Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα παρουσιάζονται σε 33 Νηπιαγωγεία στον Νομό Χανίων, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει ανασταλεί η λειτουργία ολοήμερων τμημάτων και πολλά παιδιά, ειδικά προνήπια, έχουν μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι για να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως την περασμένη χρονιά, χρειάζονται τουλάχιστον 45 νηπιαγωγοί ακόμα, ενώ υπογραμμίζουν ότι το “πάγωμα” των προσλήψεων, η δραματική μείωση των αναπληρωτών και η πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών τμημάτων οδηγούν στη “διάλυση” της προσχολικής αγωγής.
«Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή, εκτός απ’ εκείνα που ανεστάλη η λειτουργία τους (Ροδωπού, Καμισιανά και Σκαλωτή), αλλά κι εκείνα που έγινε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων (Μάλεμε, Σκινέ, Φουρνέ, 14ο, 6ο, 20ο, 7ο), 33 Νηπιαγωγεία υπολειτουργούν», σημείωσε η νηπιαγωγός και μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων Ντίνα Κληρονόμου και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες απ’ αυτές τις εξελίξεις είναι δραματικές για την εκπαιδευτική διαδικασία.
«Στο Μάλεμε μετά που έκλεισε το κλασικό τμήμα, το ολοήμερο έχει 26 παιδιά. Είναι κάτι που είναι επικίνδυνο ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, για να μην μιλήσουμε για το παιδαγωγικό μέρος, καθώς είναι αδύνατον να λειτουργήσει μία τάξη με 23 ή 25 νήπια. Το ίδιο έγινε στο 5ο Νέας Κυδωνίας που υπήρχαν 2 τμήματα κι έκλεισε το 1. Κάποια παιδιά μοιράστηκαν στην γύρω περιοχή και έμεινε ένα τμήμα με 26 παιδιά», σημείωσε η κα Κληρονόμου, ενώ τόνισε ότι σε άλλες περιοχές όπως στα Σφακιά έχουν μείνει χωρίς κανένα ολοήμερο τμήμα.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συνεχίζοντας η κα Κληρονόμου σημείωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «Τα κενά σημαίνουν κυρίως ότι δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν παίρνουν όλα τα παιδιά, καθώς έχουν συμπτυχθεί τα τμήματα. Γράφουμε δηλαδή πρώτα τα νήπια και εφόσον έχουμε θέσεις γράφουμε και τα προνήπια, που σημαίνει ότι ένα νηπιαγωγείο που έχει δύο τμήματα μπορεί να κρατήσει τα νήπια και να φύγουν τα προνήπια κι έτσι τα κενά να εμφανιστούν μειωμένα. Παράλληλα, κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να στηριχθεί ο θεσμός του ολοήμερου νηπιαγωγείου, από πέρυσι άρχισε να επιτρέπεται η αποχώρηση νωρίτερα από τις 3.45.μ.μ με διάφορες προφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε στο να συρρικνωθεί ο χρόνος λειτουργίας».
«Θεωρούμε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υποβαθμιστεί η προσχολική αγωγή και να γίνει ένα έτος, που είναι και το υποχρεωτικό. Σκεφτείτε μόνο ότι το καλοκαίρι έφυγαν με σύνταξη 16 νηπιαγωγοί και δεν έγινε κανένας διορισμός. Επίσης, πέρυσι δούλευαν γύρω στις 50 αναπληρώτριες και φέτος πήραμε μόλις 8, ενώ το Υπουργείο λέει ότι έχει μόνο 100 πιστώσεις στον προϋπολογισμό για να πάρει αναπληρωτές για όλη την Ελλάδα, τόσο για την Πρωτοβάθμια, όσο και τη Δευτεροβάθμια. Αρα σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθούν τα κενά, αλλά και όποια συνάδελφος λείψει για οποιονδήποτε λόγο, είτε παραίτησης, είτε άδειας λόγω κύησης, το τμήμα της θα κλείνει, αφού δεν υπάρχει καμία να την αντικαταστήσει», τόνισε η κα Κληρονόμου.
«ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΤΟ Ε.Σ.Π.Α.»
Το μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Ε.Σ.Π.Α. υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν φήμες ότι φέτος έγιναν για πρώτη φορά προσλήψεις μέσω Ε.Σ.Π.Α. στα δημοτικά κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και στα νηπιαγωγεία. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι οργανικές θέσεις και οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν μεταφερόμενοι και με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και με προγράμματα που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Επίσης, το Ε.Σ.Π.Α. ξεκίνησε στην εκπαίδευση υποστηρίζοντας πιλοτικές δομές, όμως το ολοήμερο δεν είναι πιλοτική δομή και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν πείραμα, σχολίασε η κα Κληρονόμου και κατέληξε λέγοντας ότι «τόσο με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που οδηγούν σε μείωση των οργανικών θέσεων, όσο και με τις μεθοδεύσεις για προσλήψεις μέσω Ε.Σ.Π.Α. εκπαιδευτικών, που δεν θα είναι μόνιμοι, επιχειρείται η υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης».
Εγγραφές προνηπίων και νηπίων στα Χανιά
Ιούνιος Σεπτέμβριος
Προνήπια 1.443 1.233
Νήπια 1.848 1.844
*Οπως εξήγησε η κα Κληρονόμου τα παιδιά που έκαναν αίτηση τον Ιούνιο, αλλά δεν εγγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, είτε τελικά κατέληξαν σπίτι, γιατί δεν κληρώθηκαν, είτε οι γονείς τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να πάνε σε ιδιωτικό σταθμό, είτε κάποια άλλα απορροφήθηκαν σε ιδιωτικές δομές μέσω ΕΣΠΑ.