Στο φιλόξενο θεατράκι της Κρητικής Εστίας στο Παγκράτι της Αθήνας την Κυριακή 24 του Νοέμβρη, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη Λεντάρη και Γιώργου Γιακουμινάκη “Λαϊκή μουσική παράδοση και καλλιτέχνες του Αποκόρωνα”.
Λίγο πριν από τη βιβλιοπαρουσίαση, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια απολογιστική Συνέλευση της Παγκρήτιας Ενωσης. Εν τω μεταξύ, “ξετρούλιασε” για να χρησιμοποιήσω την κακατσάκειο έκφραση, η κομψή αίθουσα της Κρητικής Εστίας και ενώ έξω βροντούσε και έβρεχε, ο παρουσιαστής κ. Γιάννης Κριαράκης ξεκίνησε την εκδήλωση, με δύο λόγια για τη σημασία και τον σπουδαίο ρόλο της Κρητικής Εστίας που πάντα, πρόθυμα και σταθερά, φιλοξενεί τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
«Θα παραμείνει σταθερά κυψέλη μάθησης, φιλοξενείας και αλληλεγγύης για τη σπουδάζουσα νεολαία μας, μα και χώρος πολιτιστικής αναφοράς και οφείλουμε όλοι τη συνεχή συνεισφορά μας».
Επειτα, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Χαράλαμπο Σαλβαράκη, για έναν σύντομο χαιρετισμό και για μια μικρή παρουσίαση των δύο συγγραφέων.
Σειρά είχε έπειτα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκορωνιώτικων Σωματείων, κ. Γιάννης Τερεζάκης, που έκανε και την έκδοση του βιβλίου.
Οπως το συνηθίζει ο Γιάννης πάντοτε διανθίζει το λόγο του με όμορφες μαντινάδες:
«Η Κρητική παράδοση, πρέπει να συνεχίσει
στο τόπο που γεννήθηκε, είναι ντροπή να σβήσει».
Και συνέχισε: Σε όλους τους τόπους και σε όλους τους καιρούς η μουσική γοητεύει τον άνθρωπο και βάζει μέσα μας μια αλλιώτικη χαρά και απόλαυση.
Ο Αποκόρωνας, τόπος αγωνιστών μα και διακεκριμένων ανθρώπων των γραμμάτων μα και μερακλήδων, έβγαλε αξιόλογους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, κ. Μαριδάκης, ως ένας από τους συντελεστές της εκδήλωσης, πήρε τον λόγο για έναν χαιρετισμό.
Με χαρά δέχτηκε η Παγκρήτιος Ενωσις να είναι συμπαρουσιάστρια στην εκδήλωση.
Οι παλιοί καλλιτέχνες του Αποκόρωνα ήσαν αξιόλογοι και σήκωσαν στους ώμους τους τη λαϊκή μουσική μας παράδοση και καθένας από αυτούς έγραψε τη δικιά του ξεχωριστή ιστορία, άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη και όλοι υπήρξαν πλουτοφόρες πηγές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το βιβλίο είναι αξιόλογο και περιλαμβάνει στοιχεία που μπορεί να είναι και άγνωστα όπως του Μπαξεβάνη που αν και Ρεθεμνιώτης, είχε στενούς δεσμούς με τον Αποκόρωνα.
Σειρά είχαν τώρα οι δύο παρουσιαστές του βιβλίου. Πρώτος ήταν ο Κώστας Κακαβελάκης δρ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, συνθέτης – μουσικολόγος, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Μότσαρτ και ο Σήφης Μιχελογιάννης, δικηγόρος, πρώην βουλευτής.
Ο κ. Κακαβελάκης σαν τέλειος γνώστης μας έκανε μια υψηλού επιπέδου επιστημονική ανάλυση του αντικειμένου.
«Τα σημάδια δείχνουν ότι διανύουμε μια σημαντική ιστορική μεταμόρφωση ακόμα και σε τοπικές, κλειστές παραδόσεις σε ένα νεοτερικό κόσμο, που διακηρύσσει τον μετασχηματισμό του τρόπου διατήρησης παλαιών προσδοκιών – παραδόσεων όπως είναι η κρητική μουσική παράδοση. Οι παραδόσεις αυτές επιμένουν να διατηρούνται ζωντανές μέχρι τις μέρες μας.
Συνεχίζουν να αντλούν δύναμη κυρίως εκ των έσω και μέσα από τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου για τους μουσικούς του Αποκόρωνα, μιας πνευματικής τεκμηρίωσης και ιστορικού εμπλουτισμού των συγγραφέων Γιάννη Λεντάρη και Γιώργη Γιακουμινάκη».
Ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης ήταν ο επόμενος παρουσιαστής.
«Θα μπορούσαμε να εντάξουμε λόγω επικαιρότητας, αυτήν την εκδήλωση στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την Ενωση της Κρήτης. Η Κρήτη απελευθερώθηκε γιατί πάντα μένει πιστή στο αιώνιο αντιστασιακό της πνεύμα.
Θέλω να συγχαρώ την ομοσπονδία και τον κ. Τερεζάκη για την έκδοση του βιβλίου, καθώς και τους συγγραφείς. Η μουσική λαϊκή παράδοση του Αποκόρωνα συνδυάζεται με την ελευθερία της έκφρασης με την αγάπη και τη λευτεριά και την έμπνευση που δίνουν οι μούσες.
Η όμορφη και ζεστή εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριες ομιλίες των δύο συγγραφέων.
Ο παρουσιαστής κ. Γιάννης Κριαράκης έκανε με άψογο και επαγγελματικό τρόπο τη σύνδεση μεταξύ των ομιλητών.