Κάλεσμα προς την νεολαία και τους φορείς, να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης που μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσα από την «ιατρική χρήση της», απευθύνει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών.
Aναλυτικά, το ΕΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει: «Το ΕΣΥΝ καλεί τη νεολαία, όλους τους μαζικούς φορείς που πλαισιώνουν τις γραμμές του Αντιναρκωτικού Kινήματος, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και εκείνων οι οποίοι, με πρόσχημα την «ιατρική χρήση της κάνναβης», διαμορφώνουν, στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοχή απέναντι στη χρήση ναρκωτικών, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίηση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση.
Η κάνναβη είναι ναρκωτικό που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλεί εθισμό και εξάρτηση. Τα στοιχεία από τη χώρα μας αλλά και διεθνώς φανερώνουν άνοδο της χρήσης κάνναβης τόσο στον μαθητικό, όσο και στο γενικό πληθυσμό, συνεχή αύξηση του Δείκτη Αίτησης Θεραπείας από κάνναβη, μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά και «πειραματισμό» με κάνναβη πριν τα 14 έτη.
Πρέπει να επισημανθεί ότι με το γενικό όρο «ιατρική χρήση της κάνναβης» προβάλλονται δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αφενός η χρήση φαρμάκων που περιέχουν συγκεκριμένα (φυτικά ή συνθετικά) κανναβινοειδή, χορηγούμενα για ιατρικούς σκοπούς (με συγκεκριμένες ενδείξεις, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και αφετέρου η χρήση κάνναβης σε διάφορες μορφές (κάπνισμα, νεφελοποίηση, έλαια, αφεψήματα κλπ) που πλασάρεται σαν πανάκεια.
Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι η κάνναβη αποτελεί το φάρμακο πρώτης επιλογής για συγκεκριμένες ασθένειες. Τα διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν είτε στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα φάρμακα, είτε στην πραγματοποίηση μελετών για τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης της. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ελέγχεται αυστηρά από το κράτος τόσο η έρευνα και η παραγωγή τους, όσο και η επεξεργασία-αποθήκευση-διανομή τους. Η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται σε πολύ ελεγχόμενα πλαίσια, μόνο από γιατρούς, επί συγκεκριμένων ενδείξεων και με αυστηρή συνταγογράφηση. Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Ιούνη, σε συνέχεια σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2013, η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Ελλάδα.
Η κάνναβη, λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει, για τις περισσότερες από τις οποίες δε γνωρίζουμε τις δράσεις-αλληλεπιδράσεις-παρενέργειες που προκαλούν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθεαυτή ως φαρμακευτική-θεραπευτική ουσία. Είναι επικίνδυνη η λογική της λεγόμενης αυτοθεραπείας, όπου ο ασθενής καλλιεργεί και χρησιμοποιεί την κάνναβη για «θεραπευτικούς-αναλγητικούς» σκοπούς, καθώς με αυτόν τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα της ιατρικής παρακολούθησης, του καθορισμού της αναγκαίας θεραπευτικής αγωγής, της τροποποίησής της όταν χρειάζεται.
Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για «φαρμακευτικούς» σκοπούς αποτελεί το δούρειο ίππο για την «ψυχαγωγική» χρήση της. Αυτό έχει ήδη συμβεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι, με τις αναφορές για τα «ιατρικά» οφέλη της, επιχειρείται να εμφανιστεί η κάνναβη σαν κάτι «καλό» και «αθώο», με αποτέλεσμα (ειδικά στις νεότερες ηλικίες και κυρίως κατά την εφηβεία, όπου αυτές οι αντιλήψεις βρίσκουν εύκολα πάτημα), η χρήση της «ψυχαγωγικής» κάνναβης να αυξάνεται δραματικά.
Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της, και αυτό ισχύει και για την κάνναβη. Όπου νομιμοποιήθηκε είτε για «θεραπευτικούς» είτε για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, επήλθε αύξηση της εξάρτησης από κάνναβη και γενικότερα αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη.
Παράλληλα η νομιμοποίηση της κάνναβης και των υποπροϊόντων της είναι το μέσο για την κερδοφορία μονοπωλιακών επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται με τζίρο δισεκατομμυρίων.
Οι κυβερνώντες θέλουν τη νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή και ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πραγματική ψυχαγωγία. Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και αμέτοχη σε ό,τι σχεδιάζεται για το παρόν και το μέλλον της.
Το ΕΣΥΝ υποστηρίζει ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών χρειάζεται μια συνεπής πολιτική για τη μείωση της ζήτησης και όχι μια πολιτική με προμετωπίδα τη λεγόμενη «μείωση της βλάβης». Το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην Πρωτογενή Πρόληψη, δηλαδή στην προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μην αναζητούν ουσίες νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγουν από την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν.
Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους.
Το ΕΣΥΝ καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, τους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), τους Συλλόγους Γονέων, τα Επαγγελματικά Σωματεία, να πάρουν θέση και να συμπαραταχθούν στην πάλη:
Ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης
Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά
Για ενίσχυση των φορέων Πρόληψης και Θεραπείας, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς στους φορείς αυτούς».