Είναι παρήγορο ότι ξεκίνησε πάλι μια προσπάθεια για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά που είναι από τις ελάχιστες πόλεις στη χώρα μας που δεν διαθέτει τέτοια. Τα Λαογραφικά – Ιστορικά Μουσεία προβάλλουν και γνωρίζουν στους νεότερους τον λαϊκό πολιτισμό, τις συνήθειες και τις εργασίες που τις περισσότερες φορές έχουν εκλείψει και αποτελούν πολύτιμο στοιχείο πολιτιστικό. Από σαράντα χρόνια έχει κάποιες φορές υπάρξει ενδιαφέρον για Μουσείο παρόμοιο στην πόλη μας, αλλά τίποτα δεν έγινε. Τα χρόνια αυτά ο γράφων αρκετές φορές αναφέρθηκε στα “Χανιώτικα νέα” για το θέμα και έκαμε τις προτάσεις του όχι σαν “ειδικός μουσειολόγος” φυσικά, αλλά σαν ένας απλός πολίτης που αγαπά αυτόν τον τόπο και την παράδοσή του.
Γι’ αυτό και σήμερα ας μου επιτραπεί να παραθέσω την άποψή μου. Ενα Λαογραφικό Μουσείο δεν είναι, όπως π.χ. το Αρχαιολογικό ή άλλο, όπου τα εκθέματα τοποθετούνται σε βιτρίνες, τοίχους ή πάγκους και ράφια, αλλά κάθε σκεύος, αντικείμενο να ευρίσκεται όπως όταν το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Ο επισκέπτης στο Μουσείο αυτό που δεν έχει ιδέα για τις χρήσεις αυτές απλώς θα διερωτάται σε ποιο σημείο του παλαιού οικήματος θα βρισκόταν αυτό, σε τι χρησίμευε κ.λπ.
Γι’ αυτό πολύ σωστά, τα τελευταία χρόνια τέτοια Μουσεία δημιουργούνται μέσα σε χώρους όπου αυτά όλα τα εκθέματα χρησιμοποιούνταν. Αυτό μόνο σε κάποιο σημείο της υπαίθρου χώρας μπορεί να βρεθεί ή να κατασκευασθεί νέο κτήριο, αλλά με προδιαγραφές παραδοσιακές.
Ενα τέτοιο μικρό, αλλά θαυμαστό Μουσείο στεγάζεται σε παλαιό οίκημα στον Αγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου. Στο υπνοδωμάτιο με τον οντά τα σχετικά. Στο καθιστικό πάλι ό,τι υπήρχε εκεί, τα παλιά τα χρόνια. Στην κουζίνα τα σκεύη της και ο ανηφοράς, στην αποθήκη τα γεωργικά εργαλεία, τα κρασοβάρελα και ό,τι άλλο και στην αυλή ο χειρόμυλος, το μαγκανοπήγαδο και άλλα.
Γι, αυτό συμπαθάτε με, αλλά δεν έχει νόημα να αναζητείται οίκημα που δεν έχει σχέση με τα εκθέματα. Φυσικά θα υπάρχουν και εκθέματα που θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σε βιτρίνες, ράφια κ.λπ., όπως φωτογραφικές μηχανές, διάφορα άλλα σκεύη και εργαλεία που δεν βρίσκονταν πάντα σε χρήση, ενδυμασίες παραδοσιακές κ.λπ. κ.λπ.