Τους Λακκιώτες, θύµατα του Μαουτχάουζεν «του τόπου όπου χάθηκε κάθε ανθρωπιά», τίµησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής στην εκδήλωση µνήµης για τη συµπλήρωση 81 ετών από τη “κύκλωση” των χωριών της ρίζας των Λευκών Ορέων (Μεσκλά, Ζούρβα, Αν. Σέλινο), τη σύλληψη των ανδρών και την αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.
Παρά τη συνεχή βροχή και το τσουχτερό κρύο (όπως ήταν ο καιρός και στις 9-10 Φεβρουαρίου του 1944), πολύς κόσµος βρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε µέσα στην εκκλησία του Αγ. Αντωνίου.
Με αρχικές αναφορές στο “καπετανοχώρι” των Λάκκων και τη συµµετοχή των κατοίκων του σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες ξεκίνησε την οµιλία του ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Γιαννακάκης (ο παππούς του οποίου χάθηκε στο Μαουτχάουζεν). Στάθηκε ιδιαίτερα στη συµµετοχή πάνω από 100 Λακκιωτών στη Μάχη της Κρήτης αλλά και στην ένταξη τους στο αντιστασιακό κίνηµα στα βουνά του νησιού αλλά και τιςς εκδικητικές εξορµήσεις των ναζί στον ορεινό όγκο της περιοχής και την εκτέλεση των ανδρών που συναντούσαν µπροστά τους.
Χρησιµοποιώντας γραπτές και προφορικές µαρτυρίες χωριανών ο κ. Γιαννακάκης περιέγραψε γλαφυρά όλα όσα έζησαν οι Λακκιώτες στα στρατόπεδα, την καθηµερινότητα τους, το πως έχασαν τη ζωή τους ή πως κατάφεραν να επιβιώσουν. Μίλησε για τα βασανιστήρια, την πείνα, τις εκτελέσεις, τα κρεµατόρια και έδωσε την εικόνα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Εµπενζεε (υποστρατόπεδο του Μαουτχάουζεν) που είχαν µεταφερθεί οι Λακκιώτες τις τελευταίες ηµέρες του πολέµου.
Ως «αποστολή θανάτου για τους Λακκιώτες» χαρακτήρισε τα γεγονότα στο χαιρετισµό του ο δήµαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπογραµµίζοντας την σηµασία ανάδειξης της τοπικής ιστορίας που «αποτελεί κοµµάτι της πολιτιστικής µας κληρονοµίας. Αν δεν γνωρίζουµε την ιστορία των προγόνων µας, δεν µπορούµε να είµαστε άξιοι και συνεχιστές τους».
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Κρήτης” κ. Αλέκος Μαρινάκης τόνισε πως η «το χωριό των Λάκκων ήταν πάντα παρών και πρωτοπόρο στους αγώνες του λαού µας και είχε το θλιβερό προνόµιο µαζί µε τα Μεσκλά να έχει το µεγαλύτερο αριθµό ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Ιδιαίτερα σήµερα που πραγµατικά ο νεοναζισµός σηκώνεται απειλητικά στον κόσµο και στην Ευρώπη, οι νέες γενιές πρέπει να γνωρίζουν τις θηριωδίες τους».
Την επίσκεψη του πατέρα του – Γιώργου Πλατσιδάκη, επιζώντα του Μαουτχάουζεν- το 1995 στο χώρο του στρατοπέδου, θυµήθηκε ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης. «Βρέθηκε στο ελληνικό µνηµείο που υπάρχει και µου είπε: “Αυτά που έγιναν εδώ δεν πρέπει να ξεχαστούν”. Αυτή είναι η δική µας αποστολή ! Να µην ξεχαστούν! Και για να τιµούµε τη µνήµη τους και για να µην περάσουν στη λήθη τα φοβερά αυτά γεγονότα. Σήµερα την εποχή του διαδικτύου, που η πληροφορία και η εικόνα ταξιδεύει σε όλον τον πλανήτη, υπάρχουν πολιτικοί που σε χώρες όπως η Αµερική που είναι φάρος της δηµοκρατίας, χαιρετούν τους οπαδούς τους µε ναζιστικό χαιρετισµό!» είπε ο κ. Πλατσιδάκης.
Στην «ταπείνωση που επιβλήθηκε στους συνανθρώπους µας» αναφέρθηκε ο ιερέας Αντώνης Σαπουνάκης.
Η “Λακκιώτικη παρέα” απέδωσε ριζίτικο, ενώ ο κόσµος έψαλλε στη συνέχεια τον εθνικό ύµνο.
Το παρών έδωσαν επίσης ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού του ∆ήµου Πλατανιά κ. Πολυχρόνης Σηµανδηράκης, ο δηµ. Σύµβουλος της αντιπολίτευσης εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή κ. Μανώλης Σολιδάκης, για το σύλλογο “ Απανταχού Λακκιωτών” ο κ. Γιώργος Κουτρούλης κα.