Όταν γίνεται επίκληση της νομοτέλειας, η δημοκρατία παθαίνει ασφυξία, διότι υπερισχύουν η αδιαφορία και ο αυταρχισμός. Καταργείται ο διάλογος και επιδιώκεται η ανεκτικότητα, την οποία άμα αποδεχθεί η κοινωνία τότε μετατρέπεται σε μια κατάσταση που κυριαρχεί ο φόβος, η καχυποψία και η εχθρότητα. Τότε η δημοκρατία γίνεται ευπρόσβλητη, ασθενεί και οι αιρετοί που ψηφίστηκαν να την προστατεύσουν γίνονται λαϊκιστές. Οι προστάτες φύλακες με νομοθετήματα προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε όργανο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Η εξουσία με όχημα την πλειοψηφία μετέρχεται κάθε μέσον, για να μετατρέψει την ανυποληψία σε βεβαιότητα. Η εκάστοτε κυβέρνηση “γκριζάρει” ό,τι θετικό προέρχεται απ’ τους προηγούμενους. Ο κάθε υπουργός αμφισβητεί και φροντίζει ν’ απαξιωθεί ο αντίπαλός του, αδιαφορώντας για τον Έλληνα ψηφοφόρο που τον ακούει να λέει «όλα αλλάζουνε μα όλα τα ίδια μένουν».
Είναι λάθος στη σημερινή Ελλάδα να ταυτίζουν όσους μιλάνε για πατριωτισμό με τους αμετροεπείς, μωροφιλόδοξους και ημιμαθείς, ότι βλέπουν παντού εχθρούς και συνωμοσίες εν σχέσει με τους πατριώτες της αντικειμενικότητας, της αλήθειας και της αγάπης προς την πατρίδα που έχει αντίκρισμα τον πολιτισμό. Ο εκφυλισμός του πατριωτισμού από μόνος του μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία, όταν οι πράξεις και οι παραλήψεις των κυβερνώντων δεν κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αλλά εξαντλούν κάθε “παραθυράκι” του νόμου για χαριστικές ρυθμίσεις συγγενών και φίλων. Όσον αφορά την κατηγορία για αθέτηση δεσμεύσεων βρίσκουν ερείσματα για “ημαρτημένα αντιπάλων” αντιπαρατιθέμενοι με το γνωστό “κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους”!
Οι λαϊκιστές και οι ακραίοι είναι δημιουργήματα “ιδιοκτητών” της εξουσίας σε κλειστές κοινωνίες, τους οποίους υπακούουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Σ’ αυτό το περιβάλλον η σκοπιμότητα και το συμφέρον παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Ο δημόσιος βίος αλλοιώνεται, οι πράξεις αξιολογούνται με άκομψο λεξιλόγιο, όπως π.χ. ο μερικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης ονομάστηκε “διορθωτικές βελτιώσεις”.
Άμα διετυπώνετο κανονικά, θα εσήμαινε ότι έχουν γίνει λάθη. Ποιά κυβέρνηση όμως παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη για να το ομολογήσει και η σημερινή; Ο κόσμος βλέπει ότι στην πολιτική τα πάντα ανακυκλώνονται, κουράστηκε πια και ζητάει κάτι άλλο, δεν το βρίσκει, γι’ αυτό έχει αποστασιοποιηθεί και μένει παρατηρητής από μακριά.