Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Λαβρόφ: Ανεπίτρεπτες και αντιπαραγωγικές οι μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια

Η Ρωσία θεωρεί «ανεπίτρεπτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων της Αμμοχώστου» και τάσσεται υπέρ της «τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το πέρας των συνομιλιών του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στη Μόσχα.

«Συζητήσαμε αναλυτικά το πρόβλημα της διευθέτησης του Κυπριακού. Ακούσαμε τις πολύ σημαντικές για εμάς εκτιμήσεις των εταίρων μας και με τη σειρά μας επιβεβαιώσαμε τις θέσεις αρχών της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος εντός των υπαρχόντων διεθνών νομικών πλαισίων», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει «εναλλακτική λύση πέραν της τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών, η οποία θα επέτρεπε να αποκατασταθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Όπως είπε ο Σ.Λαβρόφ, «τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ, όσο και στις διμερείς επαφές με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στις κυπριακές υποθέσεις», ενώ εκ νέου Μόσχα και Λευκωσία επιβεβαίωσαν «ότι είναι εξαιρετικά αναγκαία η συμμετοχή στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών της διευθέτησης των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως και τη θέση μας υπέρ της αντικατάστασης των υπαρχουσών πεπαλαιωμένων εγγυήσεων ασφαλείας της Κύπρου με νέες εγγυήσεις μέσω πλέον του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου και της κυβέρνησης του νησιού «για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, αλλα και την σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν μπορεί να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

«Μετέφερα την ευχή αλλά και την προσδοκία μας, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επανέναρξη συνομιλιών στη βάση των σχετικών συστημάτων των Ηνωμένων Εθνών και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησα την συμβολή του κ. υπουργού», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, ενέργειες μάλιστα που συνεχίζονται, παρά την ρητή τοποθέτηση του ΣΑ μέσα από την προεδρική δήλωση της 23ης Ιουλίου». Οι έκνομες αποφάσεις της Τουρκίας σχετικά με την Αμμόχωστο, τόνισε ο Κύπριος υπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο ομόλογό του, αποτελούν «πλήρη απαξίωση από πλευράς Τουρκίας των αποφάσεων του ΣΑ και κατ’ επέκταση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τα μόνιμα μέλη του ΣΑ».
Ο Ν.Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου «και τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο».

Ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Σ.Λαβρόφ σημείωσε ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ του να επιλύονται τα προβλήματα, που υπάρχουν εκεί, στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρωτίστως στη βάση της Συνθήκης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της θάλασσας», ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο πλευρών βρέθηκαν τόσο το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στη Β.Αφρική και το Αφγανιστάν. Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις διεθνών συγκρούσεων και προβλημάτων είναι, κατά τον Ν. Χριστοδουλίδη «πώς δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη συνθηκών ασφαλείας και συνεργασίας, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».

Μεταξύ των δύο υπουργών συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, «οι οποίες βρίσκονται από καιρό σε βαθιά κρίση», κατά τη διατύπωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, ο οποίος επεσήμανε ότι «αυτή δεν είναι επιλογή της Ρωσίας, όπως γνωρίζετε, θα είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη του διαλόγου με την ΕΕ, βάσει της ισοτιμίας και του αμοιβαίου υπολογισμού συμφερόντων, δυστυχώς γι’ αυτή την εργασία οι συνάδελφοί μας από την ΕΕ δεν είναι έτοιμοι».
Αναφερόμενος στο θέμα ο Ν.Χριστοδουλίδης παρατήρησε ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις, δυσκολίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή, είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο μέσα από την συνεργασία, θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε διεθνείς προκλήσεις, που έχουμε ενώπιον μας. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει ένας διάλογος και μια επικοινωνία καθώς αυτή είναι και η μόνη οδός για την αντιμετώπιση όποιων διαφωνιών και διαφορετικών προσεγγίσεων».

Ξεκινώντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την Κύπρο «σημαντικό, δοκιμασμένο στο χρόνο εταίρο μας» και υπενθύμισε ότι η Σοβιετική Ένωση «τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του κυπριακού λαού για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του στα τέλη του 1950 και τον Αύγουστο του 1960 ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κύπρου και εγκαινίασε εκεί την διπλωματική της αποστολή». «Η συνεργασία μας βασίζεται στους παλαιούς δεσμούς φιλίας, την πνευματική, ιστορική και πολιτισμική εγγύτητα», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφερόμενος εκτενώς στις συζητήσεις για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα των διμερών διακυβερνητικών, οικονομικών, τουριστικών, ανθρωπιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο της άρσης των επιδημιολογικών περιορισμών. Σημείωσε μάλιστα τη σημασία των δύο συμφωνιών, που υπογράφηκαν με το πέρας των διμερών συνομιλιών και ειδικά σε εκείνη για την ανθρωπιστική συνεργασία σε περιόδους κρίσης, τονίζοντας ότι «τρέφουμε υψηλή εκτίμηση για τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα με τους Κύπριους φίλους μας, πράγμα, που περιοδικά επιβεβαιώνεται από την είσοδο πολεμικών πλοίων της Ρωσίας σε κυπριακά λιμάνια».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπενθύμισε με τη σειρά του ότι η σημερινή είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ν.Χριστοδουλίδη και αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Σ. Λαβρόφ στη Λευκωσια, όταν είχε από κοινού εορταστεί η συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, στην οποία προβήκαμε, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα