Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εργατών γης στην Κρήτη, με 15.000 – 16.000 εργατικά χέρια να λείπουν από τα χωράφια του νησιού.
Όσοι εργάτες έχουν απομείνει στις διάφορες περιοχές ζητούν μεροκάματα των 50 – 60 ευρώ, ενώ φέρεται πως κάποιοι δεν έχουν εμπειρία. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο Αγραπιδά, όπως δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του mega, είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η Ευρώπη. «Υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που ισχύει για το 2023 αλλά και το 2024 που ρυθμίζει το καθεστώς μετακλήσεων, δηλαδή πώς καλούμε εργάτες από τρίτες χώρες για να εργαστούν στην Ελλάδα. Για την Κρήτη ειδικά έχουν προβλεφθεί σε αγροτικό και γεωργικό τομέα 7.000 θέσεις εργασίας, ενώ από αυτές σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν καλυφθεί οι 3.000».
Όπως σημειώνει ο ίδιος «δεν είναι εύκολη η μετάκληση καθώς παρεμβάλλονται κι οι προξενικές αρχές, πρέπει να γίνουν οι διαπιστεύσεις, να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης κοκ. Υψηλό κόστος δηλαδή συν το γεγονός ότι υπάρχει και μια γραφειοκρατία. Είναι δύσκολή η προσέλευση από τρίτες χώρες, ωστόσο υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ σε ένα καθεστώς που δεν είναι νόμιμο και ζητούν να εργαστούν και υπάρχει πάνω σε αυτό πρόβλεψη σχετική». Ο κ. Αγραπιδάς επεσήμανε ότι με την Αίγυπτο και την Ινδία υπάρχει διακρατική συμφωνία αλλά πρέπει οι κυβερνήσεις να ορίσουν ποιοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι.
Όσον αφορά στους Ελληνες εργάτες γης, αναφέρει πως «είναι γεγονός πως οι Έλληνες δεν πηγαίνουν να εργαστούν στα χωράφια σε δουλειές χαμηλής εξειδίκευσης, παρότι υπάρχει ένα ποσοστό ανεργίας».
Κάποιες από τις συνέπειες σύμφωνα με την έρευνα:
- Μειωμένη παραγωγή. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους
- Δεν μπορεί να “μαζευτεί” η παραγωγή
- Αυξάνεται το κόστος παραγωγής
- Ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα
Καταλήγοντας επισημαίνεται πως είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα που αφορά και σε άλλους τομείς.