Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ: «Μέσα στην ποίηση βρίσκω τον κινηματογράφο»

Ο ποιητής μιλά στις “διαδρομές” με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του: “Στο λευκό του βυθού”

«Μια διαδρομή από το τέλος προς την αρχή», όπως λέει ο Λεωνίδας Κακάρογλου, αποτελεί η ποιητική του συλλογή: “Στο λευκό του βυθού” που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στον Ιστιοπλοικό Ομιλο Χανίων. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1989 και τώρα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις: “Ραδάμανθυς”. Στα Χανιά παρουσιάζεται πρώτη φορά.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα ο Λεωνίδας Κακάρογλου ετοιμάζει και ένα βιβλίο για την άλλη του μεγάλη αγάπη: τον κινηματογράφο.
Αλλωστε, ο ίδιος ήταν επί σειρά ετών, υπεύθυνος του Δημοτικού Κινηματογράφου: “Κήπος” στον οποίο πέραν από τις προβολές εξαιρετικών ταινιών, είχε διοργανώσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως τη βραδιά με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Μάνο Χατζιδάκι για τη μουσική στον κινηματογράφο.
Μιλώντας στις “Διαδρομές” με αφορμή την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, ο Λεωνίδας Κακάρογλου, τονίζει ότι μέσα στην ποίηση βρίσκει τον κινηματογράφο.

Η ποιητική συλλογή που θα παρουσιαστεί στα Χανιά πρώτη φορά είναι επανέκδοση. Τι πραγματεύεται; Με τι ερεθίσματα εμπνευστήκατε;
Η συλλογή που θα παρουσιαστεί  έχει τίτλο: “Στο λευκό του βυθού” και εκδόθηκε το 1989.
Η παρούσα συλλογή δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ εδώ, αλλά μόνο στην Αθήνα  και εκεί σαν μέρος της τότε  δημιουργίας μου. Το τρίτο βιβλίο αρχίζοντας από το 1981.
Το βιβλίο είναι μια διαδρομή  από το τέλος προς την αρχή.
Δηλαδή η αρχή είναι το χρονικό, από το γενέθλιο απόντων και τελειώνει με το γενέθλιο των παρόντων ή του παρόντος.
Δηλαδή αν θέλαμε να ορίσουμε το τι πραγματεύεται θα απαντούσα: τον αιώνιο κύκλο: Γέννηση, Ζωή, Θάνατος.
Σ’αυτόν τον κύκλο υπάρχει βέβαια, ο έρωτας, ο χωρισμός σαν στοιχεία της ανθρώπινης περιπέτειας.

Είστε πολυγραφότατος αλλά και φίλος του κινηματογράφου με πολύχρονη θητεία στο δημοτικό κινηματογράφο. Λογοτεχνία ή 7η τέχνη; Τι είναι για σας πρωτεύον;
Νομίζω με μικρή διαφορά η ποίηση, γιατί μέσα της βρίσκω και τον κινηματογράφο.

Ποιες είναι οι πιο συγκινητικές και σημαντικές αναμνήσεις σας από τη θητεία σας στα πολιτιστικά δρωμενα των Χανίων;
Ξεκινώντας από την αρχή θα έλεγα το διήμερο για την Μουσική στον Κινηματογράφο με προσκεκλημένους τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Παντελή Βούλγαρη (καλοκαίρι 1981). Τη συναυλία Γιώργου Κουρουπού, Σαβίνας Γιαννάτου, Πέτρου Περάκη, Μαρίας Μπιλντεα, Σπύρου Σακκά. Μια  απίστευτη συναυλία στον “Απόλλωνα” που είχε γεμίσει κόσμο, περίπου 700 ατόμα.
Και οι προβολές στο φρούριο Φιρκά εκείνους τους χειμώνες του 1983, 1984.

