Συνηθισμένο το φαινόμενο αποχωρήσεων βουλευτών από το κόμμα, με το οποίο εξελέγησαν και η ανεξαρτητοποίησή τους. Εύλογο θεωρείται, ότι δεν εγκαταλείπει κανείς τη θέση του άνευ αποχρώντος λόγου, όταν το κόμμα του είναι στην εξουσία, γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικολογίες οργιάζουν.
Μετά τη διαγραφή του κ. Δ. Καμμένου έρχεται και η αποχώρηση απ’ τους ΑΝΕΛ του βουλευτή κ. Κ. Λαζαρίδη, που δείχνει, ότι πρόκειται ή για πράξη επικοινωνιακής κωμωδίας ή για μια φωτιά, που άναψε στο εσωτερικό του κόμματος, ένεκα μιας συστηματικής ψυχολογικής βίας. Ο αρχηγός κ. Π. Καμμένος φαίνεται, ότι δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τους βουλευτές του, με αποτέλεσμα δύο απ’ αυτούς να προκαλούν αναταράξεις στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο οποίος δεν ανησυχεί και θεωρεί βράχο την πλειοψηφία πλέον των 152 βουλευτών!!
Ο φόβος στην κυβερνητική παράταξη ελλοχεύει, μήπως υπάρχει σχέδιο, όπως στα Ιουλιανά του ‘65 ή μήπως επαναληφθεί το σενάριο του ‘93, όπου έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφ’ ότου έφευγαν ένας – ένας οι βουλευτές του, με τελευταίο τον κ. Συμπιλίδη. Συμπτωματικά το κύριο θέμα, πάνω στο οποίο εκυριάρχησε το φαινόμενο των αποχωρήσεων απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν το Σκοπιανό!
Έφυγε ο κ. Λαζαρίδης απ’ το κόμμα του, ή το κόμμα έφυγε απ’ τις αρχές, που διεκήρυττε και ο κ. Λαζαρίδης δεν το άντεξε; Πώς συμβαίνει ένας βουλευτής, που ήταν εισηγητής του κόμματός του κατά της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. προς τον πρ/ργο και ήταν παρών στο Ζάππειο Ι της ομιλίας του, να παραιτείται απ’ το κόμμα; Τι τον ανάγκασε, να κάνει στροφή 180 μοίρες, την ώρα που η κυβέρνηση “δίνει τα ρέστα της” για το Σκοπιανό, το Αλβανικό, την καθαρή έξοδο απ’ το μνημόνιο και επιπλέον την προκλητικότητα του Ερντογάν; Διότι δεν μπορεί, να μην συμφωνείς να υπάρχει ως συνθετικό όνομα των Σκοπιανών ο όρος “Μακεδονία” και να στηρίζεις την κυβέρνηση, για να πάει την επομένη, να υπογράψει τη συμφωνία!!
Για την πράξη του βουλευτή ευσταθούν λόγοι ευθιξίας, ή υπερισχύουν εθνικοί λόγοι; Ολοι ρωτούν τι συνέβη, τώρα το θυμήθηκε, τι άλλαξε και ο μετριοπαθής πολιτικός έφυγε απ’ τους ΑΝΕΛ; Μήπως θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο, για ό,τι δεν έπραξε τότε που έπρεπε; Υπάρχουν επιχειρηματικοί κύκλοι, συμφέροντα και πιέσεις, που συνδέονται με την πολιτική κατάσταση και απεργάζονται σχέδια κάποιου είδους αποστασίας;
Ό,τι και να συμβαίνει, είναι εμφανές, ότι επηρεάζει όλα τα κόμματα εντός και εκτός της κυβέρνησης. Πλήρη ανάλυση των γεγονότων και σύγκριση μεταξύ τους σε διάφορες χρονικές περιόδους δεν μπορούμε να κάνουμε μετά βεβαιότητος, ούτε και να υποστηρίξουμε ότι συντρέχουν οι ίδιες και όχι αλλιώτικες συνθήκες. Όταν τίθεται κομματική πειθαρχία σε θέματα υψίστης σημασίας και οι πλέον αυστηροί κάμπτονται, αφού καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν συνειδησιακά ζητήματα. Το κατακριτέο είναι, ότι η κατανόηση της διάστασης του προβλήματος γίνεται πρωθύστερον και αυτό είναι, που μετράει.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.