Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε χθες Παρασκευή το όριο των 25 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς γνωρίζει τρομακτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό και αρκετές χώρες αναγκάζονται να ενισχύσουν ξανά τα περιοριστικά μέτρα.
Στην περιφέρεια αυτή είχαν καταγραφεί 25.001.533 κρούσματα ως χθες στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις. Ως εκείνη την ώρα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, όπου ζουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε καταγράψει 788.721 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.
Ειδικά η Νότια Αμερική πλήττεται από εξαιρετικά σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας, με επίκεντρο τη Βραζιλία. Η επιδημία μοιάζει εντελώς ανεξέλεγκτη στο γιγαντιαίο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, που κατέγραψε πάνω από 66.000 θανάτους τον Μάρτιο, τους διπλάσιους από τον Ιούλιο του 2020 – τον χειρότερο μήνα, ως τον περασμένο.
Σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες έχει επιβεβαιωθεί η μετάδοση του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, του επιλεγόμενου P1. «Έχουμε παρατηρήσει ότι η παραλλαγή P1 είναι πιο μεταδοτική», είχε επιβεβαιώσει ο Σιλβέν Αλντιγκιέρι του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα ρεκόρ των μολύνσεων, όπως στο Περού (12.916 την Πέμπτη) και των θανάτων, όπως στην Ουρουγουάη (35) που πέρασε το συμβολικό όριο των χιλίων νεκρών επί συνόλου 3,4 εκατ. κατοίκων, εντείνουν τους φόβους πως η περιοχή δεν έχει ακόμα περάσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας.
Στον Ισημερινό κάπου 12 εκατ. κάτοικοι (σχεδόν το 70% του πληθυσμού) υπόκεινται σε νέους περιορισμούς της κίνησης τη νύχτα. Για την ώρα, πάντως, δεν εξετάζεται η αναβολή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 11η Απριλίου.
Η Χιλή, όπου σχεδόν το 90% του πληθυσμού τελεί εκ νέου υπό περιορισμό εδώ και μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα σύνορά της θα παραμείνουν κλειστά όλο τον Απρίλιο. Η Βολιβία έκλεισε για έναν μήνα τα σύνορά της με τη Βραζιλία, ενώ στο Περού επιβλήθηκε περιορισμός τις αργίες του Πάσχα.
Οι ελπίδες εναπόκεινται πλέον στον εμβολιασμό: η Χιλή και η Ουρουγουάη, όπου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου του το 30% και το 20% του πληθυσμού αντίστοιχα, προηγούνται στην περιφέρεια.
Η Αργεντινή, αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στις παραδόσεις, παρέλαβε την Πέμπτη ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm, που θα της επιτρέψουν να επιταχύνει.
Στη Βραζιλία, το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, ωστόσο μόλις το 2,3% έχει λάβει και τη δεύτερη, άρα θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.