Για μια ακόμα φορά χτυπά “καμπανάκι κινδύνου” λειψυδρίας στα Χανιά και την Κρήτη.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ο οποίος απηύθυνε έκκληση για λελογισμένη χρήση του νερού.
Αλλά και πρόσφατα, στις Απριλίου 2023 από τον ΟΑΚ στα Χανιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Sigma Nexus, επισημάνθηκε ότι ξηρό έτος είναι το 2023 για την Κρήτη λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων με τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Σωστές οι εκκλήσεις για λελογισμένη χρήση νερού, αλλά πρωτίστως οι αρμόδιοι πρέπει να δουν πώς θα αξιοποιήσουν τα νερά που χάνονται.
Σε αυτό, βέβαια, θα συμβάλλει τα μέγιστα, όταν υλοποιηθεί, το φράγμα Σεμπρωνιώτη.
Να σημειώσουμε ότι στα “Χανιώτικα νέα” στις 26 Φεβρουαρίου 2012, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ από την παρουσίαση του “Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Λεκάνης Απορροής Ταυρωνίτη”, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αναδείχθηκε -για μία ακόμα φορά- η ανάγκη για την κατασκευή του φράγματος Σεμπρωνιώτη καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο χάνονται περίπου 60 εκατ. κυβικά νερού μόνο από τη συγκεκριμένη λεκάνη απορροής».
Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η β΄φάση του διαγωνισμού από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου του “δίδυμου” φράγματος Σεμπρωνιώτη-Ντεριανού στους παραπόταμους του Ταυρωνίτη ποταμού.
Δεν αρκούν όμως μόνον αυτά.
Το ζητούμενο είναι τα όποια έργα να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν σωστά. Να μην παρουσιάσουν προβλήματα όπως αυτά που εμφανίστηκαν στον Βαλσαμιώτη.
Ο συνδυασμός σωστών έργων αλλά και λελογισμένης χρήσης νερού (πράγμα δύσκολο το καλοκαίρι με τα ανοιχτά ξενοδοχεία και τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού), θα συντελέσει στη μείωση του κινδύνου λειψυδρίας.
Μέχρι τότε, όμως, ας προσέχουμε για να έχουμε…