Εκείνο το διήμερο του 1981 για τη μουσική στον κινηματογράφο τι ξεχωριστό είχε;
Εκείνη την εποχή ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν από τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα στον χώρο του πολιτισμού. Και ήρθε και ο Παντελής Βούλγαρης. Την πρώτη μέρα μίλησε ο Μάνος Χατζιδάκις για την μουσική στον κινηματογράφο και προβάλλαμε την ταινία: “Blue” (“Βρώμικα παλικάρια” ο ελληνικός τίτλος) του ιταλοκαναδού σκηνοθέτη Σίλβιο Ναριτζιάνο για την οποία είχε γράψει τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Την άλλη μέρα προβάλλουμε για πρώτη φορά τον “Μεγάλο Ερωτικό” του Παντελή Βούλγαρη πάνω στον δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι. Η ταινία παιζόταν στο στούντιο την εποχή που γινόταν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Τότε σταμάτησε η προβολή από τη δικτατορία, συνελήφθη ο Βούλγαρης και η ταινία για πρώτη φορά πανελλαδικά προβλήθηκε στον δημοτικό κινηματογράφο σε εκείνο το διήμερο το 1981. Ηταν μια κορυφαία εκδήλωση στα Χανιά με σπουδαίους ανθρώπους.

Τα Χανιά είναι για εσάς ποιητική… πόλη;
Είναι, αρκεί να ξέρεις τα μυστικά μονοπάτια, τις διαδρομές, για να χρησιμοποιήσω τον δικό σας τίτλο για να βρεις τις λέξεις και τις εικόνες.

Πώς βλέπετε τη σημερινή κατάσταση στον πολιτισμό;
Νομίζω ότι  γίνονται πολλά πράγματα, γιατί τα νέα παιδιά ασχολούνται και οι υπεύθυνοι παρά τις δυσκολίες ενισχύουν τις προσπάθειες».

Ετοιμάζετε και νέα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς; Ποιες είναι οι τωρινές προτεραιότητές σας;
Ετοιμάζω  ένα βιβλίο για τον κινηματογράφο με προσωρινό τίτλο: «ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΑΝΟΣ – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (άνθρωποι, εικόνες,τόποι) και ένα ποιητικό βιβλίο επίσης με προσωρινό τίτλο: “ΣΟΛΕΤ Ή ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ”.

Κατάθεση συλλογικής μνήμης
sto plaisioΣτην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής: “Στο λευκό του βυθού” την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στον Ιστιοπλοικό Ομιλο Χανίων θα μιλήσουν οι: Αθηνά Γαλανάκη, Αννα Λαμπαρδάκη, Χρήστος Τσαντής και ο ποιητής. Διαβάζει η Χριστίνα Βερικάκη. Θα γίνει προβολή βίντεο: «Η ποίηση κάτω από την επιφάνεια».
Οπως σημειώνει ο Χρήστος Τσαντής, «στο “λευκό του βυθού” υπάρχουν όλοι όσοι αγαπήσαμε, όλοι αυτοί που χάθηκαν, μα άφησαν στη ψυχή μας ένα χάδι για θύμηση».
Το βιβλίο του Λεωνίδα Κακάρογλου «δεν είναι άλλη μία ποιητική συλλογή που θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας. Είναι η κατάθεση, σ’ ένα κομμάτι χαρτί, της συλλογικής μας-συναισθηματικής μνήμης, και μας καλεί – σαν ανοιχτό παράθυρο ανγάντια στη θάλασσα – να μπούμε μέσα στο σπιτικό του και να απολαύσουμε τα αρώματα της ζωής λίγο πριν δύσει ο ήλιος…».
Ο Λεωνίδας Κακάρογλου γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και μέχρι τώρα, έχει εκδώσει οχτώ ποιητικές συλλογές: “Τοπία Κοριτσιών” 1981, “Σχεδόν Γκρό Πλαν” (εκδόσεις Πλέθρον 1986), “Στο λευκό του βυθού” (Εκδόσεις Πλέθρον 1989), “Η συνήθεια των ημερολογίων” (εκδόσεις Πλέθρον 1995), “Μονάχα ο χρόνος ξέρει” (εκδόσεις Πλέθρον 2000), “Οι μέρες πριν τα χρόνια” (Εκδόσεις Οδός Πανός 2007), “Άδεια εξόδου” (εκδόσεις Οδός Πανός 2009), “Μνήμη σχεδόν πλήρης” (εκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, 2014). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έχουν παρουσιασθεί στο θέατρο και έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα