Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Λαϊκή µε ιστορία στην οδό Μίνωος

» Αντίθετοι παραγωγοί και επαγγελµατίες στο ενδεχόµενο µεταφοράς της

 

Ιστορία δεκαετιών έχει η λαϊκή της οδού Μίνωος, η µεγαλύτερη λαϊκή των Χανίων µε περισσότερους από 150 πάγκους παραγωγών. Το τελευταίο διάστηµα η συγκεκριµένη λαϊκή απασχόλησε την επικαιρότητα καθώς τέθηκε θέµα µετακίνησής της µετά από ενστάσεις της Τροχαίας σε συνεδρίαση της ∆ηµοτικής Επιτροπής. Τι λένε όµως παραγωγοί, επαγγελµατίες αλλά και κάτοικοι της παλιάς πόλης;

Τα “Χανιώτικα νέα” βρέθηκαν το Σάββατο στη λαϊκή της Μίνωος και συνοµίλησαν µε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Όλοι, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόµενο µετακίνησης της λαϊκής η οποία λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στη Μίνωος και εξυπηρετεί εκατοντάδες καταναλωτές.

 

«Θα είναι πληγή το να φύγει η λαϊκή»


Από το 2020 βρίσκεται στη λαϊκή ο µελισσοκόµος, Λευτέρης Παναγιωτάκης.
«Θεωρώ -µας λέει- ότι αυτή η λαϊκή είναι ένα στολίδι για την πόλη, ένα διαµάντι. Είναι ένας καθρέπτης για την αγροτική παραγωγή. Βρίσκουν οι άνθρωποι κάτι αυθεντικό, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι Χανιώτες. Γενικά, αυτός ο δρόµος έχει µια ιστορικότητα. Είναι ένας δρόµος που βολεύει, θεωρώ ότι είναι απόλυτα ασφαλής και δεν ενοχλούµε κανένα. Αν φύγει και αυτή η λαϊκή, θα είναι µια τεράστια πληγή για τον τόπο».
Ακόµα ο Λευτέρης Παναγιωτάκης µε αφορµή το ζήτηµα της διέλευσης οχηµάτων, σηµειώνει, µεταξύ άλλων: «Λένε ότι υπάρχουν και θέµατα ασφάλειας διέλευσης οχηµάτων. Τι ασφάλειας αφού υπάρχουν παράλληλοι δρόµοι; Με µια απλή ρύθµιση των φαναριών περνάνε όλα τα αυτοκίνητα ανεµπόδιστα. Η λαϊκή δεν ενοχλεί κανέναν και πουθενά. Μόνο προσφέρει στην πόλη».

«Εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους»

Από το 2013 βρίσκεται στη λαϊκή ο Σαράντος ∆ρικάκης.
«Η λαϊκή είναι σε κεντρικό σηµείο και εξυπηρετεί τον κόσµο και τους ξένους στην περιήγηση που κάνουν στην πόλη και περνάνε από τη λαϊκή. Αλλο σηµείο τόσο βολικό, δύσκολο µου φαίνεται να βρεθεί» αναφέρει.

 

«Η λαϊκή να παραµείνει εδώ»

«Εµείς ως παραγωγοί, θεωρούµε ότι η λαϊκή πρέπει να παραµείνει εδώ», λέει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.
«Αρκετοί κάτοικοι της παλιάς πόλης όταν πληροφορήθηκαν ότι µετακινείται η λαϊκή, διαµαρτυρήθηκαν και µου είπαν ότι η λαϊκή πρέπει να διατηρηθεί. Είναι για χρόνια εδώ και τη γνωρίζει ο κόσµος».

