Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λάδι, ο «πράσινος χρυσός»

Το κόστος ζωής κατάντησε απαράδεκτα υψηλό. Οι θεομηνίες έχουν προκαλέσει ζημιές και έχουν δείξει τα δόντια τους στους καταναλωτές. Τα νοικοκυριά είναι απαισιόδοξα, διότι αναμένουν, να επιδεινωθεί η κατάσταση τον επόμενο καιρό. Καύσωνας, πλημμύρες, το δυστύχημα στα Τέμπη κ.ά. συντείνουν στον πληθωρισμό, ο δε αντίκτυπός των επιδρά και επηρεάζει επικίνδυνα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ο αγρότης έπαψε να είναι ο γνωστός άνθρωπος της γης, έγινε αστός. Παράτησε τα λιοστάσια και τα χωράφια στην τύχη τους, ή τά ’δωσε μισιακά, στη φροντίδα κάποιου αλλοδαπού, ο οποίος απ’ όποια χώρα κι αν έρχεται, για να επιβιώσει, οργώνει, κλαδεύει, λιπαίνει και καθαρίζει τα δέντρα απ’ τα αγριόχορτα. Μαζεύει τον καρπό, πουλάει στον χονδρέμπορο απ’ το χωράφι κατ’ εκτίμησιν την παραγωγή και δίνει στον ιδιοκτήτη κάποιο μικρό μερίδιο, ή ένα δύο τενεκέδες λάδι, αν έχει πάρει ελαιόδεντρα.
Πόσο πρέπει να φθάσει η τιμή του λαδιού, αυτού του παχύρευστου πράσινου χρυσού, για να καταλάβουμε ότι αυτό το παράδοξο φαινόμενο το εδημιούργησαν οι λίγοι κερδοσκόποι σε βάρος των χειμαζομένων πολλών; Για να δικαιολογήσουν γιατί ακριβαίνει από τον ένα μήνα στον άλλον, είπαν ότι οι “λαδέμποροι” αγοράζουν απ’ τους παραγωγούς σε τιμές ανάλογα με τη ζήτηση, που ξεπερνούν τα 8,50 ευρώ το λίτρο. Γιατί όμως καταλήγει στη λιανική πάνω από 16 ευρώ το λίτρο μετά την τυποποίηση;

Ωστόσο διαπιστώνεται γενικώς ότι μειώνεται η κατανάλωση του τυποποιημένου ελαιολάδου, καθ’ όσον πολλοί καταναλωτές όλο και κάποιον γνωστό θα έχουν να τους στείλουν χύμα και ανώνυμο λάδι ένα δύο τενεκέδες, πιθανόν υποβαθμισμένης ποιότητος, με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται περί παρθένου λαδιού, όπως βγαίνει απ’ ευθείας απ’ το «λειτρουβιό».
Η δικαιολογία για την τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές λιανικής, ανεξάρτητα αν πρόκειται για περυσινό λάδι διότι τώρα αρχίζει η συγκομιδή της φετινής παραγωγής, είναι ότι υπάρχει η πρόβλεψη ότι θάχουμε αναπότρεπτη μείωση συγκομιδής του προϊόντος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις μεσογειακές χώρες.
Υπολογίζεται, ότι η φετινή σοδειά στη χώρα μας θα είναι μειωμένη εν σχέσει με πέρυσι κατά 45% και ότι κατά εκτιμήσεις θα παράγουμε μόνο 160.000 τόνους αντί 350.000 πέρυσι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα