδα. «Είχα αρκετές αγριελιές και κοίταζα πως να τις κάνω “ήμερες” κεντρίζοντας της. Τελικά πολλές από αυτές τις άφησα και τώρα φέρνω τις ελιές του στο συνεταιρισμό γιατί βλέπω ότι αξίζει τον κόπο» λέει ο κ. Καποκάκης.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Τα δάση γύρω από το χωριό είναι γεμάτα αγριελιές. Μια ξενάγηση από τον πρόεδρο του Α.Σ. Μεσκλών κ. Μανούσο Βουλγαράκη πείθει για την καλή δουλειά που έχει κάνει ο συνεταιρισμός προκειμένου τα δέντρα αυτά να είναι εύκολα προσβάσιμα και να μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα η ελαιοσυλλογή. «Ένα από τα πολλά προγράμματα που υλοποιούμε είναι αυτό της αγριελιάς. Είναι η τρίτη χρονιά που κάνουμε έκθλιψη του καρπού που μας φέρνουν οι παραγωγοί και υπολογίζουμε ότι φέτος θα τυποποιηθεί 1 τόνος αγριέλαιο» αναφέρει. Αιτία της ανάπτυξης των αγριελιών στην περιοχή είναι ότι τα ελαιόδεντρα συχνά σπάνε από τα χιόνια ή καίγονται σε φωτιές και έτσι επειδή όλα προέρχονται από αγριελιές τα νέα κλαδιά που φυτρώνουν βγάζουν πάλι αγριελιές. Επειδή την αγριελιά δεν την πλήττει ο δάκος, ο κ. Βουλγαράκης τονίζει την ανάγκη να μελετηθεί αυτό από τους ερευνητές του Ινστιτούτου και του ΜΑΙΧ.
Τα σακιά ή οι “κλούβες” με τις αγριελιές οδηγούνται αυθημερόν στον συνεταιρισμό και η έκθλιψη τους γίνεται άμεσα. Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού κ. Κώστας Δρυγιαννάκης παρακολουθεί την όλη διαδικασία. Παίρνει δείγματα, κάνει αναλύσεις αλλά στηρίζει τους παραγωγούς σε όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας και της συγκομιδής. «Σύμφωνα με τις αναλύσεις της παραγωγής της ελιάς των Μεσκλών η οξύτητα του λαδιού είναι στο 0,2 δηλαδή στο χαμηλότερο όριο . Αυτό σημαίνει ότι το λάδι που παράγει είναι εύκολα βρώσιμο και έχει πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ενώ το φρουτώδες του είναι σε πολύ καλά επίπεδα» λέει ο γεωπόνος συμπληρώνοτας πως το λάδι της αγριελίας τονώνει ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη δομή των λιπιδίων του αίματος. «Σε ότι αφορά τις φαινόλες έχουμε ένα ποσοστό άνω των 250 που σημαίνει ότι δεν έχουμε περάσει στην κλίμακα του “πικρού”. Άρα έχουμ εάν λάδι που τρώγεται εύκολα και είναι σύμφωνο με τα γούστα του Έλληνα και του ξένου καταναλωτή» λέει η ο κ. Δρυγιαννάκης.
Η ΔΙΑΘΕΣΗ
Το αγριέλαιο παράγεται στα Μεσκλά, τυποποιείται και διανέμεται από την ΑΒΕΑ. Η υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας κ. Χριστίνα Καπνισάκη μιλάει για ένα προϊόν «υψηλής διατροφικής αξίας με αρκετά οφέλη για την υγεία. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε το προϊόν και φέτος είναι δεύτερη στην ουσία χρονιά που τυποποιείται καθώς η πρώτη χρονιά ήταν σε πιλοτική μορφή η όλη προσπάθεια.»
Το αγριέλαιο μέχρι σήμερα διατίθεται στην τουριστική αγορά των Χανίων, ωστόσο φέτος θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την εξαγωγή του. Σημειώνεται ότι το αγριέλαιο στο μπουκάλι των 250 ml πουλιέται στην τιμή των 6 ευρώ, κάτι που σημαίνει 24 ευρώ το κιλό!
Μπράβο παιδιά, πρέπει να είναι σοβαρή η προσπάθειά σας και θα στεφθεί σίγουρα με επιτυχία, αρκεί να μην υποστειλετε την “σημαία”, ούτε να υποβαθμίσετε την ποιότητα.
Στη λευκαδα θεωρει το δασαρχειο τις αγριελιες δασος και μας απαγορευουν να καλιεργισουμε τα κτηματα μας με αυτοφυεις αγριελιες
Ειναι τελικα δασος η αγριελια,
Ενδιαφερόμενοι ΖΩΗΡΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΊΔΑ των ενεργών πολιτών Υπό την
ΑΙΓΊΔΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΜΑΡΑΘΏΝΑ για την ΑΓΡΙΕΛΙΆ . Παρακαλούμε όπως έχουμε επαφή για ΑΝΆΔΕΙΞΗ & ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ & για τα φύλλα τους