«∆εν θα το δεχτούµε»

Στη λαϊκή συναντήσαµε και τον πρόεδρο των παραγωγών των λαϊκών αγορών Κώστα Καψωµενάκη:
«Η λαϊκή της Μίνωος είναι επί δεκαετίες εδώ. Το κυκλοφοριακό υπήρχε πάντα. ∆εν µπορούµε να φύγουµε από αυτή την περιοχή, όχι µόνο για εµάς αλλά και για το καταναλωτικό κοινό. Το κυκλοφοριακό µπορούν να το ρυθµίσουν διαφορετικά. Αναγνωρίζουµε ότι υπάρχει πρόβληµα αλλά για µία µέρα την εβδοµάδα, το να θέλουν να αποχωρήσει η λαϊκή από την περιοχή της Μίνωος, είναι αδιανόητο. ∆εν θα το δεχτούµε, ό,τι και να κάνουν. ∆ιότι αυτή είναι η καλύτερη λαϊκή της εβδοµάδας. Είναι παραγωγοί µε γύρω στους 150 πάγκους, συν το εµπορικό τµήµα. Πίσω από εµάς είναι πολύ εργατικό προσωπικό. ∆εν µπορεί να διαλύσουµε τη λαϊκή, να διαλύσουµε εµείς και να διώξουµε τον κόσµο που δουλεύει για εµας και να µην εξυπηρετούνται οι καταναλωτές, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται αν η λαϊκή αποχωρήσει από εδώ», ανέφερε.

«Να παραµείνει»

Κάτοικος της παλιάς πόλης ο Μανώλης Πραµατευτάκης µας µίλησε ενώ έκανε τα ψώνια του: «Είµαι κάτοικος της παλιάς πόλης. Μετακινούµαστε πεζοί και ερχόµαστε εδώ. Θέλουµε να παραµείνει η λαϊκή».

 

«Γιατί να φύγει;»

«Γιατί να φύγει η λαϊκή; Είναι ο µόνος δρόµος που βολεύει. ∆εν υπάρχουν όµως πάρκινγκ να παρκάρουν οι άνθρωποι. Αλλά δεν φταίµε εµείς. Γιατί δεν απελευθερώνουν το κάτω µέρος της τάφρου;», λέει ο ∆ράκος ∆ρακάκης.

 

«Ο κόσµος έχει συνηθίσει»

«Ο κόσµος έχει συνηθίσει αυτό το σηµείο. Μας στηρίζει. Και µπορεί ο καθένας να έρθει να ψωνίσει µε το καρότσι του. Το 90% των ανθρώπων εδώ είναι ηλικιωµένοι. Αν φύγει η λαϊκή πώς θα έρχονται οι άνθρωποι;» σηµειώνει ο Παντελής Θεοδωράκης.

«Ζούµε από τη λαϊκή»

Παραγωγός στη λαϊκή και η Αικατερίνη Κουκάκη, η οποία αναφέρει: «∆εν συµφωνούµε να φύγει από αυτό το δρόµο. Εµείς ζούµε από αυτή τη λαϊκή».

 

«Θεσµός»

«Η λαϊκή γίνεται εδώ 96 χρόνια. Είναι ένας θεσµός που βοηθάει και την οικονοµία του δρόµου», λέει ο Γιώργος Μανωλάκης, ιδιοκτήτης καφενείου στη Μίνωος.
«Πολλοί τουρίστες βλέπουν την πραγµατική ζωή των Χανίων. Και εξυπηρετεί τους ηλικιωµένους, ανθρώπους που έρχονται κάθε Σάββατο».
Ο ίδιος έχει αρκετές αναµνήσεις από τη λαϊκή, από τότε που ήταν παιδί.
«Η πιο παλιά ανάµνηση που έχω είναι από τότε που ήµουν 5 – 6 χρονών. Τότε στη λαϊκή πωλούσαν ποτήρια αχινούς. Μεγάλα νεροπότηρα γεµάτα µε αχινούς. Ο πατέρας µου είχε πάρει δύο ποτήρια. Μου είχε δώσει να δοκιµάσω. Μου άρεσε. Και κρυφά πήρα το ένα ποτήρι, το ήπια ολόκληρο, έκανα 5 – 6 µέτρα και έπεσα σε ένα πάγκο µε µαρούλια και κοιµήθηκα! Και τουρίστες µε τράβηξαν φωτογραφίες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα