Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Ιράν: Λαϊκός ξεσηκωμός για το θάνατο 22χρονης ( φωτ. – vid.)

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, επειδή η 22χρονη φορούσε «λάθος» τη μαντίλα.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Η Μάχσα Αμινί πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία μόλις 22 ετών, αφού συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία». Για την ακρίβεια, το φερόμενο «έγκλημά» της ήταν ότι φορούσε λάθος την μαντίλα (χιτζάμπ). Επεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι αρχές είπαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της. Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και δεν υπέστη κακομεταχείριση, αλλά η οικογένειά της έχει αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το περιστατικό προκάλεσε τεράστια λαϊκή οργή και τις χειρότερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019. Οι περισσότερες έχουν σημειωθεί στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικούν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τις κινητοποιήσεις.

Ενα μέλος μιας ιρανικής φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης (Basij), μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη βορειοανατολική πόλη Μασάντα την Τετάρτη, σύμφωνα με αναφορές.

Ενα άλλο μέλος της Basij σκοτώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Καζβίν από πυρά «ταραχοποιών και συμμοριών», ανεβάζοντας στους τέσσερις τον συνολικό αριθμό των νεκρών ενστόλων.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε, αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν» κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε.

Ενα άλλο αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε από τη την γενέτειρα της Αμινί στο Κουρδιστάν.

Ο θάνατος της νεαρής έχει αναζωπυρώσει την οργή σε όλη την Ισλαμική Δημοκρατία για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες -συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες- και μια οικονομία που κατακρημνίζεται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις των τιμών ης βενζίνης – τις πιο αιματηρές στην ιστορία της χώρας, κατά τις οποίες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

Αναφορές της κουρδικής οργάνωσης για τα δικαιώματα Hengaw κάνουν λόγο για έως και 12 νεκρούς στις κουρδικές περιοχές. Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντιφρονούντες.

Τηρώντας πολύ σκληρή στάση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων γίνονται τα καλέσματα για εξέγερση.

Οι γυναίκες διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στις διαμαρτυρίες, κουνώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, με κάποιες να κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα