Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Λειψυδρία στην Κρήτη

Στην Κρήτη από τη Μινωική εποχή είµαστε υπερήφανοι για την αγροτική µας παραγωγή.

Φέτος το καλοκαίρι, η λειψυδρία απειλεί τις παραγωγές, οι αγρότες αισθάνονται την έλλειψη νερού και οι Αρχές δεν κρύβουν ότι εφέτος δεν θα είναι αρκετό για τις αρδεύσεις.

Συνεπώς το γλυκό καλοκαίρι της Κρήτης, έγινε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο καλοκαίρι.

Ήδη οι Αρχές έχουν µεταδώσει προς κάθε κατεύθυνση και ενδιαφερόµενο ότι αν διατηρηθεί η ανοµβρία που πλήττει το νησί τα τελευταία δύο χρόνια, θα προτιµήσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, αφήνοντας τις καλλιέργειες.

Υπάρχει ένα µεγάλο πρόβληµα που ζητά επειγόντως λύση.

Ήλθε η ώρα να αφήσουµε τις διαπιστώσεις στην Κρήτη.

∆εν ωφελούν κανέναν.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, το φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής, η άνοδος των θερµοκρασιών, οι παρατεταµένοι καύσωνες και οι καύσωνες φέρνουν συνθήκες Βόρειας Αφρικής στην Κρήτη, απειλώντας µε ερηµοποίηση τους εύφορους κάµπους µας.

Όλοι µπορούν εύκολα να καταλάβουν τι στ’ αλήθεια σηµαίνει αυτό.

Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.

Υπάρχει λύση;

Τι διδάσκει η εµπειρία της Κύπρου.

∆ιάβασα ότι το πρόβληµα της έλλειψης νερού αντιµετωπίζει µε µεγαλύτερη ένταση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίας η Κύπρος.

Οι Αρχές εκεί τοποθετήθηκαν έγκαιρα απέναντι στην απειλή της ερηµοποίησης και σε ανύποπτο χρόνο υιοθέτησαν το δόγµα «ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα», επιλέγοντας τόσο την κατασκευή µικρών φραγµάτων και λιµνοδεξαµενών στους πρόποδες των βουνών όσο και εκτεταµένα δίκτυα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνική της αντίστροφης ώσµωσης.

Αυτό έκαναν στην Κύπρο.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Ας σχεδιάσουµε και εµείς πάνω στο δόγµα της Κύπρου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε, έχοντας ζήσει από κοντά το πρόβλημα στο νησί της Αφροδίτης, υπηρετώντας εκεί ,καθώς και εκ του γεγονότος ότι διατηρώ συνεχή επαφή με την αδελφή μεγαλόνησο ,λόγω της καταγωγής της συζύγου μου, επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω μέχρι κεραίας τα όσα στο κείμενο σας αναφέρετε.. Βέβαια όπως όλοι ξέρουμε στο μάταιο τούτο κόσμο , πάντα θα υπάρχουν προβλήματα , γεγονός όμως είναι ότι αυτά αντιμετωπίζονται πάραυτα διότι υπάρχει μία σταθερή γενική φιλοσοφία αντιμετώπισης του ζητήματος , η οποία έγινε πράξη σε υποδομές και προγραμματισμό….Μέχρι να το δούμε και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, καλό κουράγιο , όπως μας είπε και ένας φίλος από τα παλιά….Με εκτίμηση

  2. Τόσα χρόνια κάποιοι με ονοματεπώνυμα κατασκευάζουν τρύπιες λιμνοδεξαμενές και φράγματα σουρωτήρια, καταβροχθίζοντας τον αγλέορα. Ας μιλήσουμε καλύτερα γι’ αυτά, αντί για να κάνουμε τους ψόφιους κοριούς αναζητώντας “παραδείγματα” στην Κύπρο (που στο κάτω-κάτω της γραφής “κείται μακράν”, έτσι δεν είναι;). Δεν είναι πρέπον να μιλάμε σαν να ήρθαμε προ 48ωρου στα Χανιά!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα